aanmelden
Release van de week: Pat Metheny - From This Place
Vandaag verschenen - 21 februari 2020
Muzieknieuws 21-02-2020 07:19
Al meer dan 40 jaar laat Pat Metheny zich kennen als een van 's werelds beste, en vooral meest innovatieve gitaristen. Op zijn eerste album sinds The Unity Sessions in 2016 laat hij dat opnieuw zien met From This Place.

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen, inclusief video en een Spotify-playlist. 

De legendarische Amerikaanse jazzgitarist Pat Metheny lijkt eeuwig jong te blijven. Continu is hij op zoek naar nieuwe uitdagingen, nieuwe muzikanten om mee samen te werken en nieuwe stijlen om te spelen – niet voor niets is hij de enige artiest die Grammy’s heeft gewonnen in tien (!) categorieën. 

From This Place is zijn eerste album met nieuw werk sinds Kin in 2014. Na 300 concerten met hetzelfde kwartet gespeeld te hebben (Antonio Sanchez, Gwilym Simcock, Linda May Han Oh) dook hij de studio met gloednieuwe composities die ze eerder live niet gespeeld hadden. Pat Metheny: 'Het is de methode die Miles Davis met zijn jaren zestig kwintet erop na hield. Ron Carter vertelde me dat tijdens onze duotour. Volgens Miles gaf een zo goed ingespeelde band nieuwe composities de juiste inspiratie. Dus ik ging de studio zonder repetities, wat een geheel nieuwe vibe gaf aan de opnames. Terwijl we aan het opnemen waren besefte ik dat bij deze stukken ook orkestarrangementen hoorden. Ik ging met arrangeurs werken en besloot met de beste orkestmusici in Los Angeles te gaan opnemen. En dit is het resultaat!' 

Orkestrale jazz? Jazzy filmmuziek? Dit soort termen doen tekort aan de muziek van dit album, dat ook qua stijlen alle kanten uit schiet. Met natuurlijk overal aanwezig Metheny's briljant heldere gitaarspel. Ik zou zeggen, oordeel zelf! 

 

Concerten
22 mei speelt Pat Metheny in TivoliVredenburg, Utrecht, 26 mei in de Bijloke, Gent en 27 mei in de AB, Brussel, jammer genoeg niet met de muziek van dit album. Maar brengt daar een ander mooi project van hem, Side Eye, een platform met wisselende, jonge muzikanten. ‘I wanted to create an ongoing setting to feature a rotating cast of new and upcoming musicians who have particularly caught my interest along the way,’ aldus Metheny. Tijdens deze eerste editie van Side Eye staat hij op het podium met toetsenist James Francies (Chris Potter, Aaron Parks, José James) en drummer Marcus Gilmore (Chick Corea, Steve Coleman, Ambrose Akinmusire).