aanmelden
NAMM Show 2018 - preview
Met Fender, Korg, Sabian, Warwick en meer!
Merknieuws 23-01-2018 15:32
Woensdagochtend stappen we op het vliegtuig naar Anaheim, L.A. om dagelijks verslag te doen van de jaarlijkse NAMM-instrumentenbeurs. We zullen je uitvoerig op de hoogte houden van al het moois dat we daar mogen zien én uitproberen. Nu alvast een voorproefje.

Dit jaar zijn er maar liefst meer dan 7.000 muziekmerken vertegenwoordigd op de beursvloer. Ondanks dat veel merken het productnieuws officieel geheim houden tot de NAMM begint, wordt er altijd enthousiast gelekt en mochten we toch al veel persberichten ontvangen.

Spring snel naar je favoriet:
gitaar
bas
drums
recording
toetsen

GITAAR


Fender heeft traditiegetrouw veel nieuws. Nog niet alles is bekend, maar in ieder geval zullen we de nieuwe American Original serie kunnen bewonderen. Met maar liefst 11 modellen vervangt hij de Amerikaanse Vintage serie, die voor het eerst werd geïntroduceerd in 1982.
Elk van de nieuwe Amerikaanse gitaren en bassen is geïnspireerd op de meest succesvolle modellen uit de jaren '50, '60 en '70 van de vorige eeuw. Fender belooft de klassieke Fender vibe te koppelen aan moderne features die het comfort en de bespeelbaarheid ten goede komen. 
Als we goed tellen kunnen we ook een 60th Anniversary serie/model verwachten van de Jazzmaster. Ook zou het ons niet verbazen als er komend jaar weer diverse limited edition modellen uitkomen. En smullen wordt het zeker bij de muur met Custom Shop gitaren.

Voor het eerst sinds we ons kunnen herinneren is Gibson afwezig. Het bedrijf concentreerde zich dit jaar op de CES beurs in Las Vegas (waar onder andere een moderne Flying V werd gepresenteerd). Logisch als je bedenkt dat het merk de afgelopen jaren flink heeft uitgebreid in consumentenelektronica. Maar voor gitaarliefhebbers is het een zorgelijke ontwikkeling, zeker als je daarbij de berichten over hoge schulden en de verkoop van fabrieken optelt.

Ibanez zal naar verwachting veel nieuwe gitaren introduceren (we hebben in dit verband het getal vijftig gehoord!). Wat verder ook zeker is, is de lancering van de NTS Tube Screamer. Dit pedaal is voorzien van de Korg Nutube, waarmee er nu een Tube Screamer is met een echt buisje erin. De Nutube kennen we al van de Vox MV serie. Het pedaal schakelt met een relais in en is daarmee true bypass. Een extra feature is de mixregelaar, die het cleane signaal mengt met de overdrive.

 

Over buizen gesproken: Tube Amp Doctor introduceert zijn Class A Converter, waarmee je een 100-watt versterker omtovert in een klasse A-versterker van 7, 15 of 30 watt. Dit apparaatje prik je in de eindbuisvoeten van de versterker en is zelf voorzien van EL84 buizen. De Class A Converter kan gebruikt worden op de plaats van 6L6, 5881, EL34, KT66 en 6V6 buizen.

BAS
Ibanez komt ook met veel nieuwe basproducten naar de NAMM-show. Vanaf 25 januari zijn we op de beursvloer in LA aanwezig en dan zullen we uitgebreid op de nieuwe bassen van het merk terugkomen. We lichten alvast een tipje van de sluier op.

Qua basgitaren komt Ibanez met een vernieuwde Volo 33. Deze vijfsnarige bas heeft een mensuur van 33" en het valt op omdat het geen lage B als vijfde snaar heeft, maar een hoge C. De vernieuwde Volo is slanker en sierlijker. De SR-5 en SR-6 - met waaierfrets - zijn vernieuwd en de Premium SR wordt nu geleverd met enkele mooie topjes.

Het meest bijzondere nieuws is een product met de prachtige en fantasierijke naam UB804-MOB. Het is de allereerste elektrische contrabas van Ibanez! Bijzonder is dat de bas een mensuur heeft van 34" - gelijk aan een elektrische bas dus. We kennen dit idee van onder meer NS Design en het is de bedoeling om de overstap naar de staande bas makkelijker te maken voor 'normale' bassisten.

