ESNS 2023 - De acts om naar uit te kijken

Inclusief warming-up video's en Spotify playlist

Muzieknieuws 08-12-2022 12:48

Het groet en bloeit, het talent in Nederland en België. In de coronatijd (klinkt als: ligt alweer ver achter ons!) is er veel ontstaan wat nu tot wasdom komt. We gaan de resultaten zien op Eurosonic Noorderslag 2023, van 18 tot en met 21 januari in Groningen! (foto boven door Bart Heemskerk)

Dit is een extra web-item naar aanleiding van een artikel in Musicmaker 492, jan-feb 2023. Je kunt deze editie bestellen in onze webshop Muziekmagazines.nl. We sturen Musicmaker op zonder verzendkosten.  


Eurosonic Noorderslag, ofwel ESNS, is een conferentie en festival in één, waarvoor zo’n 4000 professionals uit de muziekindustrie naar Groningen komen om te netwerken en 350 showcases te bekijken, op weg naar een nieuw speelseizoen. Het showcaseprogramma is veelzijdig: natuurlijk is er veel live hiphop en electro, maar ook zijn er stapels indiebands en is er tevens ruimte voor steviger werk, vooral voor rockbands met nadrukkelijke punkinvloeden. En daarnaast is er opvallend veel hippe UK-georiënteerde jazz en r&b. Enfin, er is véél lekkers te beleven deze ESNS. We geven je een paar tips voor acts die je zeker zou moeten gaan checken, soms alleen al vanwege de gitaristen die erbij spelen. Natuurlijk zullen niet al onze lezers ESNS bezoeken; luister dan naar onze Spotify-playlist ‘Musicmaker’s ESNS tips, in alfabetische volgorde’.

 

 

MME Awards nominaties
Vijftien artiesten uit vijftien landen zijn genomineerd voor een Music Moves Europe Award, ofwel MME Award, die op 19 januari tijdens ESNS wordt uitgereikt. De prijs werd eerder gewonnen door artiesten als Stromae, Rosalía, en Dua Lipa. Kandidaat voor Nederland is dit jaar Goldkimono, voor België maakt The Haunted Youth kans!

The Haunted Youth
De vierkoppige band met Hanne Smets (toetsen), Stef Castro (bas), Tom Stokx (gitaar) en Nick Caers (drums) is gebouwd rondom zanger-gitarist Joachim Liebens. Dromerige synthpartijen, lange reverby gitaarlijnen, strakke bas en drums, en vocalen die ver in de muziek wegzakken: associaties met bands als Slowdive en The Cure liggen voor de hand.

Goldkimono
Zomerse sounds in de winter, moet kunnen! Goldkimono is genomineerd voor een MME Award. Ze speelden vorig jaar al op ESNS, en nu is er dus de reprise vanwege die nominatie. Associaties met de Peppers, calypso- en reggaefeels komen voorbij. Het trio met producer en songwriter Tienus Konijnenburg bracht begin dit jaar het heerlijke album The Legend Of The Goldkimono uit. Drummer Jeroen Blumers heeft een lekker dwarse set-up met een yambu (soort conga-cajón) op de snareplek, bongo’s als toms, een minitimbaal met trigger voor de snaresounds, en samplepads voor aansturing van alle (synth & vocal) sounds en sequences. Het geeft samen met de akoestische gitaar van Ocker Govearts een lekker open, hippe sound.

Solomon
De ontroerende stem van Koen de Witte is het eerste wat opvalt aan de muziek van Solomon uit Maastricht. Maar de hele band onderscheidt zich, dat was ons meteen al duidelijk toen we de band zagen spelen op het Q&A Showcase Festival in Q-Factory. Het briljante gitaarspel is van Tim Haase; luister naar de single Run (You’ve Got To)!
Drummer Kees Houx heeft een breed geluid, steeds aangepast aan de songs, die soms verstild zijn, en soms naar grote hoogten worden gespeeld. De keys van Guido Ulmer (vaak akoestische piano) lopen mooi overal onderdoor, samen met de bas van Jolien van Geffen. De vrijdag voorafgaand aan Noorderslag komt hun debuutalbum ‘It Is All Downhill From Here’ uit. Goed getimed!

Sinds 1986
ESNS bestaat al sinds 1986 en heeft tal van nieuwe Europese acts door laten breken, zoals recentelijk Altin Gün, Celeste, Dua Lipa, Fontaines D.C., Meskerem Mees, Pip Blom, Sigrid en Wet Leg. Overdag biedt de conferentie plaats aan meer dan 150 paneldiscussies, interviews, keynotes en veel meer over dringende onderwerpen in de muziekindustrie.

