aanmelden
Ampeg naar Yamaha
Legendarisch versterkermerk in goede handen
Merknieuws 14-05-2018 12:13
Terwijl er volop gespeculeerd wordt over de toekomst van Gibson en mogelijke kopers uit de muziekindustrie, kwam opeens het nieuws dat het Japanse Yamaha het Amerikaanse versterkermerk Ampeg heeft overgenomen.


Foto: de Stones met een Ampeg-backline.

Onder bassisten is Ampeg hét versterkermerk, terwijl het voor gitaristen die te zware toren met acht speakers aan de andere kant van het podium is. Het is onmogelijk om een complete lijst te maken van Ampeg-bassisten, maar als je even verder kijkt, zie je dat het merk ook onder gitaristen veel aanhangers kent. Keith Richards van The Rolling Stones is misschien wel de bekendste. Hij haalde in de studio jarenlang zijn sound uit een Ampeg-gitaarcombo, terwijl de band live in de jaren '70 SVT-torens gebruikte voor bas, gitaar én keyboards! The Faces deden precies hetzelfde en van Dimebag van Pantera tot Jeff Beck, gitaisten van Kings Of Leon en Queens Of The Stone Age: ze gebruiken of gebruikten allemaal Ampeg-gitaarversterkers. De eerste gitaarversterker met ingebouwde reverb? Een Ampeg!


Foto: Exile On Main Street. Keith Richards nam veel op met een Ampeg VT-22. 

Koelkast
Toch zal Ampeg altijd een basversterkermerk blijven. De naam is zelfs afgeleid van de eerste vinding van het bedrijf: een element voor in een contrabas: een 'amplified peg', oftewel Ampeg. Later kwamen de versterkers, waarbij twee legendes nog altijd veel gebruikt worden en zelfs als 'industriestandaard' gezien worden: de compacte Portaflex in de studio en de enorme 300 Watt SVT op de grote podia. Leuk feitje: de SVT is eigenlijk ontworpen om met twee 8x10's te werken.

Een klein strukje historie. Ampeg werd in 1946 opgericht door bassist Everett Hull en elektronica-expert Stanley Michaels, die slechts twee jaar in het bedrijf zou blijven. In 1960 verscheen de door Jess Oliver ontworpen Portaflex, waarbij de versterkertop in de speakerkast kon worden opgeborgen. De versterker kreeg al snel de bijnaam Fliptop en nog steeds zie je de diverse varianten van deze Fliptops in alle serieuze opnamestudio's.Foto: De Bassist-hoofdredacteur Chris Dekker met Jess Oliver, net voordat Oliver in 2011 overleed.

Van fliptops ging het merk naar koelkasten. Een koelkast die erg warm wordt, wel te verstaan. In 1969 ontwierp Bill Hughes namelijk de Super Valve Technology, oftewel de SVT: de zware top met 8x10" 'koelkast' en de moeder der grote basversterkers. 

Twee jaar daarvoor was het merk onderdeel geworden van Unimusic, begin jaren '70 nam Magnavox het over, waarna in 1980 de MTI-jaren volgden. MTI ging failliet en Ampeg werd onderdeel van SLM, dat in 2005 in zijn geheel werd overgenomen door Loud Audio. Loud is vooral actief in de pro audio-wereld, als moederbedrijf van onder meer Mackie en Martin Audio. 

In mei 2018 maakte Loud bekend Ampeg te hebben verkocht aan Yamaha, zodat het bedrijf zich beter kan concentreren op de kerntaak van pro audio. In een persbericht verklaarde directeur Alex Nelson het volgende:

'Terwijl het afscheid nemen van Ampeg voelt als afscheid nemen van een oude vriend, zijn we ook opgewonden dat we weer helemaal terugkunnen naar ons audio-verleden. We zijn trots dat we er aan hebben bijgedragen dat dit ongelooflijke merk de afgelopen jaren een sterk marktaandeel behield en dat we de muzikale nalatenschap goed in tact lieten. Ampeg is geliefd en gerespecteerd bij zowel klanten als onze werknemers en we zijn blij dat het in goede handen is bij Yamaha. We zijn er van overtuigd dat we het best mogelijke huis hebben gevonden voor het merk.'


Foto: sessiegrootheid Bob Glaub met zijn Portaflex.

Ook Yamaha is zeer tevreden. Marcus Ryle is mede-directeur van de Yamaha Guitar Group:
'We zijn ontzettend opgewonden. Ampeg is waarschijnlijk het bekendste basversterkermerk ter wereld en het is waarschijnlijk het eerste merk dat een specifieke basversterker bouwde. We zijn vereerd dat we het stokje over mogen nemen en dat we het legendarische merk verder mogen uitbouwen.'

Yamaha, Line 6 en Ampeg
De Yamaha Guitar Group is in de VS gevestigd en het is een volledige dochjter van het het Japanse Yamaha Corporation. Onder de Amerikaanse tak vallen nu drie merken voor (bas-)gitaristen: Yamaha, Line 6 en Ampeg. De komende maanden zullen Loud en Yamaha nauw samenwerken, om een soepele overgang te garanderen voor klanten, dealers en distributeurs.
Algam Benelux/BMI blijft vooralsnog de importeur voor Nederland en België.


Ampeg-website