De UN804-MOB wordt geleverd met een ingebouwd piezo-elementsysteem en een stevige tas waarin bas, standaard en niet meegeleverde strijkstok vervoerd kunnen worden. De standaard wordt wel meegeeverd en dit is een zeer stevig exemplaar dat gemaakt wordt door drummerk Tama. Dat klinkt even vreemd, maar Tama en Ibanez zijn onderdeel van hetzelfde concern.
Ibanez-website


Tech21
Op de vorige NAMM-show lanceerde Tech21 de dUg Pinnick Signature Ultra Bass 1000: een dikke 2-kanaals, 1000w bastop die speciaal voor de King's X-man gemaakt is. Naar wens kan je speakerkasten met of zonder groot DP-logo aanschaffen.

Deze keer komen de New Yorkers met de dUg Pinnick DP-3X Signature Pedal. Het is op de NAMM te zien en de levering begint i april. Met de Mix-knop regel je de 'Drive' van de distortion en de 'Chuck' voor de boventonen. In de Clean-stand blijft de compressie werken. Volgens het merk kun je zowel de 'badass'-tonen van dUg krijgen, als meer traditionele versterkersounds. 
Het pedaal heeft een XLR-uitgang, een hoofdtelefoonuitgang en een ingebouwd stemapparaat.
Tech21-website

Warwick
De Streamer Stage 1 Limited Edition 2018 is Warwick's 'Model Of The Year'. Elk jaar brengt het merk één specifiek vlaggenschip uit, dat vervolgens viersnarig, vijfsnarig, linkshandig en/of fretloos te bestellen is. Van zowel de vier- als de vijfsnaar worden er slechts vijftig stuks gebouwd: écht limited edition dus!

Dit keer kozen de Duitsers voor een Streamer met doorlopende hals. De bodywings zijn aan de voorzijde van 'burled' Europees essenhout, terwijl de achterzijde moerasessen is. De doorlopende hals is zevendelig, waarbij esdoorn en wengé afgewisseld worden. Ook de toets is van wengé (tijgerstreep ebben, indien fretloos) en de inleg is lekker psychedelisch spiraalvormig. De hardware is verguld en de bas wordt geleverd in een dikke, lederen gigbag. 


Je ziet duidelijk het verschil van houtsoort bij de voor en achterzijde van de bodywings.

Qua elektronica werkte Warwick dit keer samen met Aguilar. De bas heeft passieve DC-D2-elementen en een 3band OBP-3-voorversterker. De bas heeft een volumeknop, een balansknop, een midknop die uittrekbaar - push/pull in goed Nederlands - is voor frequentiewisseling en een gestapelde knop voor hoog en laag.

We zien verder alle bekende Warwick-eigenschappen, zoals stemmechanieken met een houten knop, een verstelbare messing-topkam, fretsleuven die niet door de hele breedte van de toets lopen - Warwick's zogenaamde Invisible Fret System of IFS - fluorescerende zijstippen, een houten afdekking van de ruimte waarin de elektronica zit, straplocks en de bekende tweedelige brug.
Je vindt de bas via het kopje bassen, Custom Shop en dan Ltd.Ed. op de 
Warwick-website


DRUMS
Waar bij de gitaren, basgitaren en studio-aparatuur de fabrikanten redelijk kwistig zijn met hun informatie, houden de drumfabrikanten hun info graag tot het laatste moment geheim. Toch zijn er een aantal uitzonderingen.

Tama maakte bijvoorbeeld al op 1 januari haar nieuws bekend en de Japanners hebben nogal wat te melden. Het belangrijkste nieuws zijn de nieuwe SLP drumkits. De SLP's zijn geïnspireerd door snaredrums uit de gelijknamige SLP snaredrumreeks. Er zijn drie verschillende versies. De Studio Maple heeft 5mm dunne esdoorn ketels met verstevigingsranden én opvallende houten spanranden op alle drums. De set is afgewerkt in dezelfde High Gloss Sienna lak als de gelijknamige snaredrum. De Fat Spruce is een wat meer jazzy kitje met 20" bassdrum, 12" tom en 14" floortom. De set heeft bijzondere ketels gemaakt van sparrenhout. Helemaal nieuw is de Dynamic Kapur, een set met 5mm dikke ketels van Kapur hout. De bijpassende snaredrum is nieuw in de SLP serie. De Dynamic Kapur heeft de traditionele Starcast tomophanging, maar bij de Fat Spruce en de Studio Maple hangen de toms aan de nieuwe Direct Flexi-mount: een bracket die wel aan de ketel vast zit, maar met een rubber is geïsoleerd.