Musicmaker Stage
Op de openingsavond van het festival, woensdag 18 januari staan meer dan 80 acts in zo’n 20 zalen geprogrammeerd in de binnenstad van Groningen. Ook met Musicmaker zullen we die avond vertegenwoordigd zijn op een van de podia. Van 20.00-01.00 uur kun je ons vinden op de Musicmaker Stage in de Drie Gezusters tijdens de Penguin Showcases. Jij kan daar met je band ook staan: schrijf je voor 18 december in en maak kans op een podium tijdens ESNS! Zie de procedure elders op Musicmaker.nl.

Natuurlijk kunnen we hier maar een paar acts uit Nederland en België belichten. Het programma is idioot uitgebreid met 350 showcases.

Check de blokkenschema's op de site van ESNS.  

Banji
Springerige beats en fijne arrangementen in de alternatieve popsongs. In oktober bracht de band hun debuutalbum Freshcakes uit. We zagen Banji vorig jaar in de Noorderslag-stream; nu staan ze op Eurosonic. 

Robin Kester
De experimentele pop van zangeres Robin Kester houdt het midden tussen chamber pop, electronic music en psychedelische rock. Ze stond in het voorprogramma van Muse en komt in februari met haar debuutalbum.  

Zep
Podiumdier Zep Barnasconi – kortweg Zep – stuitert als een hoog-energetische vuurbal over het podium en trakteert de zaal op moddervette, knetterstrakke off the grid beats en virtuoze gospelchop-fills op zijn drumset, op een basis van supervette beats vanaf zijn dj-setup.

ParHasard
ParHasard is naar eigen zeggen een ‘band of brothers’ uit Amsterdam. Twee broers zitten er in ieder geval in: gitarist Sebastiaan van den Eertwegh (die op ESNS ook speelt met Ginge) en drummer Benjamin van den Eertwegh: ‘We zijn kleinzonen van jazzdrummer Chris Dekker (van o.a. The Ramblers; red.), die 30 december 90 jaar wordt. Hij is superbelangrijk geweest voor onze ontwikkeling.’ Ze speelden hun soul, funk en r&b al op Sziget en staan in februari in het voorprogramma van Joss Stone, in 013, Tilburg.

Temple Fang
Temple Fang is de band van voormalig Death Alley-bassist Dennis Duijnhouwer. Met twee linkshandige gitaristen in Jevin de Groot, die ook in het verleden met Death Alley werkte, en Ivy van der Veer. De perfecte band voor de aan Hawkwind en Monster Magnet herinnerende spacerock.

Loupe
Loupe is ontstaan toen in 2019 Lisa Brammer stopte met Dakota. De drie overgebleven bandleden − bassiste Lana Kooper, gitariste Jasmine van der Waals en drumster Annemarie van den Bornvonden in Julia Korthouwer een nieuwe frontvrouw. En wat voor een! Julia’s stem is bijzonder, maar voelt ook vertrouwd. Haar melodieën sprankelen. De debuut-ep van Loupe was een van de verrassingen van afgelopen jaar. Wat een bizar prachtige indiesongs! De dromerigheid is hemels maar de vier dames gooien hier en daar ook met verve wat meer de beuk erin. 

Cloud Cafe
Ze zijn de kersverse winnaar van de Amsterdamse Popprijs en brachten onlangs hun eerste single uit. Geheel nieuw dus deze band, die geafficheerd wordt met melodieuze folk noir met een 90's grunge randje, gekleurd met gruizige bas- en gitaarsounds, ondersteund door de organische drums van Dirck Kroes. Zijn we benieuwd? Ja!

Tramhaus
Twee a drie akkoorden per nummer zijn genoeg, gitaarsolo's zijn spaarzaam, simpel, maar gewoond dienend en lekker, de doorgaande, herhalende baslijnen en de staccato drums van Jim Luijten zijn hypnotiserend. Het gaat van ingetogen donker, naar knallend en grungy, met schreeuwende frontman, Lukas Jansen als energiek middelpunt. Zo'n band hoort in een propvol punkhol, druipend van het zweet met een dood biertje in je hand. Te gek en energiek dit!

