ESNS19: Fair Practice Code

Eerlijke betaling voor creatief werk

Muzieknieuws 22-01-2019 13:31

Keihard werken voor weinig geld: dat klinkt ons muzikanten bekend, maar zeker niet als muziek in de oren. Stress en burn-outs liggen op de loer als je je constant volledig inzet voor een te lage vergoeding. Om de positie van alle creatievelingen te verbeteren is de Fair Practice Code in het leven geroepen. Naar aanleiding van het Eurosonic Noorderslag-panel Sneakpreview Fair Practice Code 2.0: Samen Zorgen Voor Eerlijke Betaling, willen we je graag even van dit initiatief op de hoogte brengen.

tekst: Patrick Lamberts

De Fair Practice Code is in het kort gezegd een gedragscode ‘die de gezamenlijke verantwoordelijkheid stimuleert voor een gezonde en toekomstbestendige arbeidsmarkt in de culturele en creatieve sector’ en in het leven geroepen door ‘een brede vertegenwoordiging van culturele en creatieve professionals’, aldus FairPracticeCode.nl. De gedragscode vormt een aanvulling op de Governance Code Cultuur en Code Culturele Diversiteit en is bestemd voor iedereen die in de culturele sector werkt en/of ondersteunt. Tot slot is de Fair Practice Code gebaseerd op vijf kernwaarden:
-solidariteit
-diversiteit
-vertrouwen
-duurzaamheid
-transparantie

Doe de test!
Het doel van de Fair Practice Code is dat professionals binnen alle culturele en creatieve sectoren de dialoog met elkaar aangaan, zodat er voor ieder van hen een gezonde werksituatie ontstaat: van directeuren en opdrachtgevers tot aan stagiair(e)s en vrijwilligers. Dus lees je in en ‘spread the word’! Wil je meer weten over wat de Fair Practice Code precies inhoudt, ga dan naar:
https://www.fairpracticecode.nl/nl
Hier kan je ook een test doen die je tot nadenken zet over de vijf kernwaarden!

zoeken
zoeken