aanmelden
Veel Nederlandse artiesten op SXSW
8 maart - 17 maart 2019
Muzieknieuws 14-03-2019 12:03
In Austin (VS) is op 8 maart 2019 het South By South West festival (SXSW) van start gegaan. Dit grote evenement vindt sinds 1987 jaarlijks plaats. Hoewel de nadruk vooral op indie muziek wordt gelegd, gaat ook een deel van het festival over interactieve media en film.

Nederland is dit jaar flink vertegenwoordigd op het tiendaagse evenement met maar liefst 16 Nederlandse artiesten: 


Judy Blank (foto)
Sofie Winterson
Pip Blom
Inguana Death Cult
Mr.Beatz
Symphonic Cinema
Chagall
Lex Empress
ReauBeau
BeauDamian
Tera Kòrá
Cinnaman
Volition Immanent
Lien
Stallion’s Stud

De Nederlandse artiesten stonden op het podium van 11 tot 14 maart. Elk avond heeft zijn eigen thema. De eerste avond focust zich op interactieve muziek, de tweede avond op opkomende artiesten, de derde avond op de elektronische muziekscene en de laatste avond wordt door online radiozender Red Light Radio georganiseerd. 

Dutch Interactive Music Night 
Op 11 maart was het de beurt aan Symphonic Cinema, Lex Empress, Chagall en Circus Family. Ze traden op tijdens de Dutch Interactive Music Night. Deze naam is niet zomaar gekozen, een goed voorbeeld hiervoor is Lex Empress. Dit is een singer-songwriter wiens liedjes door middel van interactie met het publiek on the spot worden geïmproviseerd. Ook de andere artiesten die avond komen met interactieve en innovatieve ideeën. Zo zetten Symphonic Cinema en Circus Family geluid om in beeld en maakt Chagall muziek door met speciale handschoenen bewegingen te maken.

New Dutch Music
Op 12 maart traden Sofie Winterson, Inguana Death Cult, Judy Blank, Pip Blom en Mr.Beatz op tijdens New Dutch Music. Allemaal artiesten die de laatste jaren steeds meer bekendheid kregen met hun muziek in zowel het binnen- als buitenland. Zo heeft Pip Blom meer dan honderd optredens gehad.                      

Run The Trap
Run The Trap is een van de grootste groep artiesten binnen  de elektronische muziekscene. Zij mogen op 13 maart de muziek verzorgen. Nederlandse artiesten die deel uitmaken van Run The Trap zijn ReauBeau, BeauDamian en Tera Kòrá; allemaal veelbelovende muzikanten die hard aan de weg timmeren.

 

Red Light Radio
Op de laatste avond, 14 maart, werd de muziek verzorgd door het online radiostation Red Light Radio. Met de Nederlandse artiesten Cinnaman, Volition Immanent, Lien en Stallion’s Studs sluit het radiostation het festival af voor de Nederlandse artiesten. Stallion’s Studs is in 2018 opgericht door Hugo van Heijningen en de artiest Indentified Patient. Heijningen is de mede-oprichter van Red Light Radio. Samen maken ze experimentele muziek.