Johan is terug!

En The Great Vacation is weer een juweeltje.

Muzieknieuws 08-02-2024 11:01

Johan is terug en dit keer schreef Jacob de Greeuw alle songs samen met Robin Berlijn. Wij spraken de heren uitgebreid in Musicmaker.

Wil je de Musicmaker met vijf pagina's Johan-interview lezen? Je bestelt hem makkelijk, zonder verzendkosten en met iDeal via Muziekmagazines.nl.

Musicmaker schoof aan bij Jacob de Greeuw en Robin Berlijn om te praten over de totstandkoming van het album. Zo was het nieuw dat Robin een vlinke vinger in de pap had. Je was altijd de alleenstaande vader van Johan, vroegen we Jacob, maar nu is het een co-ouderschap. Is dat niet lastig?
‘Juist niet. Ik was er aan toe en daarom heb ik Robin gevraagd. Het was fijn dat alles kon, er was geen deadline, ik wilde de tijd nemen voor een album maar het kwam redelijk snel.’

En over het opnemen vertelt hij:
‘Soms stuur ik Robin de muziek met zang of hij hoort het met opnemen, als je figuurlijk in je blote reet staat te zingen en je je hart uitstort. De studio van Frans Hagenaars is raar. Je zingt beneden en de controleruimte is boven. Normaal heb je een raam tussen opname en -controleruimte en dan heb je meteen door als mensen gaan fronsen of druk gaan praten als jij zingt. Dan voel je dat wat je doet het niet is. Nu liep ik naar boven en wist ik niet of het goed was. Dat is awkward en moeilijk. Gitaar doe ik moeiteloos dertig keer over, maar dat zingen is anders. Ik ontdekte dat er een kleine ruimte naast de controleruimte was en ik ben daar – of direct bij de tafel – gaan inzingen. Dat werkte.’

Dit en veel meer, lees je in Musicmaker #499,

Hieronder zie een minidocu die bassist Diets Dijkstra maakte van het opnameproces. Daaronder hoor je het hele album.

zoeken
zoeken