aanmelden
Voorjaarseditie Vintage Guitar Show Veenendaal
Gitaren, versterkers en effecten zo ver het oog reikt
Muzieknieuws 25-03-2019 12:12
Op de voorjaarseditie van de Vintage Guitar Show, afgelopen zaterdag in Veenendaal, was het weer een gezellige drukte - meer gitaar als op deze al meer dan een kwarteeuw bestaande beurs wordt het niet in Nederland! Bezoekers troffen weer de vertrouwde mix van grote en kleine vintagehandelaren, winkels, bouwers, accessoires-leveranciers en particulieren die hun eigen instrument aanboden. Gitarist was ook aanwezig met een stand, maar vond tussen de bedrijven door ook nog tijd om even over de beurs te struinen. Dit is wat ons opviel...

tekst Steven Faber en Co Koenen, foto's Iris Teunissen

 
Bij Know Your Vintage Guitars konden we een uitgelezen collectie Fenders, Gibsons, tweedversterkers en meer bewonderen. Eigenaren Jo Schurgers (links) en Dries Vanderheyden zie je hier met een 1955 Les Paul Custom 'Black Beauty' en een Goldtop Les Paul uit begin 1957 met een tune-o-matic brug - zeldzaam en, eh, niet goedkoop. Zeer zeldzaam is een rechtshandige 1963 Lake Placid Blue Strat die we hier zagen, mogelijk de enige in Europa.


In dezelfde stand zagen we deze Fender Super amp uit 1956. Een echte road worn.

 
Deze Gibson ES-125 (midden) in de stand van Dirk Witte komt uit 1942. Dat archtop jazzgitaren als deze niet zulke extreme prijsstijgingen hebben gezien als Les Pauls en Stratocasters, blijkt uit het prijskaartje van 2399 euro.


Found Your Sound is het bedrijf van de in Nederland gevestigde Engelsman Stephen Perry. Naast dat hij agent is van Lazy J versterkers, heeft hij een verhuurbedrijf voor bijzondere en high-end versterkers voor artiesten die in Nederland optreden. Deze Vox AC4 kan je bijvoorbeeld voor studioklussen huren en dan speel je toch maar mooi op een versterker die van David Gilmour is geweest. Op welke Pink Floyd-songs zou hij te horen zijn?


De liefhebber van vintage effecten kon zijn hart ophalen in deze stand vol klassieke reverbs en tape-echo's.

Max Guitar toonde deze Gibson ES-295 uit 1953 met zijn prachtig verweerde goldtop bovenblad.
 

En wat te denken van deze Japanse HS Anderson HS-A2, zoals bespeeld door Joan Jett in de Runaways.
 

Bij de stand van Max Guitar zagen we ook deze (en andere ) Valley Arts gitaren, die net van een verzamelaar waren overgenomen. Dit Steve Lukather model met Floyd Rose en EMG pickups heeft het folie nog op de slagplaat zitten!