Artificiele intelligentie en muziek - griezelige fake-versies van Elvis, Katy Perry en Queen Elizabeth

Computer generated vocals en muziek worden steeds beter

Muzieknieuws 30-05-2020 09:49

In de videowereld zijn de 'deep fakes' heel actueel, maar ook in de audiowereld kun je niets meer vertrouwen. Met AI, Machine Learning en verwante technieken lukt het steeds beter vocals én muziek te faken.

Zo kun je op YouTube een computer-generated versie van The Notorious B.I.G. het bijbelboek Genesis horen rappen

 En Amerikaanse presidenten zijn ook te imiteren met AI.

Deze voorbeelden zijn afkomstig van het Vocal Synthesis YouTube-kanaal. Hier kun je talloze fragmenten beluisteren waarin al of niet overleden, Amerikaanse presidenten Star Wars fragmenten of raps uitspreken, die compleet kunstmatig zijn. Je kunt hiert ook Queen Elizabeth horen die een 2Pac rap, een Spice Girls tekst en Lucy in the Sky With Diamonds voordraagt. Verder zingt Frank Sinatra Abba's Dancing Queen en Bob Dylan draait zijn hand niet om voor Baby One More Time van Britney Spears.

Leuk allemaal maar ook muziekstijlen kunnen gefaked worden. Zo is er Jukebox, een neural network waarmee muziek en ook vocals in diverse stijlen en van bekende artiesten wordt gefaked. Op een of andere manier klinkt het allemaal nogal griezelig, die fakeversies van Elvis, Katy Perry of Frank Sinatra, die een bizar soort teksten zingen.

Het klinkt in eerste instantie heel aardig, maar al snel besef je dat er hier iets niet klopt. Het is echter een kwestie van tijd voor dat de resultaten veel lastiger te ontmaskeren zijn als fake, want overal in de wereld wordt er hard aan gewerkt.

In de meeste gevallen wordt er gebruikgemaakt van 'Deep Learning' AI. Hierbij wordt een grote collectie bestaande muziek aan een AI systeem gevoerd, die daaruit compositieregels afleidt. Je kunt daarmee complete muziek genereren of de resultaten gebruiken als hulpmiddel om een song te maken.

Zo zijn er diverse bedrijven en al of niet commerciële tools die Ai gebruiken om muziek op bestelling te genereren. Eeen aantal voorbeelden:

AIVA (Youtube Playlist

Amper Music

Ecrett Music (beeld hiernaast)

Humtap

Amadeus Code

Computoser

Google’s Magenta tools

Chrome’s Song Maker

fm

MuseNet

 

Jukebox stijlpalet

zoeken
zoeken