David Hollestelle, Vincent van Gogh en Lady Killer

POP ART: Muzikanten over hun favoriete kunstwerk - en de soundtrack die daarbij hoort.

Muzieknieuws 01-02-2021 12:40

Pop Art, ofwel kunst die popmuzikanten inspireert. De website Nederland Unlocked is een serie begonnen waarin muzikanten vertellen over hun favoriete kunstwerk en de soundtrack die daarbij hoort. Vandaag publiceren ze de keus van David Hollestelle (foto boven door Petra den Tenter).

‘Caféterras bij nacht’ van Vincent van Gogh is het favoriete kunstwerk van David Hollestelle, gitarist bij (Herman Brood & His) Wild Romance. De band werkt op dit moment aan een nieuw album dat later dit jaar verschijnt. ‘Caféterras bij nacht’ is te zien in het Kröller-Müller Museum in Otterlo. En natuurlijk op de site van Pop Art

'In de werkkamer van mijn vader, die concertzanger was, hing een kopie van dit schilderij van Van Gogh. Ik weet nog hoe ik daar als jongen van vier naar stond te kijken. Magisch, vond ik het. Dat café een prachtig architectonisch werk. Een hoogstandje. Merkwaardig vooral. Ik keek naar die gele luifel en naar de naad waarmee deze vastzit aan de muur. Voor mijn gevoel zat die te hoog. Het leek alsof het een muur was die omhoog boog. Probeer je dat voor te stellen. En dat reparatiedingetje in die luifel, dat was voor mij een raam in die muur. Als kind zag ik het perspectief in dat schilderij niet. Mijn ouders, mijn broers en zusters probeerden mij uit te leggen dat ik het niet goed zag. Dat de muur niet omhoog boog. Ik ging daar niet in mee. Ze konden het mij niet bijbrengen. Het hele perspectief klopte in mijn ogen niet; dat was voor mij bikkelhard. Het is meteen ook de charme van Van Gogh. Dat gaat richting surrealisme of naïef in elk geval. En hij had hele slechte ogen en en zat voortdurend aan de absint en de pernod. Dat merk je aan zijn stijl.

Arles
'Ik ben de locatie van het schilderij gaan opzoeken. Niet in het echt, maar online. Ik hou van oudheid en steden en dat soort dingen. Als ik ergens op vakantie ga, wil ik weten wat daar vroeger was. Dat zoek ik dan uit, want ik verveel me een ongeluk als ik op vakantie moet. Ik ga liever op tour, weetjewel.

'Om de plek van het werk te zien, had ik de naam van het plein gewoon kunnen intypen en dan was ik er meteen geweest. Maar ik las het verhaal over dit schilderij. Over hoe Van Gogh door de straatjes van Arles liep, waar hij een logement had, en op de plek uitkwam waar het café aan lag. Ik ging dat verhaal helemaal streetviewen, volgde op mijn computer precies hoe Van Gogh door die straatjes van dat stadje liep. En ik vónd dat café. Jongen, dat is een kick, als je dat ziet. Links op het schilderij zie je een basaltblauwe pilaar. Op streetview herkende ik dat gewoon. Ik dacht: ‘Fuck! Dat is het man.’ Ik zette het beeld op mijn computer zo dat ik exact de uitsnede kreeg, zoals op het schilderij. Daar maakte ik een foto van, een freeze frame. Zo fanatiek was ik. Het idee dat ik naast Van Gogh liep, zo naar die plek toe: dat is magic.

In mijn studio, waar ik mijn nummers schrijf, staat naast mijn computer een kopietje van het schilderij. Ik werk ‘s avonds en als ik dan daar zit, dan gloeit-ie eruit. Soms zit ik dan even te staren en naar muziek te luisteren. Als dat schilderij er niet zou staan, vraag ik me af wat er dan wél zou moeten staan. Voor mij is het een focuspunt. Kijk ik ernaar, dan komt er vanalles door. Het is de feel van dat stadje Arles. Dat inspireert. Dat schilderij moet in mijn buurt zijn. Het is mijn vriend. Zo voel ik dat. Eén keer heb ik het in het echt gezien. Ik was een jaar of acht en ging met mijn zus naar het Kröller-Müller Museum en dacht: hé, die hangt bij ons in de voorkamer!' (Rick Blom)

Soundtrack 
De soundtrack van Caféterras bij Nacht volgens David Hollestelle: Lady Killer, van Herman Brood & his Wild Romance: ‘Wij hebben met de Wild Romance net een live album uitgebracht: The Veronica Tapes. Daarop staat het nummer Lady Killer. Daar zit een nogal dramatisch mooi intro aan. Het nummer is eigenlijk van een Australische band, maar ik maakte er een heel ander arrangement van. Ben ik trots op. Het klinkt net zo loose als dat schilderij van Van Gogh is. Als je begrijpt wat ik bedoel.’ 

Luister naar Lady Killer op Nederland Unlocked. Klik hier.

Nederland Unlocked is een online magazine dat verrassende verhalen vertelt over kunst en cultuur. Met onze art zoom video’s en kunstblogs inspireren ze de sitebezoeker om even stil te staan bij alle bijzondere verhalen die ons land rijk is en deze kunstwerken zelf te gaan ontdekken.

zoeken
zoeken