Sabrina Starke, Ronald Rael & Virginia San Fratello en Next Man

POP ART: Muzikanten over hun favoriete kunstwerk - en de soundtrack die daarbij hoort.

Muzieknieuws 09-02-2021 10:21

Pop Art, ofwel kunst die popmuzikanten inspireert. De website Nederland Unlocked is een serie begonnen waarin muzikanten vertellen over hun favoriete kunstwerk en de soundtrack die daarbij hoort. Vandaag publiceren ze de keus van Sabrina Starke (foto boven door Titia Hahne).

'De roze wipwap' is een kunstwerk van de architectuurprofessoren Ronald Rael en Virginia San Fratello. Dit speelse kunstwerk is tevens een van de favoriete kunstwerken van Sabrina Starke. De jazz/soul zangeres voelt zich verbonden met het idee van muren doorbreken door middel van spelen en jezelf kunnen zijn.

'We leven in een wereld waarin iedereen een mening heeft. En waarin mensen hun mening ook uiten, zonder altijd alle ins en outs te kennen. Of zonder zich echt in een ander te verdiepen. Neem dit beeld: een prachtige wipwap aan de Mexicaanse grens. Wat je ziet zijn volwassenen en kinderen die gewoon mens zijn. Die plezier hebben. Die doen wat iedereen leuk vindt: spelen en jezelf kunnen zijn. Het is in die zin een ontroerend en liefdevol beeld. Als je uitzoomt besef je waar deze foto is genomen en weet je: dit is een plek in de wereld waarin buiten spelen, léven, niet vanzelfsprekend is voor de mensen die er wonen. Ze spelen, en dat is prachtig, maar het hek is er nog altijd. Dat maakt het schrijnend. En zo verbeeldt het ook het scheiden en uitsluiten van groepen mensen. En het gaat over identiteit, waarbij de Mexicanen aan die ene kant van de muur de afgelopen jaren niet als echte mensen werden neergezet, maar als karikaturen die er niet zo toe doen.

Onzichtbare muur
Als ik naar de foto van de wipwap kijk, zie ik de zoektocht naar het willen hebben van een normaal leven, van normaal onderdeel willen zijn van deze wereld. Daarom raakt het mij. Het is een zoektocht die ook voor zwarte mensen al zo lang realiteit is. Ons plekje zoeken in de wereld en gewoon kunnen zijn wie je bent, is onderdeel van ons dagelijks leven. Elke dag weer. Dat gaat niet als vanzelf. Ik ervaar hier in het westen misschien geen letterlijke, maar wel een onzichtbare muur. In de wereld waarin wij leven worden mensen die anders zijn, die bijvoorbeeld zwart zijn, zoals ik, nou eenmaal in een hokje geplaatst. Het is een wereld waarin racisme is en waarin mensen worden uitgesloten. Dat is heel hard.

Het is niet zo dat ik elke dag wanneer ik over straat loop of mijn leven leef daarmee wordt geconfronteerd, maar er is wel vaak een andere behandeling. Meest heel subtiel. Je merkt het niet zo direct, maar je voelt het. In hoe er naar je gekeken wordt, in hoe je in een winkel niet wordt begroet en een wit persoon wel. Dat is die onzichtbare muur waardoor je niet altijd echt contact kunt maken en mensen je niet kunnen zien zoals je daadwerkelijk bent, maar zich baseren op een beeld dat ze hebben van hoe zwarte mensen zijn. Uit onwetendheid. Of uit angst. Daar kan niets goeds uit voortkomen. Het gaat mij om wat er van binnen zit. Liefde en vertrouwen, dat zou het uitgangspunt moeten zijn. Contact maken. Zoals de mensen op de wipwap doen, ook al zit er een hek tussen. Niet bang zijn.'

Soundtrack
De Soundtrack van de Tee-Totter Wall (of: Wipwap) volgens Sabrina Starke: Next Man, van haar titelloze album uit 2015: 'Zet je vooroordelen opzij. Ontmoet. Ga praten. Maak de connectie met andere mensen, met alles wat onbekend is en je zult zien dat de dingen anders zijn dan je denkt. Dat je net zo goed bent als de next man, of die next man net zo goed als jij.'

Luister naar Next Man op Nederland Unlocked. Klik hier.

Nederland Unlocked is een online magazine dat verrassende verhalen vertelt over kunst en cultuur. Met onze art zoom video’s en kunstblogs inspireren ze de sitebezoeker om even stil te staan bij alle bijzondere verhalen die ons land rijk is en deze kunstwerken zelf te gaan ontdekken.

zoeken
zoeken