aanmelden
Takamine LTD 2018 op de NAMM show
Plus Takamines in Koopgids Akoestische Gitaar
Merknieuws 22-02-2018 09:07
Takamine is een begeesterde gitaarfabrikant uit Japan, met gitaarontwerper Makoto Terasaki aan het hoofd. Hij spreekt altijd geanimeerd over zijn gitaren, de achtergronden van de ontwerpen, en de trends in gitaarbouwen, houtsoorten en lakken. Takamine lanceerde op de NAMM Show in L.A. een aantal nieuwe modellen en kondigt speciaal voor Europa de Natural Series aan. In de Koopgids Akoestische Gitaar van onze collega's van Gitarist werden twee Takamines gefeatured. Bekijk ook de videodemo's!

Directeur en nog steeds ontwerper van Takamine Makoto Terasaki sprak onlangs in een interview in ons collegablad Gitarist over opkomende trends in de akoestische gitaarwereld. Hij constateert een onverwachte mix van nieuwe technologieën en ouderwetse vormen, waardoor old school gitaarmodellen weer populair worden: “We gingen naar de zomer NAMM in Nashville en waren verbaasd dat we zo veel gitaristen op een OM-type gitaar zagen spelen”, vertelt hij. “Het beeld dat wij van country en bluegrass hebben is dat je er een dreadnought gitaar bij nodig hebt. Maar de jongere generatie is veranderd en ze gebruiken bijna allemaal een element in hun gitaar - waardoor ze niet meer met hun gitaar voor een microfoon hoeven te zitten. Jongeren gebruiken daardoor vaker een kleinere gitaar, een parlour, triple-0 of een OM model. Ik ben nu 53 en in Japan hebben alle gitaristen van boven de vijftig nog steeds het liefst een dreadnought, of misschien een Gibson J-200. Een grote gitaar met een grote body heeft een mooie trilling, rijke bassen en mooie boventonen in het hoog. Maar mijn oudste dochter, die zestien is, speelt op een OM model. Voor de jongere gitaristen in Japan is de OM gitaar dé akoestische gitaar - met of zonder cutaway. Toen ik mijn D-28 aan mijn dochter liet zien, zei ze: ‘Jammer.’ (lacht) Ik denk dus dat die cultuur zal veranderen.”

Bruno Mars
Een van de voornaamste artiesten die op Takamine spelen is Bruno Mars, die onlangs nog uitgebreid gefêteerd werd met tal van Grammy Aeards voor zijn album 24K Magic. Al jaren gebruikt hij de Takamine EF341SC Dreadnought Cutaway Electro uit de Legacy Series, met een bovenblad van massief ceder, rug en zijkanten van maple, een hals van mahonie en een toets van palissander. Apart is dat Mars niet heeft gekozen voor een van de duurdere gitaren maar voor een goede middenklasser.


Koopgids Akoestische Gitaar
In de Koopgids Akoestische Gitaar van ons zusterblad Gitarist (Gitarist 319, oktober 2017) werden twee Takamine gitaren gefeatured. Takamine GN75CE-TBK € 715,-
Type: elektro-akoestische NEX (kleinere jumbo)
Bovenblad: massief sparren
Achterkant/zijkanten: gelamineerd gevlamd esdoorn
Topkam/mensuur: 42,5/644 mm
Gitarist zegt: Fantastische bespeelbaarheid; zowel unplugged als versterkt een levendig geluid


Takamine TT Series EF360S-TT € 1789,-
Type: elektro-akoestische dreadnought
Bovenblad: massief sparren
Achterkant/zijkanten: massief Indiaas palissander
Topkam/mensuur: 45/645 mm
Gitarist zegt: Als je een budget van zo’n 1500 euro hebt voor een dreadnought die je zowel thuis als op het podium gaat gebruiken, is de keuze snel gemaakt.NAMM Show 
Op de NAMM Show in L.A., januari 2018, waren we wat betreft Takamine vooral benieuwd naar de nieuwe Natural Series, maar die was niet te zien, omdat deze gitaren alleen in de Benelux en Frankrijk verkrijgbaar zullen zijn. 

Wel konden we ons vergapen aan LTD2018 met zijn toets die kunstig was ingelegd met een tussen de twijgjes vliegende vlinder. Bekijk de video die Takamine van hun demo op de NAMM  Show maakte.

Meer Takamine video’s bekijken, klik hier