aanmelden
Release van de Week: Beth Gibbons en The Polish National Radio Symphony - Symphony of Sorrowful Songs
Vandaag verschenen - 29 maart 2019
Muzieknieuws 29-03-2019 07:03
Zangeres Beth Gibbons, bekend van Portishead, komt met het nieuwe album ‘Symphony of Sorrowful Songs’. Ze heeft samen met het Pools Nationaal Radio-Symfonieorkest, onder leiding van dirigent Krzysztof Penderecki, de beroemde derde symfonie van Henryk Górecki opgenomen.

Toen Gibbons in 2013 met Portishead optrad in Krakau, vertelde haar promoter Filip Berkowizc - tussen de soundcheck en de gig door - dat de zangeres geschikt zou zijn om de derde symfonie van Henryk Górecki te zingen. Het balletje begon te rollen en ze startte een intense voorbereiding.

De voorbereiding van het optreden beschrijft ze op haar website met onder andere tekst, filmpjes en de muziek uit het album op de achtergrond.  Ook heeft ze een serie ‘Behind The Scenes’ gemaakt. Zie hieronder het eerste deel. 
 

Beth spreekt geen Pools en leest ook geen noten.
Ter voorbereiding op de uitvoering werkte ze vanuit een speciaal gemaakt document met de originele tekst, een interpretatie daarvan en, heel belangrijk, een vertaling. Krzysztof Penderecki (foto rechts), een van de grootste Poolse componisten, hielp Beth Gibbons met het voorbereiden en nam de taak als dirigent op zich. 

Een andere uitdaging was de muziek zelf. Beth is van nature een contralto, zoals dat in klassieke termen heet; Górecki schreef het stuk daarentegen voor een soprano.

Het album wordt niet alleen vrijgegeven op audio, maar is ook visueel beschikbaar. De Melkweg in Amsterdam brengt de film op 31 maart naar het grote doek. Bekijk hier alvast de trailer:

Beluister hieronder het gehele album: