Kijk nu de concertdocumentaire van de Awardshow rondom de postuum uitreiking SEGA Award aan Jimi Hendrix

Video van 5 kwartier met de Nederlandse gitaartop die Hendrix-nummers vertolkt

Muzieknieuws 21-12-2020 18:12

Maandagavond 21 december vond de premiere plaats van de 1 uur 17 minuten durende video rondom de Awardshow rondom de postume uitreiking van de Sena Performers European Guitar Award aan Jimi Hendrix. Vijftien Hendrix-nummers worden uitgevoerd door de beste gitaristen van Nederland en gitaristen uit de hele wereld geven hun commentaar. Een concert in documentairevorm, onder regie van Marcel de Vre. Een absolute aanrader! Gitarist Magazine is partner van de Sena Performers European Guitar Award (SEGA) en woonde de opnames bij.

Bekijk de concertdocumentaire hier. 

Verslag van een enerverende opnamedag 
door Erk Willemsen, foto's Lotte Brouwers

De opnamedag van de SEGA Guitar Night in Gebouw-T in Bergen op Zoom voltrekt zich in hoog tempo. De ene na de andere gitarist trekt alles uit de kast bij die een of twee Hendrix nummers die ze kunnen vertolken, fenomenaal begeleid door bassist Manuel Hugas, drummer Joost Kroon, en af en toe versterkt door Hammondspeler Sven Figee.

Deze gitaristen krijg je te zien in de film: Leendert Haaksma, Pablo van de Poel, Jan AkkermanVedran Mircetic Anton Goudsmit Kees Lewiszong, Jack Pisters, Teun Putker en Eric Vaarzon Morel.  

Vijftien nummers komen voorbij. Voodoo Chile zelfs twee keer, in een extatische ‘slow version’ door DeWolff’s Pablo van de Poel, die ook een geweldige solo in Purple Haze speelt, en in de Voodoo Child-versie van Navarone’s Kees Lewiszong (foto rechts), die zelf de vocals voor rekening neemt. Samen met Navarone-zanger Merijn van Haren vertolkt hij Crosstown Traffic. Merijn van Haren zingt ook bij The Wind Cries Mary en Foxey Lady, waar Jack Pisters z’n Strat uitbundig laat gieren over zijn vintage Marshall stacks. Samen met Vedran Mircetic van De Staat speelt hij bovendien een onvergetelijke Manic Depression, waarin Blaudzun overtuigend de zangpartij voor zijn rekening neemt. Vedran’s solo in May This Be Love is een van de hoogtepunten, met fijne zang van My Baby’s Cato Van Dijck. Zij zingt ook bij Freedom waar Leendert Haaksma de show steelt met fantastische heftige ritmepartijen en een weergaloze solosound op zijn Hook amp. De tweede song die hij speelt is Fire met een bijna punky zingende Jurre Otto van garagerockband Queen’s Pleasure. De 19-jarige Teun Putker is gitarist van die band en speelt samen met Jurre All Along The Watchtower.

Als altijd kiest Jan Akkerman voor een aparte aanpak. Hij jamt met sequencer en ritmesectie over één akkoord, en soleert virtuoos, met af en toe een citaatje Hey Joe. Spannend en erg goed! Anton Goudsmit laat z’n soulkant zien met zanger Ivan Piroti in een prachtige versie van Have You Ever Been (To Electric Ladyland).

Of de bijdrage van flamencogitarist Eric Vaarzon Morel net als bij de opnames aan het slot van de reportage wordt gemonteerd valt te bezien, maar het was een luisterrijke finale, waarbij de geest van Jimi via Spanish Castle Magic (It’s Not In Spain, riep Eric Jimi na) rondwaarde in de flamenco van het trio Hugas, Kroon en Vaarzon Morel, en in twee solostukken, een met referenties aan Little Wing, en een in een speciale ode aan Jimi (of Gimmi, zoals ze in Spanje zeggen).


Jack Pisters met Vedran Mircetic

De concertregistratie zal tijdens de stream maandagavond 21 december om 20 uur opgeluisterd worden door tal van uitstapjes: interviews met de muzikanten, met Hendrix’ producer Eddie Kramer, en reacties van voormalige winnaars van de SEGA award, zoals Joe Satriani en Steve Vai.

Ook de uitreiking van de award aan de zus van Jimi Hendrix, Janie Hendrix, zal te zien zijn.

De concertdocumentaire is geregisseerd door Marcel de Vree, die ook verantwoordelijk was voor de registraties van Symphonica in Rosso, documentaires over Golden Earring en de regie van Koefnoen.

Bekijk de concertdocumentaire op het Youtube-kanaal van Gitarist, a.s. maandag 21 december 20.00 uur! 
Ga naar www.youtube.com/GitaristVideo, abonneer je, en klik op het belletje naast de abonneerbutton en we sturen je een herinnering! 

Jimi Hendrix 
Jimi Hendrix debuteerde in 1967 met de hitsingle Hey Joe en het sensationele album 'Are You Experienced?'. Tot aan zijn dood op 18 september 1970 bleef Hendrix de wereld verrassen met exceptioneel gitaarwerk en spectaculaire muziek.

De SEGA was unaniem van mening dat de legende in dit Hendrix-jaar geëerd moest worden met deze award. Eerdere winnaars van de Sena Performers European Guitar Award zijn ondermeer Brian May, Joe Bonamassa, Steve Vai, Slash, Walter Trout, Joe Satriani, Steve Lukather en John Petrucci. Net als bij de vorige vier edities zal er rondom de award-uitreiking een live-event in Gebouw-T in Bergen op Zoom plaatsvinden. 

Mede SEGA-organisator Jean-Paul Heck: "Normaliter speelt de winnaar altijd belangeloos tijdens de uitreiking van de SEGA. Nu eren wij de winnaar op een hele andere manier door de absolute gitaartop van Nederland een ode te laten brengen aan Hendrix.” 

foto: Daniel Teheney Authentic Hendrix

Veel voormalige winnaars zullen via een filmboodschap reageren op de award-toekenning aan Jimi Hendrix. Volgens Queen-gitarist Brian May is Hendrix met afstand de meest inspirerende muzikant die hij kent. "Hij heeft de elektrische gitaar als geen ander op de kaart gezet. Niemand was zo vernieuwend en exceptioneel als Jimi." Ook Slash is die mening toegedaan. "De enige reden waarom ik ooit gitaar ben gaan spelen is Jimi Hendrix."

Heck zegt blij te zijn met de volledige medewerking van de familie Hendrix en de mensen die destijds met hem werkten. "Het is prachtig dat Janie, de zus van Jimi, producer Eddie Kramer en John McDermott die de beheerder van de gehele Hendrix-catalogus is, zo enthousiast hebben gereageerd op de postume toekenning van de SEGA aan Jimi. Zij zullen tijdens de Award-uitreiking via een livestream erbij zijn en hun volledige medewerking geven.”

 

 

Op maandag 21 december zal de registratie van de award show te zien zijn via sega-award.nl, legacyrecordings.com, gitarist.nl en gebouw-t.nl.

 

 

zoeken
zoeken