aanmelden
Jimmy Page over Led Zeppelin III en The Anthology
65 jaar gitarist, het boek en 50 jaar na III
Muzieknieuws 21-01-2021 14:01
Jimmy Page is op 9 januari 76 jaar geworden. Hij speelt inmiddels 65 (!) jaar gitaar, en het was in november 50 jaar geleden dat Led Zeppelin III uitkwam. Vorig jaar presenteerde hij zijn lijvige Anthology boek waarin hij zo ongeveer alles wat hij bewaard had uit zijn carrière (en dat is veel!),in tekst en foto's verzameld heeft. We spraken Jimmy Page over Led Zeppelin III en de totstandkoming van zijn boek.

door Rob Laing

Jimmy Page noemt zijn 400 pagina’s tellende boek The Anthology “een autobiografie met foto’s”. Het gaat over zijn gitaren, over de totstandkoming van de Led Zeppelin-albums en hij is niet zuinig met tour- en backstage-avonturen. Hebbeding de luxe!

Rondom de release van zijn boek spraken we kort met Jimmy Page. Over zijn boek natuurlijk, maar ook blikken we met hem terug op het album Led Zeppelin III, dat 50 jaar geleden verscheen.

The Anthology – het boek!
Jimmy Page heeft zijn fysieke herinneringen goed bewaard, dat wordt meteen duidelijk als je het 400 pagina’s tellende hardcover boek Jimmy Page - The Anthology openslaat. Hij zegt er dit over: “Met dit boek wilde ik items uit mijn persoonlijk archief opnemen die gedurende 60 jaar een rol hebben gespeeld in mijn carrière; om de details achter de details te illustreren.”

Tijdens zijn lange carrière heeft hij een uitgebreid privéarchief opgebouwd met iconische gitaren, toneelkostuums en persoonlijke memorabilia. Met The Anthology, verleent hij voor het eerst exclusieve toegang tot zijn archief en vertelt hij het verhaal van zijn fenomenale carrière. 


De rijke illustraties worden begeleid door een tekst van 70.000 woorden, waarmee hij de lezer door honderden zeldzame items leidt, zoals de Gibson-gitaar met de dubbele hals, zijn met draken versierde pak, zijn witte geborduurde poppy pak, en de outfit gedragen in de concertfilm The Song Remains Same. Ook inbegrepen zijn handgeschreven dagboeken, correspondentie, zeldzame vinylpersingen, niet eerder gepubliceerde foto's en nog veel, veel meer. Jimmy Page heeft persoonlijk elk stuk geselecteerd om te fotograferen in dit boek, dat tot stand is gekomen met zijn volledige medewerking.

In deze video vertelt hij over de totstandkoming van het boek. 

Led Zeppelin III 50 jaar later
Op Led Zeppelin III staat het krachtige Immigrant Song, de bluesballad Since I've Been Loving You, maar ook akoestische nummers zoals That's The Way en Tangerine. Jimmy Page: "Mensen zeiden: 'Oh, Led Zeppelin is akoestisch geworden'. Als je dat zegt, wat is er dan met je oren aan de hand? Dat was ook al zo op het eerste album en het tweede album! Het zijn eigenlijk gewoon variaties op een thema.”

Wat zijn je herinneringen aan het maken van dat album?
"In de beginfase van het repeteren, toen alleen John Bonham en ikzelf aan de slag waren, hadden we Immigrant Song, Out On The Tiles en Friends."

Immigrant Song

En de live versie

"Met Immigrant Song en Friends hadden we meteen al een soort yin en yang. En daar kwamen nog heel wat ingrediënten bij. I've Been Loving You was al geschreven voordat we de studio in gingen en ik wilde Gallows Pole graag doen als een soort folk song. En Tangerine ja, dat schreef ik al toen ik in The Yardbirds zat. Ik heb het niet op het eerste of tweede album ingebracht. Ik heb gewacht tot het zou passen. Het past geweldig in het derde album. Dus ja, ik had een beetje een plan [lacht]. En niet alleen voor dat ene nummer natuurlijk!"

Tangerine

En live:  

Als je terugkijkt op Led Zeppelin III, hoe zou je dat album nu plaatsen?
"Het tweede album stond in de context van de energie van het touren, het derde toont de andere kant. Nummers als That's The Way zijn verdomd briljant, weet je? Er staan gewoon zoveel goede dingen op, en elk nummer dat we hebben opgenomen was anders, elk had zijn eigen karakter. Als iets hetzelfde leek te gaan klinken als wat wij eerder hadden gedaan, zouden we er gewoon mee stoppen. Het moest geen Whole Lotta Love Mark Two worden. Dus ja, ik zou de aandacht van de mensen hebben gevestigd op Since I've Been Loving You, geen twijfel mogelijk, want niemand had de blues op dat moment zo benaderd. Iedereen speelde blues, maar niemand had die extra mijl gelopen."

Since I've Been Loving You

 

En live: