aanmelden
Release van de Week: KOKOKO! - Fongola
Vandaag verschenen - 5 juli 2019
Muzieknieuws 04-07-2019 19:18
Neem een groep Congolese muzikanten, ongehinderd door kaders of conventies, en laat die muzikaal apenkooien met een Franse electro-producer als overprikkelde, maar enthousiaste gymleraar. Zo klinkt het Fongola, het debuutalbum van Kokoko!

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. Onze redactie pikt er elke week een uit om voor te stellen, inclusief video en een Spotify-playlist.

Kokoko! onstond tijdens een straatfeest in Kinshasa, de hoodstad van de Democratische Republiek Congo. Het is een los-vast collectief dat onder meer bestaat uit de Franse electro-producer débruit (a.k.a Xavier Thomas) en vocalist Makara Bianco. Daarnaast hebben ze een aantal muzikanten in hun gelederen die in typisch Afrikaanse traditie hun eigen instrumenten bouwen met alles dat maar voorhanden is. Denk aan motoronderdelen, typmachines, verfblikken en plastic flessen. 

Kokoko! maakt een heerlijke mix van lo-fi polyritmiek en elektronische experimentatie zonder dat het moeilijk klinkt. Sterker nog: het is aanstekelijk en klinkt zo logisch als een waterijsje op een snikhete dag. 

Débruit over de totstandkoming van Fongola: 'Het begon in de Ngwaka-wijk van Kinshasa, waar de DIY-instrumenten menig straathoek muzikaal opfleuren. Het is opgenomen in geïmproviseerde studio's die we maakten met matrassen en pingpongtafels in Kinshasa en Brussel. Later heb ik de alles in elkaar proberen te passen als een puzzel zonder blauwdruk, waarvan de stukjes op het eerste gezicht niet in elkaar lijken te passen.' 

Kokoko!'s overstuurde polytitmes en spontane lo-fi sounds verschaffen een chaotische soundtrack voor hun thuisland en het leven aldaar. Fongola - wat 'de sleutel' betekent - is een anarchistische, maar verzengende reis door een moderne visie van Congo. Mocht je al zomerkriebels hebben door het weer, dan doet deze plaat er nog een schepje bovenop!

Live te zien:
17 aug: Noorderzon, Groningen
18 aug: Lowlands, Biddinghuizen
1 sept: Into The Great Wide Open, Vlieland