aanmelden
Bandcamp maakt muziek uitbrengen op vinyl gemakkelijker
Nieuw crowdfundingmodel op komst zonder financiƫle risico's
Muzieknieuws 06-05-2019 14:17
Het zou zomaar kunnen dat je regelmatig vinyl koopt, maar dat je het nog een stapje te ver vindt gaan om je eigen muziek op zo'n 'plak plastic' uit te brengen. Binnenkort komt Bandcamp echter met een 'risicovrije en probleemloze' vinylproductieservice.

Bandcamp baseert zijn vinylservice op een crowdfundingmodel, waardoor je geen initiële investering hoeft te doen. Wat je wel doet: je campagne opzetten, genoeg crowdfunders zoeken (mensen die in je project geloven en op voorhand een product van je willen bestellen) en het door jou bepaalde streefbedrag laten voorfinanciëren. Iedereen die vooraf heeft betaald, ontvangt een LP.

Hoe werkt het? Bandcamp is verantwoordelijk voor het drukken en verpakken van het vinyl zonder eigendomsrechten te claimen. Eigenlijk is het enige wat jij als artiest hoeft te doen: een ontwerp bedenken en je prijs per LP te bepalen. Ow ja, allereerst nog 'even' waanzinnig goede muziek schrijven natuurlijk!


Ancestral Recall is een van de vier Bandcamp-vinylcampagnes die laat zien hoe het Bandcamp's nieuwe vinylsysteem werkt.

Bandcamp zegt dat er wordt samengewerkt met een vinyldrukkerij die al meer dan zestig jaar ervaring heeft in vinylproductie en is ervan overtuigd dat de geluidskwaliteit van hoog niveau zal zijn. De service wordt later dit jaar mogelijk gemaakt voor Bandcamp-artiesten en -labels. Er zijn op dit moment vier campagnes in uitvoering, om te laten zien hoe de service en het systeem zullen werken. Klik hier voor meer informatie (in het Engels).