aanmelden
De Katana MkII amps voorgesteld
Video's ter introductie - Plus test van de Katana-50 MkII
Muzieknieuws 18-05-2020 11:57
Eind vorig jaar kwam Boss met het nieuws dat ze hun populaire Katana serie gitaarversterkers gingen vernieuwen. De MkII serie is inmiddels goed leverbaar en we hebben alle ins en outs op een rijtje gezet. Lees de introductie en bekijk de demovideo's. En we hebben de Katana-50 MkII inmiddels ook getest. Lees de review verderop in dit artikel!

Gegeven de kwaliteit van de eerste generatie Katana’s waren de verwachtingen voor de MkII serie, die bestaat uit een 50- en 100-watt combo, een 100-watt 2x12 stereo combo en een 100-watt top, hooggespannen.

De MkII's maken meer gebruik van de effectpedaaltechnologie van het bedrijf en er is een aantal geavanceerde functies toegevoegd.

De modellen uit Katana MkII serie hebben allemaal hetzelfde sobere, zwart-op-zwarte uiterlijk en binnenin delen ze dezelfde True Logic-technologie van Boss' moederbedrijf Roland, die organische, buisachtige klanken belooft zonder het bijbehorende prijskaartje.

Net als bij de eerste generatie Katana’s kun je bij de MkII amps  uit vijf basisversterkers kiezen: Clean, Crunch, Lead, Brown en Acoustic, maar deze hebben nu elk twee nieuwe voicing-varianten.

Vervolgens zijn er vijf onafhankelijke effectsecties: Booster, Mod, FX, Delay en Reverb, elk met drie selecteerbare variaties voor een totaal van 15 ingebouwde effecten.

 

Met dit alles, een driebands EQ, een presenceregelaar en een instelbaar uitgangsvermogen, is er al een overvloed aan klankopties. Maar zodra je via usb-verbinding maakt met de Boss Tone Studio software, kun je allerlei extra effecten in het spel brengen, wel meer dan 60. Maximaal vijf effecten kunnen in één keer worden aangepast op het frontpaneel en je kunt tot acht van je favoriete geluiden opslaan als presets.

De Tone Studio software is ook geüpgraded, waardoor de gebruikerservaring intuïtiever is geworden, met een aantal parameters die nu beschikbaar zijn via het hoofdscherm, terwijl Pedal FX het gemakkelijker maakt om effecten met een expressiepedaal te bedienen. Eigenaars van een eerste generatie Katana kunnen hun instellingen in de MkII importeren.

De Katana MkII serie heeft ook een stereo-uitbreidingsfunctie voor de 100-watt modellen waarmee je hem op een andere versterker kunt aansluiten. Verder is er een power amp in waarop externe voorversterkers, modellers en multi-effecten kunnen worden aangesloten. Speakersimulatie voor opnemen, oefenen met een koptelefoon, of rechtstreeks naar de PA gaan is ook aanwezig.

Inderdaad, de Katana MkII serie heeft misschien wel alles wat je nodig hebt voor optreden, opnemen en oefenen.

 

De versterkers zijn nu beschikbaar, allemaal concurrerend geprijsd onder de 500 euro, te weten:  Katana 100/212 MkII – 499 euro, Katana Head MkII – 419 euro, Katana 100 MkII – 379 euro, en Katana 50 MkII – 269 euro.

Bekijk hier de video waarin Andy James de serie voorstelt:

Review van de Katana-50 MkII door Gertjan Smit

Het is nu drie jaar geleden dat de Katana versterkers op de markt kwamen. De serie bleek een groot succes. Niet zo verwonderlijk: de kennis en de kwaliteit van de effecten van Boss waren nu eindelijk geïntegreerd in een versterker. Na meerdere software-upgrades vond Boss het tijd de serie compleet te herzien.

Zo op het eerste gezicht verschilt de MkII weinig van zijn voorganger. Wederom zien we een compleet in het zwart afgewerkte compacte gitaarcombo. Alleen aan het Katana-logo op de voorkant is te zien dat het een andere versterker is. De twee streepjes die nu onder het logo staan, duiden erop dat het om de MkII gaat. Wat wel flink is gewijzigd, zijn het bedieningspaneel en de interne functies. Voor deze nieuwe versie zijn er nieuwe geluiden toegevoegd en is de gebruikersinterface van de versterker verbeterd. 


Ontwerp
Net als de vorige versie heeft de Katana MkII twee verschillende banken, Bank A en Bank B. Per bank staan er verschillende effecten tot je beschikking onder de regelaars. Daarnaast kun je per bank twee presets opslaan. De MkII heeft vijf verschillende voorversterkergeluiden, maar er is nu van ieder geluid een tweede versie beschikbaar. Deze kunnen door middel van de Variation-schakelaar geselecteerd worden.  

