aanmelden
Release van de week: Joe Satriani - Shapeshifting
Vandaag verschenen - 10 april 2020
Muzieknieuws 10-04-2020 16:13
Dikke kans dat Shapeshifting het gitaaralbum van het jaar wordt. Het gaat weer alle kanten op met Joe Satriani's waanzinnige spel op deze kersverse plaat. Hier lees je al het over de making of en natuurlijk kun je het album hier integraal beluisteren.

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen, inclusief video en een Spotify-playlist. 

De concerten die hij in april en mei in de Benelux zou komen geven zijn helaas afgelast, dus we zullen het moeten doen met dit schitterende gitaaralbum, dat ongetwijfeld weer een bron van inspiratie voor veel gitaristen zal worden.

Surfing With The Alien - The Backing Track
Shapeshifting is zijn 18de soloplaat en zijn 17de na het legendarische grensverleggende Surfing With The Alien uit 1987. Die plaat is overigens in januari opnieuw uitgebracht als dubbel-elpee, met op kant 3 en 4 de backing tracks, zodat je je erop kan meespelen! - ook op YouTube, Soundcloud en Spotify: 

Shapeshifting
Ons zusterblad Gitarist schrijft over Joe Satriani: "Dit is de man die ons leerde dat shred en goede smaak heel goed samen kunnen gaan, en die zo snel kan spelen dat je er duizelig van wordt. Maar die je ook met een handvol goed gekozen noten een brok in je keel kan bezorgen." En dat gaat ook op voor het nieuwe album Shapeshifting. 

De tracks Perfect Dust en Falling Stars
In de april-editie van zusterblad Gitarist wordt gevraagd naar de spullen die hij op de volgende twee tracks van Shapeshifting gebruikt. Satriani: "De overdubs op die songs zijn heel goed gelukt, net als op Here The Blue River. De gitaar op die tracks is mijn JS1CR en dan gereampt over een oude Bassman en mijn 4x12’s - en de supercleane slaggitaar ging via een Fender FM combo. Die transistorbak is zo ontzettend helder en clean! Ik heb veel van mijn oude tweeds weggedaan en er een stel nieuwe Fenders voor in de plaats gekocht. Die klinken allemaal uniek en bruikbaar, en ze laten elke gitaar die je inplugt goed klinken.
Voor de laatste solo van Falling Stars heb ik de TC Electronic Sub ’N’ Up gebruikt. Het lijstje pedalen was kort - de Sub ’N’ Up, mijn Big Bad Vox wah, mijn Vox Time Machine delay, en een MXR Dyna Comp, EP103 en Flanger. Voor één song heb ik een Vemuram Jan Ray overdrive gebruikt. En mijn EVH phaser… "

Spirits, Ghosts And Outlaws 
Ook vertelt Satriani over hoe hij zichzelf kan blijven uitdagen en ontwikkelen. En de track Spirits, Ghosts And Outlaws is voor hem een voorbeeld daarvan.

Satriani: “Voor mij speelt het schrijfproces daar een belangrijke rol in. Wat je schrijft, moet iets voor je betekenen. Soms vraagt dat om een aanpak die je niet eerder hebt geprobeerd. Bij Spirits, Ghosts And Outlaws had ik dat gevoel. Het kan ook alleen een andere manier van produceren van een track zijn; het afmaken van een song als Teardrops in een stijl die voor mij vreemd was, vroeg veel tijd. Toch was dat noodzakelijk omdat het karakter van die track om een andere aanpak vroeg. Dat was ook zo’n eerste take waar ik verder niets aan heb veranderd. Soms weet je ook niet hoe een track je gaat inspireren. Ik vond de melodie nogal gospel-achtig en daarom vond ik dat de solo als een tussenstuk van David Bowie moest zijn - het verhaal van de song, maar dan vanuit een ander gezichtspunt.”

Tot slot het volledige album op Spotify! Met Kenny Aronoff op drums, Chric Chaney (Jane's Addiction) op bas en Eric Caudieux, keys.