Muziekdocumentairefestival IN-EDIT 2023 gaat 13 april van start

Eerste films bekendgemaakt voor vijfde editie van 13 t/m 23 april in De Melkweg Amsterdam

Muzieknieuws 14-03-2023 13:03

De vijfde editie van IN-EDIT wordt dit jaar van 13 t/m 23 april georganiseerd in De Melkweg Amsterdam. In de weken na 23 april zal een selectie van het programma met "films from the backstage" te zien zijn in o.a. Nijmegen, Rotterdam, Enschede, Goes, Haarlem, Maastricht, Groningen, Utrecht, Weesp en Breda. Zoals altijd worden ook dit jaar de Industry Meetings georganiseerd, een programma opgezet voor en door professionals. Inclusief listening party Metallica: 72 Seasons.

Onder de eerste films die bekend zijn gemaakt, zijn maar liefst vijf Nederlandse producties, waarvan drie wereldpremières. De korte doc van regisseurs collectief I Am Here, Kids of the Bims is op zaterdagavond 22 april de slotfilm van IN-EDIT.

Inmiddels zijn elf internationale films in het gevarieerde programma bevestigd, waaronder documentaires over de controversiële Afghaanse popster en activiste Aryana Sayeed, de befaamde geluidstechnicus Bruce Swedien, de traditionele Japanse folkmuziek Minyo, jazzlegende Thelonious Monk en op 13 april de wereldwijde listeningparty van Metallica's nieuwe album, na de openingsfilm die binnenkort bekend gemaakt wordt.

Bijzonder is de 2022 film over de begindagen van Creedence Clearwater Revival met veel live footage uit die tijdDe kaartverkoop is begonnen

NL PRODUCTIES

Kids of the Bims 2022 | I AM HERE (Max Paschke, Maik Schuster) | 34 min Slotfilm
Het verhaal van de Bims; de geschiedenis van de Bijlmer, de boegbeelden, de subcultuur en de snel groeiende gentrificatie. Van traditionele Surinaamse muziek tot Afro Beat, HipHop en meer. Wat vormt het nieuwe geluid van de Bijlmer en hoe beïnvloedt dit het sociale en culturele Nederlandse landschap. 

Lagu Lagu 2023 | Joost Schrickx | 40 min Wereldpremière
Een portret van Molukkers in Nederland door middel van muziek in plaats van stereotypen, met de Molukse zangeres Jessica Manuputty die met traditionele 'lagu lagu' muziek een eerbetoon aan haar voorouders brengt. 

Kelvinators. In the Eye of the Beer Holder 2022 | Cynthia van den Heuvel | 74 min Wereldpremière
Jurie, Roel en Frank zijn punktrio Kelvinators.  Ze spelen op straat, in kroegen, jongerencentra, huiskamers en jaarlijks in Café Paradiso. De afgelopen drie jaar uit een geschiedenis van 25 jaar. Een verhaal over vriendschap, de liefde voor muziek en immuniteit tegen het "want to be famous" virus.

The Dream Syndicate: How did we find ourselves here? 2023 | Emiel Spoelder | 105 min Wereldpremière
The Dream Syndicate ontstond in de vroege jaren '80. Een sensatie uit L.A. met een gruizig, gitaar gedreven geluid. De reis van de band vanaf het prille begin tot de reünie in 2012. Hoewel nooit wijdverspreid commercieel succesvol,  behoudt de band een toegewijde fanbase en dwingt ze wereldwijd groot respect af bij muzikanten.

Licht: Stockhausen's Legacy 2022 | Oeke Hoogendijk | 122 min
De eerste volledige uitvoering van de kolossale opera-cyclus Licht (29 uur verspreid over 7 dagen) van de Duitse componist en elektronische pionier Karlheinz Stockhausen onthult, door middel van brutaal eerlijke getuigenissen, het obsessieve wereldbeeld en complexe persoonlijke leven van "Papa Techno".

 

INTERNATIONALE PRODUCTIES
Kijk hier voor volledige filmprogramma

- Thelonious Monk: Rewind and Play (2022, wereldpremière) van Alain Gomis, met nieuw ontdekte beelden van een interview voor een Frans tv programma uit 1969. 
- And Still I Sing (2022, EU première) van Fazila Amiri over de controversiële Afghaanse Aryana Sayeed, begeleider voor  de talentenshow Afghan Star in 2019, waar voor het eerst een vrouw zou winnen. Totdat de Taliban de macht overnemen.
- The Sound of Cologne van Kristina Schippling (2022, NL première), een tijdreis over de elektronische muziek van Keulen van de jaren '50 tot nu.
- Sonic Fantasy van Marcos Cabotá (2022, NL première) over waarschijnlijk een van de de beste geluidstechnici in de geschiedenis Bruce Swedien. In 1982 redde hij met zijn magie niemand minder dan Michael Jackson en Quincy Jones' Thriller. 
- Manguebit (2022, EU première) van de Braziliaanse regisseur Jura Capela over de muzikale en artistieke beweging Mangue Beat uit de Braziliaanse deelstaat Pernambuco.
Bring Minyo Back (2022, EU première) van de Japanse Yuji Moriwaki over de Japanse traditionele volksmuziek Minyo, dat met uitsterven wordt bedreigd en de band Minyo Crusaders, afgelopen zomer op Lowlands.
- Can and Me (2022, NL première) van Michael P. Aust over het leven en werk van Irmin Schmidt, oprichter van de Duitse band CAN, wiens individuele stijl veel muzikanten in de pop- en elektronische muziek heeft gevormd.

 

IN-EDIT NL 13 t/m 23 april:
De Melkweg Amsterdam (Cinema en Upstairs).

Na 23 april: een selectie uit het programma in o.a. Breda (Chassé Cinema), Groningen (Forum), Utrecht (LHC), Rotterdam (Lantaren Venster), Weesp (City of Wesopa), Haarlem (De Schuur), Goes (Podium 't Beest), Nijmegen (LUX), Maastricht (Lumière) en Enschede (Concordia en Metropool). Meer informatie:  www.in-edit.nl


IN-EDIT 
is een internationaal muziekdocumentaire festival dat in 2003 in Barcelona werd gelanceerd. Sindsdien werden wereldwijd edities georganiseerd met meer dan 100.000 bezoekers per jaar. Een omgeving die bruist van de liefde voor film én muziek.

 

zoeken
zoeken