Hoe neemt Pete Thorn toch zijn Youtube songs op?

Hij demonstreerde het bij The Fellowship Of Acoustics

Muzieknieuws 30-09-2019 12:07

Op zaterdagmiddag 21 september maakte Pete Thorn, sessie-gitarist en Youtube-gitaarfenomeen zijn opwachting bij The Fellowship Of Acoustics in Dedemsvaart . Voor een goed gevulde zaal gaf hij een twee uur durend college over zijn kleine tourrig en techniek, maar vooral over het opnemen van tracks in Logic voor zijn befaamde Youtube productdemo’s.

door Jan Bertil Pool

Voor deze clinic gebruikt Pete zijn Suhr signature gitaar en nieuwe Suhr PT15 I.R. versterkertop. Zijn pedalenplankje was dit keer wel heel minimaal. Terwijl menigeen verlekkerd naar zijn rig-rundown clips kijkt en misschien hoopte op een live demonstratie daarvan, gebruiken hij deze keer slechts het Line 6 Helix Effects pedaal. Als sessiegitarist kiest hij altijd voor spullen die werken in de stijl die gevraagd wordt. ‘Ik ben geen Steve Vai die zijn eigen ding doet maar een broodspeler.’


Pete Thorn toont zijn Suhr signature gitaar en versterker

De 15 watt top is een 3-kanaals versterker met een ingebouwde reactive load en verschillende Impulse Response (IR’S) die je kunt gebruiken als vervanging van je speakerkast bij het maken van opnames. Je kunt dus rechtstreeks uit de versterker je computer in. Deze speakersimulaties klonken erg goed. Met een paar effectjes uit de Line6 had hij een heerlijke sound.

Pete Thorn over zijn Suhr signature gitaar en versterker:

Opnemen in Apple Logic
Elke Youtube-clip waarin Thorn producten demonstreert, wordt voorafgegaan door een smakelijke rocktrack met virtuoos gitaarspel. Het te demonstreren effectpedaal wordt daarbij in verschillende partijen ingezet om de klankmogelijkheden in praktijk te laten horen. Tijdens de clinic liet Pete prachtig zien hoe hij te werk gaat en demonstreert elke stap door van te voren opgenomen nummers opnieuw in te spelen
Het begint vaak met een melodie of groove die hij inzingt op zijn telefoon. Als voorbeeld noemt hij Joe Satriani, die heel zingbare rockgitaar-melodieën als basis gebruikt voor zijn solo’s. Vanuit het ingezongen thema verzint hij de verschillende gitaarpartijen. De drumtrack maakt Thorn met behulp van de EZ-drummer software. Vanuit een basisbeat geeft dit programma tal van variaties weer die je naar believen aan elkaar kunt plakken. Om de aandacht van de luisteraar te blijven vangen gebruikt hij ook elektronische beats of filters om een nieuwe sfeer op te roepen.
Daarna volgt de baspartij. Pete is fan van moderne rockbassisten zoals Billy Sheehan en gebruikt graag bassounds met wat distortion, omdat die lekker mengen met rockgitaren. De ritmegitaarpartijen worden altijd dubbel opgenomen en links en rechts gepand. Als laatste komen de melodische delen. Een herkenbare melodie speelt hij eerst in het lage register. Via snaar 1 en 2 vliegt hij virtuoos naar een hogere positie om het thema met omspelingen een octaaf hoger te herhalen. Het grootste compliment vindt Pete als mensen zeggen dat ze eigenlijk komen luisteren naar zijn spel in plaats van de demo.

Thorn toont hoe hij zijn melodieën maakt:

2 van de 3
In het afsluitende vragenrondje kwamen nog enkele interessante onthullingen naar voren. Hoe bepaalt Pete bijvoorbeeld welk pedaal hij in zijn nieuwste Youtubeclip demonstreert? ‘Ik krijg veel pedalen en merken aangeboden maar maak alleen een video als ik er zelf echt iets mee kan. Krijg ik er geen lekkere sound uit laat ik het voorbijgaan’.
Ook vertelt hij dat bij de opnames nooit trucks worden toegepast om het mooier te laten klinken dan het is. Pete toont enkele plug-ins die hij gebruikt voor het masteren en hij past slechts een beetje EQ toe. Per video is hij ongeveer 1,5 tot 2 dagen kwijt.
Hoe is het om als Youtube-gitarist te werken? ‘Youtube is een geweldige nieuwe manier om geld te verdienen. Ik realiseerde me pas hoe groot de impact van Youtube wereldwijd is toen ik midden in Lissabon werd aangesproken door een fan die mij bedankte dat ik hem hem via mij clips Eruption had leren spelen.’ Veel Youtubesterren en hun manier van het vermarkten van hun output inspireert hem. Als muzikant ben je op die manier minder afhankelijk van de industrie.
Als laatste vertelt hij over de gouden regel in het tourcircuit. ‘Er zijn drie factoren die bepalen of ik een tour doe. Muziek, Geld en medespelers. Als twee van de drie goed zijn ga ik er voor.’

Meer over Pete Thorns Suhr gitaar en versterker:

https://www.suhr.com/electronics/amplifiers/pt15-ir/

https://www.suhr.com/instruments/pete-thorn/

Met dank aan Jan Bertil Pool voor dit verslag.


Pete Thorn met Jan Bertil Pool

zoeken
zoeken