aanmelden
Oproep Stichting Music and Cancer
Concert door muzikanten met uitbehandelde kanker
Slagwerkkrant Plus 09-07-2015 11:39
Stichting Music and Cancer (MaC) is op zoek naar muzikanten met uitbehandelde kanker, die nog een keer willen schitteren op het podium tijdens een bijzonder concert. Het doel van de stichting is om muzikale mensen met kanker een laatste kans te geven om met een goede band te repeteren en daarmee op 15 november in Tivoli Vredenburg Utrecht op te treden. Ook is de bedoeling dat over het hele project een documentaire wordt gemaakt. Iedere deelnemer kan zelf aangeven in hoeverre hij aan deze documentaire wil meewerken. Klik onder DOWNLOAD op het pdf-icoon om de flyer van MaC te openen.

 

In juli zullen audities plaats­vinden, waarna tot vier muzikanten worden uitgekozen om tijdens het concert te spelen. Je bent vrij om te kiezen wat voor muziek en welke instrumenten je wilt bespelen. Alles is mogelijk: rock, klassiek, jazz... Je krijgt de kans om tot drie nummers te spelen tijdens het concert. Kort voordat het concert plaatsvindt, worden tot zes repetities gehouden. Ook voor de begeleidingsband is de organisatie nog op zoek naar muzikanten.

Het idee voor de stichting en het concert ontstond toen Dr. Ajit Pothen bij een bezoek aan zijn patiënt Jan van Zoelen in het UMC Utrecht Cancer Center een Slagwerkkrant op tafel zag liggen. Zo kwamen de twee erachter dat zij een passie voor drummen deelden. Er bleek in het ziekenhuis nog een drummer te liggen, Frans Leeman, en de drie mannen belegden een aantal spontane drumsessies.

 Jan van Zoelen & Frans Leeman

Toen bij beide patiënten bleek dat de kanker ongeneeslijk was en zij binnen een jaar zouden sterven, hebben zij met vrienden een band geformeerd, nummers uitgezocht, en op 12 oktober 2014 een concert gehouden dat bedoeld was als afscheid, maar uiteindelijk het startschot zou worden voor dit mooie vervolgproject.

 

Bekijk hier een korte video van het concert in 2014

Dr. Ajit Pothen: ‘Ik heb als arts alleen met kanker te maken, maar deze energie ben ik nog niet eerder tegengekomen. Het was een feest voor iedereen: Jan en Frans, hun families en vrienden en de mensen uit het ziekenhuis die zijn gekomen om hen nog een keer te zien knallen.’ Van Zoelen en Leeman zijn beide kort na het concert overleden, maar het idee om muzikanten in een vergelijkbare situatie nog eenmaal een mooi muzikaal hoogtepunt te gunnen, is springlevend.'

Heb je interesse of ken je iemand die interesse zou kunnen hebben, ga dan naar de site van Music and Cancer. Daar vind je een korte video over de twee drummers waar het allemaal mee begon en de achtergronden van de stichting.