Afgelopen december waren onze collega's van Slagwerkkrant op bezoek bij Tama importeur Hoshino en maakten een video van al het nieuws, waaronder de SLP drumkits. Bekijk die video hier: 

Sabian
Zildjian had mischien haar Low Volume bekkens met wat meer patenten moeten dichttimmeren, want na een aantal wat vagere merken uit het verre oosten komt nu ook Sabian met een bijna exacte kopie. De Quiet Tone practice cymbals zien er precies hetzelfde uit als de originele bekkens die Zildjian bij de eerste reeks elektronisch versterkte Gen-16 bekkens uitbracht. De bekkens zijn verkrijgbaar in vier verschillende sets met daarin de meest gangbare maten.

Meinl breidt de Byzance reeks uit met vier nieuwe bekkens. Matt Garstka zette zijn naam op de nieuwe 20" Equilibrium China. Deze dunne china met acht gaten spreekt razendsnel aan en geeft een duwend en smerend accent. De Byzance Jazz Thin hihat krijgt er een grotere 15" broer bij. De hihat was er al in 13" en 14" formaat. De 22" Monophonic ride is helemaal nieuw: een dunne, donkere ride met een korte sustain en een uitgesproken gedefinieerde klank. De 21" Polyphonic ride is dan wat steviger van klank, en heeft iets meer leven. Deze vlot aansprekende ride is complex en heeft een lekkere puntige aanslag.

 

RECORDING

Zoom_H1nZoom H1n Handy Recorder
De Zoom H1n Handy Recorder is een compact “all around” audio recorder. De ingebouwde X/Y microfoons worden zeer goed beschermt, wat handig voor gebruik buiten de deur en het lcd display blijft ook nog goed leesbaar in sterk verlichte omgevingen. Een stereo 1/8“ minijack mic/line input laat je diverse bronnen aansluiten.  Een ingebouwde limiter beschermt tegen onverwacht luide signaalpieken en een low-cut filer helpt pops, windgeluiden en andere ongewenste laagfrequente rommel te elimineren. De Hin heeft verder handige functies als playback speed control, A-B repeat,  stereo bounce en een emphasize filter. Met de Test Tone en Slate Tone generators kun je de bestanden identificeren en eenvoudig syncen met video.
www.sound-service.euwww.zoom.co.jp

 

Roland R-07 Recorder

Roland_R-07 Recorder

De Roland R-07 High Resolution Recorder is een stijlvolle draagbare audio recorder beschikbaar in zwart, rood of wit. Op microSD-kaarten (SD, SDHC) kan je tegelijk wav (44.1/48/88.2/96kHz, 16/24-bit) en mp3 (van 64 t/m 320 kbps) opgenomen worden. De Hybrid Limiter zorgt ervoor dat je altijd binnen veilige marges blijft en met de One-touch Scene-functie kies je eenvoudig de juiste opnameinstellingen. Mic/aux Input en een hoofdtelefoonuitgang zijn aanwezig net als een ingebouwde speaker. De tuner en metronoom zijn een handige toevoeging. En dankzij draadloze monitoring en afstandsbediening via bluetooth en je smartphone, kun je met minder kabels op meer plaatsen opnemen. www.rolandce.com

 

TOETSEN
Moog Music DFAM
Moog Music_DFAM
Moog Music introduceert de Drummer From Another Mother (DFAM), de eerste toevoeging aan het 'Moederecosysteem' van half-modulaire analoge synthesizers. Moog presenteert de DFAM als  een elektronisch instrument voor de verkenning van nieuwe concepten in ritme en percussie.

DFAM is volledig analoog en dankzij de 24 punts patchbay kan hij eenvoudig gekoppeld worden aan een Mother-32 synthesizer. De behuizing is identiek aan die van de Mother-32. DFAM heeft twee vrij te mixen oscillators met blok- en driehoeks golven en fm mogelijkheden, één ruis ruisgenerator en één audio ingang. Een LP/HP 4-pole transistor ladder filter, twee envelopes voor vco en vca. En er is een 8-Steps analoge sequencer  met per Stap pitch en velocity.
www.amptec.bewww.moogmusic.com

De Korg prologue is een een polyfone, analoge synth met een volwaardig klavier en het DNA van de baanbrekende KORG minilogue en monologue, achtstemmig of zestienstemmig. De oscillatorsectie van de prologue is t.o.v. de kleine broertjes veel uitgebreider met FM-synthese en de mogelijkheid eigen golfvormen te gebruiken. De opties om zelf sounds te creëren zijn fantastisch, maar de bediening is daarentegen zéér overzichtelijk en intuïtief. Er zijn twee varianten, prologue-16 met 61 toetsen en 16 stemmen, de prologue 8 heeft 49 toetsen en 8 stemmen.

meer info

Op deze website brengen we je elke dag van de NAMM-Show een verslag met het mooiste en beste dat we zagen. Maar houd daarnaast onze Twitter, Facebook en Instagram in de gaten!