Guild Chris Hillman signaturebas

Replica van de Starfire van de Byrds-bassist

Merknieuws 09-07-2015 15:09

50 jaar geleden braken The Byrds door met hun wereldwijde hit Mr Tambourine Man. Het karakteristieke rinkelend geluid van de 12-snarige Rickenbacker bepaalde voor een belangrijk deel hun sound. De bas in die begindagen was een Guild Starfire, bespeeld door Chris Hillman, die nu zijn naam aan een replica heeft geleend.

Hillman gebruikte zijn bas ook op Byrds-nummers als Turn, Turn, Turn en Eight Miles High, een van de eerste psychedelische popsongs. De nieuwe ‘Byrds Bass’ heeft een semiholle esdoorn body met een enkel BS-1 BiSonic element in de brugpositie. “Ik vond niet dat je twee elementen nodig had voor wat ik deed”, zegt Chris Hillman, “en ik heb nooit gedacht dat je meer dan vier snaren nodig hebt.” De Guild Starfire was halverwege de jaren zestig de bas van keuze van Hillman “omdat ie zo makkelijk speelde”.      

Een ander onderdeel van Hillmans sound was het gebruik van flatwound snaren, in die tijd de standaard. Hillman geeft nog steeds de voorkeur aan deze snaren vanwege hun soepele, mellow toon. De Byrds Bass wordt standaard geleverd met een set D’Addario flatwound snaren en is afgewerkt in vintage sunburst, net als het origineel. Bij de twaalfde fret is het Byrds-logo ingelegd, terwijl op het halspenplaatje de handtekening van Hillman staat. Elk exemplaar van deze in een gelimiteerde oplage gebouwde bas wordt geleverd met een koffer en een door Chris Hillman ondertekend certificaat van echtheid.

sfII

Starfire Bass II
Gelijk met de Hillman signature verschijnt de Starfire Bass II, een versie van de Starfire Bass (waarop de Byrds Bass is gebaseerd) met een toegevoegd BS-1 BiSonic halselement. De semiholle body is hier van mahonie en de bas heeft toon- en volumeregelaars per element en een driestanden-elementschakelaar. De oorspronkelijke Starfire Bass II kwam in 1967 op de markt en werd o.a. bespeeld door Jack Casady van Jefferson Airplane en Phil Lesh van Grateful Dead.

Meer info: Guild Guitars

zoeken
zoeken