aanmelden
Anneke van Giersbergen wint de Buma ROCKS! Export Award
Award voor acts binnen de heavy muziek
Muzieknieuws 07-05-2019 14:26
Na 25 jaar op internationale podia te staan, is zangeres Anneke van Giersbergen nog steeds volop bezig in de muziek. Daarom onderscheidt Buma Cultuur haar met de Buma ROCKS! Export Award 2019. Deze wordt op op 1 juni uitgereikt tijdens het FortaRock festival in het Goffertpark te Nijmegen. Zelf speelde ze vorig jaar ook op het festival met haar band VUUR.

Frank Helmink, cultuur-directeur van Buma, is degene die de prijs gaat uitreiken. ‘Anneke is een begrip in de rock- en metalwereld. Met The Gathering verbond ze metal met melodieën uit de progressieve rock. Van Giersbergen is daarmee de grondlegger van de female-fronted metal, die tot op de dag van vandaag wereldwijd navolging vindt. Het is overduidelijk dat de Buma ROCKS! Export Award 2019 haar toebehoort.’

Dit is inmiddels de zesde keer dat Buma Cultuur de prijs uitreikt. Eerdere jaren ging deze naar Floor Jansen (2018), Textures (2017), Within Temptation (2016), EPICA (2015) en Adje Vandenberg (2014).

Floor Jansen, winnares 2018

Anneke blijft bescheiden over de winst, maar is er natuurlijk heel blij mee: ‘Ik ben normaal niet zo van het terugkijken, maar een succesvolle carrière van 25 jaar mag zeker gevierd worden.’ Volgens haar is niet zo zeer erkenning, maar vooral haar passie voor zingen en muziek altijd de drijfveer geweest. ‘Ik vind het daarom heel verrassend en een grote eer om deze onderscheiding te mogen ontvangen.’

Carrière
Anneke zingt al van jongs af aan: in het schoolkoor, in popbands en vanaf 1994 in metalband The Gathering. Samen met Arjen Lucassen begint Anneke in 2015 aan The Gentle Storm, een progrockproject. Dit wordt een internationaal succes. Het jaar daarna laat ze haar ruigste kant horen met metalband VUUR.

Als soloartiest is de zangeres al actief sinds 2007 en ze heeft bijdragen geleverd aan opnames en optredens van onder andere Devin Townsend, Anathema, Árstíðir, Within Temptation, Ayreon, Moonspell, John Wetton en Napalm Death. Opvallend is dat ze als soloartiest het vaak bij een folk-achtige, akoestische benadering houdt. Dit heeft ze nogmaals laten horen tijdens haar tour begin 2019. Bekijk hieronder haar akoestische cover van het nummer Everwake, orgineel van Anathema:

Tourdata in Nederland:
26 mei – Terug naar het begin festival, Godlinze
31 mei – Cultuurpodium boerderij, Zoetermeer
01 juni – Bourgondival van Streek, Oss en FortaRock festival, Nijegen
11 juli – Royal Park Live, Baarn
16 juli – Thiemeloods, Nijmegen

Voor meer informatie:
https://www.fortarock.nl/
https://www.bumacultuur.nl/