S10, Bente en Maxine
De Nederlandstalige zangeressen doen flink van zich spreken. Froukje natuurlijk, die sinds de vorige ESNS enorm veel succes heeft, S10 vanzelfsprekend, die door het songfestival als een komeet omhoog schoot en met Ik Besta Voor Altijd Zolang Je Aan Me Denkt een schitterend album afleverde, maar ook Bente die met een excellente band speelt, met daarin musical director en drummer Pim Aarden, en Maxine, die opvallend genoeg Engelstalig en Nederlandstalig combineert, en ook Pim Aarden als drummer heeft. Hij was een van de drummers op ons Hybrid Drums Experience event in maart.

Belgische top op Eurosonic
De acts uit België zijn natuurlijk gelimiteerd tot optredens op Eurosonic. Jammer, want er is een stortvloed aan geweldige artiesten die een showcase waardig zijn. Een paar daarvan staan er natuurlijk wel degelijk, zoals de al elders op deze pagina’s genoemde Psychonaut en The Haunted Youth, en van de andere acts noemen we hier ook Avalanche Kaito, M. Chuzi, Cobra The Impaler, Echt!, en Lander & Adriaan.

Om die laatste als eerste te belichten: Lander Gyselinck, die bekend werd met Stuff en tal van andere projecten en Adriaan Van de Velde, van Mauro Pawlowski en J. Bernardt vormen een wel heel apart duo. Hun gemeenschappelijke voorliefde voor digitale synths en jaren '90 underground dance bracht hen samen om zich tijdens de eerste lockdown in 2020 onder te dompelen in symbiotische jams. Hun debuutalbum is een zacht gestoorde mashup van 90s dance genres als Chicago juke, Detroit techno, UK-Funky, Classic rave, melige jazz fusion en mondaine jazz improv, die ze 'Post Nudism Rave' noemen. Luister even naar hun, kortweg Lander & Adriaan getiteld e album, en je zal om zijn!

Cobra The Impaler laat op hun debuutalbum Colossal Gods een sterke mix van zware riffs en pakkende melodieën horen. Het vijftal haalt inspiratie uit de new wave van de Amerikaanse heavy metal en smeedt hun mega-grooves en pittige gitaarsolo's samen met betoverende vocale harmonieën en messcherpe screams.

Echt! Heeft al heel wat de Benelux-podia afgestruind, maar wil duidelijk meer. Het is een instrumentaal, futuristisch viertal dat sterk beïnvloed is door electro, hiphop, psychedelische groove, footwork, en zeker ook jazz en funk. Check hun album Inwane of de twee singles die covers van tracks van hun favoriete producers Sophie en Objekt.  

Groovemachine M. Chuzi heeft een perfecte smeltkroes ontwikkeld uit afro-grooves, funk en progjazz. In november brachten ze hun debuutalbum Papara uit. Drummer Jan Heirman en bassist Niels d’Haegheleer vormen de basis, Bourtembourg (keys), Gil Duarte Da Cruz (gitaar) en Thomas De Vries (gitaar) kruiden de boel, zoals de band het zelf omschrijft, en het ultieme ‘dikkingsmiddel’ wordt verzorgd door een driekoppige blazerssectie.

Psychonaut
Vier jaar na debuutalbum ‘Unfold The God Man’ is er een nieuw album van Psychonaut. Violate Consensus Reality staat vol met de loodzware, dynamische en sfeervolle post-metal waar het Mechelse trio om bekend staat, maar het geheel klinkt toch wat opener en toegankelijker dan voorheen. Vorig jaar speelde de band ook al op het toen nog gestreamde ESNS. We schreven toen: ‘Hoewel de muziek van Psychonaut uit herkenbare post-metal- en post-hardcore-invloeden bestaat herbergt de muziek van de heren een spontaniteit die zeldzaam is in de metal en meer aan seventiesrockbands doet denken. Ze zijn er gelukkig nog, stevige bands die een goed nummer kunnen schrijven, maar zich daar ook weer niet te star aan vasthouden.'

Tot slot Avalanche Kaito, die wel heel aparte act van de multi-instrumentalist en zanger Kaito Winse, die oorspronkelijk uit Burkina Faso afkomstig is, en de Brusselse noise, post-punk muzikanten Benjamin Chaval (drums, elektronica) en Nico Gitto (gitaar). We zagen de band op het Houtfestival in Haarlem en we zijn nog aan het bijkomen van de energie die van het podium spatte. Hun eerste gelijknamige album verscheen in juni 2022 op Glitterbeat.

Check ook de ESNS site - ook voor tickets

 

 

zoeken
zoeken