aanmelden
Vind Paul McCartney's gestolen Hofner-bas
Campagne opgezet voor verloren bas
Muzieknieuws 01-08-2019 13:45
Als je naar een concert van Paul McCartney gaat, is de kans bijna honderd procent dat hij op zijn oude vioolbas uit 1963 speelt. Maar voor zijn bekende model, had hij een vioolbas uit 1961 dat ooit gestolen is. Hofner Duitsland is een campagne gestart om de bas terug te vinden.

The Lost Bass
Een van de belangrijkste muzikekinstrumenten ooit verdween in 1968 en het is sindsdien nooit meer gezien. Bestaat het nog? Waar is het? Het gaat om Paul McCartney's eerste Höfner vioolbas (zie hoofdfoto). The Lost Bass, noemt Höfner de bas en het Duitse merk is een campagne gestart om de bas terug te vinden.

Maar eerst de feiten:
In april 1961 speelden de Beatles drie maanden in de Top Ten Club in Hamburg. Bassist Stuart Sutcliffe was net gestopt en Paul McCartney zou zijn bastaken overnemen. Maar dan moet je wel een bas hebben. De linkshandige Macca toog naar het nabije Steinway Musikhaus, waar hij een Höfner 500/1 vioolbas kocht. Deze bas werd speciaal voor hem besteld en het was de eerste linkshandige vioolbas ooit. Dat hij op een omgedraaide rechtshandige bas startte, behoort trouwens tot de categorie Broodje Aap.

In oktober '63 produceerde Höfner nog een bas voor hem en dat is de bas waar je hem nu nog mee op het podium ziet: de echte en geen heruitgave! Na een zwaar leven werd de bas eind vorige eeuw helemaal opgeknapt door de Nederlander Flip Scipio, maar dat is weer een ander verhaal. 

Twickenham
Ook de eerste bas - eentje met de elementen dicht bij elkaar - was destijds aan wat liefde toe en in '64 kreeg de bas een donkere sunburst, nieuwe knoppen en - het meest opvallende - een nieuw frame om de twee elementen goed vast te zetten. Macca gebruikte de bas als back-up en het werd in 1968 na een sessie in de Twickenham Studios gestolen. Op de beelden die daar gemaakt zijn, zie je de bas voor de laatste keer in Paul's handen.


Foto: de gerepareerde bas is iets donkerder qua sunburst en heeft een frame rondom de elementen.

Wat er met de bas is gebeurd is onduidelijk. Door de reparaties was de bas uniek en niet te verkopen. Heeft iemand hem in een rivier gegooid? Verbrand? Of ligt hij ergens op een zolder? McCartney's biograaf Philip Norman beweerde dat hij een verzamelaar -bijgenaamd The Hoarder - op het spoor was die de bas in zijn kluis zou hebben, maar de kans is groot dat dat verhaal puur voor wat extra publiciteit rondom de lancering van het boek is bedacht.

Paul, die wel diverse heruitgaves, oude Höfners en zijn originele '63er heeft, wil de bas graag terug. Dit is namelijk DE bas die te horen is op alle Beatles-opnames tot 1964, zoals She Loves You en I Want to Hold Your Hand, het is gespeeld in Hamburg, in The Cavern Club, en in Abbey Road. Höfner's marketing manager Nick Wass is daarom samen met Macca zelf een campagne gestart om de bas te vinden. 

Geen complottheorieën
Alle tips worden vertrouwelijk behandeld, tips mogen anoniem, de bas kan over de hele wereld opgehaald worden en er wordt geen politie ingeschakeld. Heb je tips - geen complottheorieën a.u.b. - mail dan naar:

thelostbass@hofner.com

In deze video praat Paul over de verloren bas. De hele video is vermakelijk, maar skip 13:45 naar voor de bas: