aanmelden
De nieuwe Yamaha Recording Custom
Verfijnd met de expertise van Steve Gadd
Merknieuws 29-03-2016 13:36
Er is ruim drie jaar gewerkt aan de nieuwe Yamaha Recording Custom, en het mag dan ook duidelijk zijn dat 'de nieuwe' eigenlijk een compleet ander drumstel is dan de klassieke Recording Custom 9000.

Yamaha ging samen met Steve Gadd om de tafel om de beste eigenschappen van de oude drumkit te verpakken in een nieuw ontwikkelde set die toch een duidelijke knipoog naar het verleden geeft. Het Japanse berken heeft plaats gemaakt voor trager groeiend en harder Amerikaans berken. Volgens Yamaha maakt dat de ketels een stuk resonanter, en dat zou met name bij de bassdrum een heel verschil maken. De draagranden hebben een iets flauwere hoek waardoor er meer velcontact is. De spanbokken op de ketel zijn flink forser ten opzichte van de vorige Recording, en ook dit heeft weer invloed op de klank.

 De drumkit, oorspronkelijk enkel bekend als de YD9000, staat synoniem met enkele van de grootste drumprestaties aller tijden. Nu hebben drummers van jong tot oud de mogelijkheid om deze herziene drumkit in levende lijven te ondervinden en zo een stukje drumgeschiedenis te herleven. 

 Steve Gadd -- die onder andere gespeeld heeft met Eric Clapton, Al Jarreau en Chick Corea – speelt al sinds zijn elfde met grote namen (Dizzy Gillespie), en sinds 1976 (op 31-jarige leeftijd) op Yamaha. Een jaar later, toen de eerste Yamaha Recording Custom uitkwam, stapte hij hier gelijk naar over.


Gadd en Yamaha over het ontwikkelingsproces

Bij de onthulling sprak Steve Gadd vol lof over het ontwikkelingsproces: ‘De afgelopen drie jaar ben ik regelmatig in gesprek gegaan met de R&D-afdeling van Yamaha met als doel om een hedendaagse Recording Custom te realiseren. Ik heb Yamaha gedurende het gehele proces verteld wat mijn gedachten waren. Ik ben ervan overtuigd dat we het goed gedaan hebben; het resultaat is dat alle onderdelen verfijnd zijn en toch nog aanvoelen als zijnde Recording Custom. Ik sta te popelen om ze in gebruik te zien, zodat men ze kan zien en bovenal kan horen!’

Ook Steven Fisher, marketing manager van Yamaha Corporation of America, deelde zijn gedachten over de ontwikkeling van de drums: ‘Dit was een van die zeldzame kansen om samen te werken met een van de legendes die de originele Recording Custom Series op grootse wijze op de kaart heeft gezet,’ Verklaarde Fisher op NAMM2016 ‘We zijn er in geslaagd om het originele design te verfijnen en de precieze geluidsspecificaties te verbeteren die aankaarten hoe de muziek zich heeft geëvolueerd. Met Steve Gadd’s invloed en expertise aan onze zijde  hebben we een ‘moderne klassieker’ geschapen; een pareltje dat iedere drummer direct zal herkennen.’


De prijzen van de drumkit zijn zoals je van een professionele set mag verwachten; voor een vierdelige set zonder snaredrum betaal je rond de 3500 tot 4000 euro.

Meer informatie op de site van Yamaha.