aanmelden
Veel nieuws van Hiwatt
DR401, Bass 50 en een nieuwe eigenaar.
Merknieuws 23-04-2018 11:40
Hiwatt heeft een nieuwe eigenaar en komt meteen met nieuws. Voor ons bassisten keerde de DR401 terug en het britse merk toonde wederom een prototype van een 50W-top.

Hiwatt werd ooit bekend als de versterkerleverancier van bands als The Who, Led Zeppelin, Genesis en Pink Floyd. De laatste eigenaar, Music Ground, was nogal omstreden. De eigenaar werd meerdere malen veroordeeld vanwege het inkopen en verkopen van partijen gestolen gitaren, het maakte de beroemde WEM-kasten van David Gilmour na zonder toestemming van de eigenaar van de WEM-naam en ook op het gebied van Hiwatt was Music Ground niet helemaal fris. Oude Hiwatt buizen-PA's werden omgebouwd tot gitaartops en verkocht als originele tops uit de jaren '70. Iets dergelijks gebeurde ook met oude Höfner-onderdelen die tot 'vintage'-bassen werden samengesteld. Music Ground lag steeds meer onder vuur en dat deed Hiwatt weinig goed. De versterkertops waren namelijk nog steeds erg goed. Het feit dat bands als Noel Gallagher & The High Flying Birds, The Killers, Foals, Kasabian én uw hoofdredacteur ze gebruiken is al een mooi argument. 

Het merk ondergaat nu een frisse doorstart met muziekveteraan Mitch Colby aan het roer en een nieuw team onder leiding van Kee Mayer, dat er voor zorgt dat de amps weer als vanouds zijn: onverwoestbaar met militaire specificaties. De nieuwe eigenaar heeft meteen aangegeven de WEM-kasten niet meer te leveren.

KT88
Op de Musikmesse lanceerde het merk een vernieuwde versie van de DR401: een buizenbasversterker. Het monster heeft qua buizen ECC83's en een ECC81 in de voorversterker en maar liefst acht enorme KT88's in de eindversterker. Ondanks de 400 in de naam, dat officieel voor 400W staat, moet het maar liefst 580W kunnen leveren. 


Foto: De 50W-Hiwatt voor bas

Een leuk feitje: alle Hiwatts zijn AP: All Purpose. De 50W-, 100W-, 200W- en 400W-versies zijn niet specifiek bedoeld voor één type instrument, maar ze kunnen gebruikt worden voor gitaar, bas, Hammond of wat je wilt. Zo ging dat in de '60s en '70's. Op de Musikmesse stond echter ook het tweede prototype van een 50W-bastop en deze is - voor de eerste keer - wel specifiek voor bas, met een aparte knop voor de midfrequenties. Het eerste prototype was enkele jaren terug al te zien in Frankfurt en we hopen dat het productiemodel nu wel snel komt.

Prijzen van beide tops zijn nog niet bekend. De DR401 wordt later dit jaar leverbaar en we hopen snel meer nieuws te kunnen geven over de 50Watter.

Hiwatt-website