Verder zijn er in de effectmodule nu tot vijf verschillende effecten tegelijkertijd te gebruiken (in de oude versie waren dit er slechts drie). Om dit te bewerkstelligen zonder het formaat van de versterker te vergroten, zijn de Booster/Modulatie- en FX/Delay-regelaar uitgevoerd als dubbele potmeter. Ieder effect heeft nu dus zijn eigen regelaar. Het type effect kun je wijzigen door middel van de bijbehorende schakelaar. De kleur van de led geeft aan welk effect actief is waarbij er steeds drie verschillende effecten per effectgroep beschikbaar zijn.


 

Gebruikersgemak
Het gebruikersgemak vind ik een van de belangrijkste dingen bij dit soort versterkers; soms zie je namelijk door de bomen het bos niet meer. Hoe intuïtief is de gebruikersinterface? Daar hoef ik me hier geen zorgen over te maken. Het instellen van een geluid op de Katana-50 MkII wijst zich vanzelf.

Je selecteert een van de vijf voorversterker geluiden en stelt de gain en equalizer naar smaak af. Zodra je een effectpotmeter opendraait wordt het bijbehorende effect geactiveerd en met de minischakelaar selecteer de gewenste variant. Boost, Delay en Reverb spreken dan voor zich, maar aan de Mod- en FX-regelaar zijn een keur aan diverse effecten toegewezen, variërend van een chorus tot pitchshift. Het mooie is dat er veel meer effecten tot je beschikking staan dan die nu standaard vanuit de fabriek zijn toegewezen. Je kunt dat zelf wijzigen, maar daarover later meer. Heb je een geluid gevonden dat je vaker wilt gebruiken, dan sla je dat gemakkelijk op door een van de channelschakelaars een aantal seconden ingedrukt te houden. Houd er wel rekening mee dat er zoals eerder vermeld er twee banken zijn en dat de effecten per bank verschillen.

Het afregelen van je geluid gaat dus bijna als vanzelf, maar klinkt het dan ook? Jazeker, de kwaliteit is zoals we van Boss gewend zijn en de Katana heeft niet voor niets in de afgelopen drie jaar de populaire status verworven die het nu heeft. De voorversterker springt daarbij in het oog, of moet ik zeggen oor. Vooral de vervormde geluiden. Of het nou om een lichte drive of een high-gain metalgeluid gaat, ze hebben alle die zo gewilde buizenfeel en klank. Ze reageren daarbij goed op de dynamiek van je spel en met het terugdraaien van het volume op je gitaar schoont het geluid mooi op. De vijf extra geluiden zijn punchier en daardoor wat agressiever en bieden zodoende echt een bruikbaar alternatief.

Uiteraard is de kwaliteit van de effecten zoals je die van Boss mag verwachten. Vanuit de fabriek zijn de meest voorkomende effecten aan het bedieningspaneel toegewezen. Je krijgt echter met behulp van de Tone Studio software toegang tot veel meer effecten. Je kunt ze zelf toewijzen aan de regelaars op het bedieningspaneel en je hebt de mogelijkheid om de verschillende parameters per effect in te stellen waardoor je je presets nauwkeuriger kunt afregelen.

Tot slot is de MkII net als zijn voorganger voorzien van een power control-schakelaar. Je kunt hiermee het vermogen halveren naar 25 watt en zelfs verlagen tot 0,5 watt. Dat laatste is ideaal voor thuisgebruik. Terwijl je in de 50 watt-stand genoeg power hebt voor kleine optredens of repetities.

Er is een aansluiting voor een voetschakelaar waarmee je tussen de banken en presets kunt schakelen. Houd er wel rekening mee dat deze niet met de versterker wordt meegeleverd.

Conclusie
Het is Boss gelukt om de Katana op een aantal praktische punten te verbeteren. De extra voorversterkergeluiden, maar vooral de uitbreiding van het aantal tegelijk te gebruiken effecten vond ik een enorme verbetering. Hiermee onderscheidt de serie zich van veel soortgelijke versterkers. De kwaliteit van de geluiden is zoals we kunnen verwachten van Boss. Hiermee is de Katana-50 MkII zowel voor de beginner als voor de gevorderde gitarist een serieuze versterker.

Distributie: Roland, Westerlo (B), tel. (0032) (0)14575811

Website: https://www.boss.info/nl/categories/amplifiers/katana/