aanmelden
Dr. John overleden
Legendarische pianist en performer
Muzieknieuws 07-06-2019 15:48
Op 77-jarige leeftijd is donderdag Mac Rebennack alias Dr. John overleden aan een hartaanval. Sinds eind jaren zestig bouwde hij een heel eigen oeuvre op en speelde hij met beroemdheden als The Rolling Stones, Van Morrison, The Band en vele anderen. Bij een jonger publiek kreeg hij bekendheid door zijn album Locked Down uit 2012 dat Dan Auerbach van The Black Keys produceerde.

Dr. John werd in 1941 in New Orleans geboren als Malcolm John Rebennack. Al op jonge leeftijd had Malcolm grote interesse in muziek, maar toen hij op veertienjarige leeftijd de legendarische New Orleans-pianist Professor Longhair ontmoette, wist hij het zeker: muziek zou zijn levensdoel worden. Hij bekwaamde zich zowel op piano als gitaar en vanaf zijn zestiende trad hij op onder de naam Mac Rebennack. Ook speelde hij in die tijd al op opnames van beroemde artisten als Art Neville, Joe Tex en Allen Toussaint. Op zijn negentiende had Mac Rebennack een lokale hit met het nummer Storm Warning.


Professor Longhair was een grote inspiratie voor Dr. John's pianostijl.

Dr. John
Nadat bij een schietpartij zijn ringvinger geraakt was, moest Mac Rebennack zich noodgedwongen grotendeels op piano richten. De wond genas, maar gitaarspelen kostte meer moeite. Rond deze tijd raakte hij ook verslaafd aan heroïne. Mac werd opgepakt wegens dealen en kreeg twee jaar gevangenisstraf. Na zijn straf besloot hij zijn geluk in Los Angeles te proberen. Daar kreeg hij al snel sessiewerk met artiesten als Sonny & Cher, Aretha Franklin en Frank Zappa’s Mothers Of Invention.

Eind jaren zestig ontwikkelde Mac zijn alter ego Dr. John, the Night Tripper en in 1968 bracht hij zijn debuutalbun Gris Gris uit. Op gris Gris combineerde Mac Rebennack New Orleans funk met zijn facsinatie voor voodoo. Het mondde uit in een spannend, bij vlagen ontsporend en raadselachtig album, dat nog steeds staat als een huis. Gris-Gris werd een cultalbum en Dr. John, die zich live uitdoste met grote veren, hoge hoeden en zich helemaal inleefde in zijn rol als voodoo-doctor, werd een cultheld met fans als Mick Jagger en Eric Clapton. 

The Right Place
In 1973 kwam de commerciële doorbraak met In The Right Place. Het nummer Right Place, Wrong Time werd een grote hit. In 1978 kwam de docu The Last Waltz van Martin scorsese over the Band uit. Het bevatte beelden van het afscheidsoptreden in 1976 waar Dr. John ook zijn nummer Such A Night speelde. dat vervolgens alsnog een hit werd.


Dr. John werd op dit nummer, en het hele album, begeleid door The Meters.

Dan Auerbach
Grote hits bleven daarna uit, maar Dr. John bleef gestaag nieuwe albums maken en meespelen met een lange stoet beroemde artiesten. In 2012 kreeg Dan Auerbach de kans het album Locked Down te produceren. Het bleek een schot in de roos: Dan’s vintage-klinkende, maar ook puntige productie gaf Dr. John’s toetsenwerk en nasaal krakende stem een nieuwe focus. Locked Down bracht Dr. John ook onder de aandacht bij een jongere generatie muziekliefhebbers en muzikanten.


Ice Age van het album Locked Down.

In 2014 organiseerde producer Don Was nog een all-star concert voor Dr. John met optredens van artiesten als Bruce Springsteen, Aaron Neville, John Fogerty, Mavis Staples en Allen Toussaint. In dat jaar bracht Dr. John het album She-Dat-De-Dat: The Spirit Of Satch uit; een eerbetoon aan Louis Armstrong. Het zou zijn laatste album zijn. Mac Rebennack, alias Dr. John the Night Tripper, overleed op 6 juni in zijn woonplaats Louisiana.