De Leland Sklar Youtube-extravaganza

Bass Performance videoserie door superbassist

Muzieknieuws 28-06-2020 17:47

Leland Sklar (73) is als bassist te horen op 6000 (!) albums en tienduizenden songs van te veel bekende namen om op te noemen, van Phil Collins tot Toto, van Jackson Browne tot Billy Cobham, van B.B. King tot Rita Coolidge. Een van de grote gelukjes aan de lockdownsituatie is dat Lee een videokanaal op YouTube is gestart. Hij grijpt zijn noodgedwongen thuisblijven aan om letterlijk iédere dag vanuit zijn huiskamer een nieuwe song onder de loep te nemen uit zijn rijke repertoire. Hij speelt elk nummer mee, legt de benadering van elke partij uit, en verhaalt welbespraakt en met een onvoorstelbaar geheugen over gebeurtenissen die zich soms 50 jaar geleden voltrokken hebben.Lee tapt moppen in de video's, vertelt anekdotes uit de studio en van on the road, en natuurlijk komt het verhaal achter zijn bekende Producer's Switch voorbij; je krijgt een prachtig kijkje achter de schermen. 

Ook gearfreaks worden bediend in de videoserie. Hij laat in twee aparte video's zijn bassen, Taurus-pedalen en versterkers zien. In bijna ieder filmpje zit een andere bas. Zijn Warwick Sklar Bass, diverse uitvoeringen van fanned fret-Dingwalls, zijn oude P, een Höfner en veel meer. Een waarschuwing is op zijn plek: de video's zijn lang en verslavend.

In dit webartikel hebben we de meest opmerkelijke video's uit de serie tot nu toe verzameld.

David Bowie - Cat People

Diana Ross - Theme From MahagonyBilly Cobham - Stratus

 

Phil Collins - Sussudio

 

Toto - Georgy Porgy

Rita Coolidge - We're All Alone

Klik hier om alle video's te zien op zijn Youtube-kanaal

Dat Lee nog even door kan gaan met die video's toont zijn discografie op AllMusic (1970-2020). Scroll er maar eens doorheen :- ) 

 

zoeken
zoeken