aanmelden
BackBeat
Een kleine revolutie?
Merknieuws 23-04-2018 11:41
Als je met in-ears speelt, dan mis je soms de trillingen en luchtverplaatsing van een enorme amp achter je. En daarvoor heb je trilplaten, van onder meer Eich en Porter & Davies. Je bent dan echter aan een klein oppervlakte gebonden. Zou de BackBeat dan dé oplossing zijn?

Het gebeurt steeds vaker: bassisten hebben alleen een DI met toonregeling of een kleine versterker en in plaats van de 'ouderwetse' wedges - een monitor voor je snufferd - wordt er met in-ears gespeeld. Veel bassisten missen het fysieke van een echte basversterker. Dat ding dat je broekspijpen doet wapperen en je letterlijk een duwtje in de rug geeft. Diverse merken kwamen daarom met platen voorzien van bass-shakers. Als je er op staat, trilt de plaat in de frequenties van je spel en je hebt echt het gevoel dat er een 8x10" achter je staat te blazen. Magisch!

Deze trilplaten zijn leuk, maar ze zijn groot en zwaar, je hebt er een aparte, grote versterker voor nodig en je bent gebonden aan die vierkante meter. Even naar je drummer lopen is er dus niet bij. Bassist Yerko Sepulbeda denkt de oplossing te hebben met de BackBeat. Deze monteer je aan de achterkant van je basband en het gewicht van je bas drukt hem tegen je rug. De BackBeat geeft de trillingen door, met ongeveer hetzelfde effect als de platen van Eich en Porter & Davies.  


Foto: de backbeat zit haast onzichtbaar op je rug.

De BackBeat heeft knoppen voor de intensiteit van de trillingen en het niveau van je koptelefoon. Het werkt op batterijen en je kunt er ook een mp3-speler op aansluiten om in stilte te repeteren. 

Om de productie mogelijk te maken heeft Yerko een Kickstarter aangemaakt die tot 24 april liep: een crowdfunding dus. Het gestelde doel is ruim gehaald en de mensen die de actie tot een succes maakten, krijgen het apparaat voor $249. De verkoopprijs in dollars zal daarna $349 zijn.

'Als dit zo goed werkt als Yerko belooft, dan zijn de trilplaten in één klap overbodig,' deelde Jools Holland-bassist Dave Swift ons onlangs mee.

De facebook-pagina van BackBeat

Een link naar een video met Victor Wooten


 Foto: de BackBeat met alle in- en uitgangen verklaard.