aanmelden
Release van de week: Vandenberg - 2020
Vandaag verschenen - 29 mei 2020
Muzieknieuws 29-05-2020 07:24
Ondanks recent succes met Vandenberg’s MoonKings vond Adriaan van den Berg (66) het tijd om de slapende reus die hem bijna veertig jaar geleden deed doorbreken, te wekken uit zijn winterslaap. Vandaag geschiedt de triomfantelijke terugkeer van Vandenberg met het toepasselijk getitelde album 2020. Met een brandend hart luisteren we naar het nieuwe album van een van Nederlands internationale gitaarhelden.

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen, inclusief video en een Spotify-playlist. 

De doorstart van de naam Vandenberg is opmerkelijk, omdat “Adje” de laatste jaren goed aan de weg timmerde met zijn bluesrockband MoonKings. 

Adje Vandenberg legt in ons zusterblad Gitarist uit (Gitarist 351, juni 2020): “Er waren twee belangrijke oorzaken waarom ik die stap heb genomen”, legt hij uit. “De eerste was dat ik merkte dat ik zo’n beetje rond het tweede MoonKings-album een stuk harder wilde. Die overgang kun je al een beetje horen bij nummers als Tightrope en Reputation. Een vergelijkbare drang tot een stukje harder had ik toen ik mijn bluesrockband Teaser liet overgaan in Vandenberg.

"Een andere belangrijke oorzaak was dat mijn goede vriend Jan Hoving, de zanger van MoonKings, een heel groot boerenbedrijf heeft. Dat werd alleen maar groter, waardoor het vrijwel niet te doen was om in het buitenland te touren. We kregen daar hartstikke veel aanbiedingen voor, maar Jan kan in principe niet langer van de boerderij wegblijven dan een of twee dagen. En die boerderij is voor hem een even grote passie als de muziek.

"Wat ik sowieso niet wilde was doorgaan als MoonKings met een andere zanger. Het leek me beter om MoonKings te laten voor wat het is. Inclusief die stijl. Want ik vond MoonKings echt deze vier gasten bij elkaar met de vibe die we hebben. En dat moet je in ere houden, vind ik. En als ik dan toch een extra dosis testosteron injecteer, dan kan dat veel beter onder een andere naam. Maar ik had ook geen zin om nóg een keer een nieuwe naam te verzinnen.'

En aldus geschiedde: Vandenberg 2020 is een feit. Vandaag komt het kersverse Vandenberg album '2020' uit. 

Een paar van de singles waren er al, ook met lyric video's: 

“Voor mij had het alleen zin als ik een fantastische zanger kon vinden. Toen schoot Ronnie Romero (hoofdfoto bovenaan) me te binnen. Ik ben naar Madrid gevlogen, waar hij woonde. We hadden meteen een klik. Voor we het wisten zaten we een kleine twee maanden later in Los Angeles met (producer) Bob Marlette het album op te nemen. Ik had mijn vrienden Rudy Sarzo (bassist, red) en Brian Tichy (drummer, red.) gevraagd of ze zin hadden op het album in te spelen. Dat vonden ze te gek, maar ik had uiteindelijk (drummer) Koen Herfst en (bassist) Randy van der Elsen bereid gevonden om lekker mee te doen. Dan zou het een beetje lullig zijn als je de hele plaat in laat spelen door Tichy en Sarzo. Ze hebben nog wel als gastmuzikanten een paar tracks ingespeeld, maar Koen en Randy hebben pakweg negentig procent van het album gedaan.

“Ik had niet verwacht dat ik zo’n te gekke line-up bij elkaar kon krijgen. Ik draai het album nog steeds twee, drie keer per dag voor mijn eigen lol. Het is eigenlijk precies zoals ik gehoopt had dat het zou woorden. En precies zoals ik het in de Vandenberg-tijd in mijn hoofd hoorde.”

In Musicmaker 476, juni 2020 stellen we zes prangende vragen aan Adje. Lees ze ook op Musicmaker.nl

De muziek op ‘2020’ zit dichter tegen traditionele heavy metal aan dan Vandenberg ooit geklonken heeft.

Luister zelf!