Florian Schneider, medeoprichter van Kraftwerk is overleden

7 April 1947 - 21 April 2020

Muzieknieuws 07-05-2020 09:56

Florian Schneider was een van de belangrijkste pioniers van de elektronische muziek. Onlangs overleed hij op 73 jarige leeftijd

Eind jaren zestig was Schneider in Düsseldorf samen met zijn vriend Ralf Hütter een van de eersten die zich met elektronische popmuziek bezighield. De Duitse musicus Florian Schneider-Esleben, mede-oprichter van de groep Kraftwerk, stierf op woensdag 6 mei aan kanker, slechts enkele dagen na zijn 73e verjaardag.

Florian Schneider en Ralf Huetter begonnen al samen te werken in 1968, voordat ze in 1970 hun groep Kraftwerk lanceerden. Schneider speelde viool, gitaar en een dwarsfluit die hij met effecten bewerkt.

Kraftwerk, ontstaan in Duesseldorf in het industriële Ruhrgebied, wilde een typisch Duitse muziek ontwikkelen, waarbij ze hun moedertaal combineerden met de klank van grote stad. De blues en de Angelsaksische popmuziek die door de bezettingstroepen werd meegebracht, had weinig invloed op Kraftwerk.

Na drie albums met een mix van akoestische instrumenten en elektronica, werd hun vierde, grotendeels elektronische album Autobahn een onverwacht succes in Europa en zelfs inde Verenigde staten. Vanaf de opvolger Radio -Activity gebruikt Kraftwerk enkel nog elektronische klanken. Hun muziek, een combinatie van spookachtige bas, synthesizers, sequencers, vocoder, drummachines met eenvoudige melodieën, was zeer succesvol en enorm invloedrijk; Daft Punk, The Human League, Depeche Mode, David Bowie en talloze anderen werden door de band geïnspireerd. Kraftwerk was zelfs een van de inspiratiebronnen van de vroege hiphop, Detroit Techno en electro, vooral Trans Europa Express, Computer World en The Man Machine werden veelvuldig gesampled.

 

Hun - meestal zeer simpele -teksten, eerst in het Duits en daarna in het Spaans, Engels, Frans, Russisch, Pools of Japans, maakten hen ook tot voorlopers: al in de jaren zeventig draaide het om de alomtegenwoordigheid van machines en de groeiende rol van de techniek in het dagelijks leven.

Samen met Huetter nam Schneider de beroemde albums Autobahn, Radio-Activity, Trans-Europe Express, The Man-Machine,  Computer World en Electric Café op in hun eigen Kling Klang Studio's. Maar Schneider verliet de band uiteindelijk in 2009, nadat hij een jaar eerder al was gestopt met toeren. Daarna leidt de altijd al gesloten Schneider een teruggetrokken leven. Met zijn dood verliest de muziekwereld een van de invloedrijkste figuren uit de elektronische muziek.

Kraftwerk Autobahn.  Single version 1974

 

zoeken
zoeken