ESNS19: Meet The Tech Startups

5 spannende muziek- en promo-tools

Muzieknieuws 22-01-2019 12:39

Het panel Meet The Tech Startups bestaat uit vijf heren die ieder met hun bedrijf een nieuwe app of ander technologisch hulpmiddel ontwikkelen dat je als muzikant in de nabije toekomst kunt inzetten. Zo is er de app Endlesss, waarmee je op afstand in real time en met video met elkaar kunt componeren of jammen. We lichten alle vijf initiatieven, die veelal nog in een ontwikkelingsfase zitten, kort uit.

tekst: Patrick Lamberts

1. I Am Pop
I Am Pop, de Nederlandse inbreng tijdens dit panel, gepresenteerd door Tim Heineke, is een app om je fans direct ter bereiken via (Facebook) Messenger. Volgens Heineke komt 98 procent van je reguliere Facebook-nieuwtjes die je op je Facebook-wall plaatst niet eens bij je fans aan. Persoonlijke berichten via Messenger zijn veel populairder, effectiever en vergroten de ‘engagement’ - een toverwoord in de marketingbranche dat ‘betrokkenheid’ of ‘verbintenis’ betekent. Heineke beweert dat ‘duizend volgers van Messenger gelijk staan aan een miljoen Facebook-volgers’. Die volgers kun je dankzij I Am Pop via Messenger verzamelen. I Am Pop biedt uiteenlopende templates aan om met je fans contact te onderhouden. Zo zijn er templates voor het spelen van quizjes of single-aankondigingen. Zo kan je dus op een speelse manier veel engagement met je fans creëren. Onder andere Warner Music en Plain White T’s maken al gebruik van I Am Pop.
https://www.iampop.com/


2. Endlesss.FM
Met Endlesss.FM, een app gepresenteerd door Tim Exile, wil het Britse bedrijf dat ‘the riff is our gif’ als leus hanteert, spontaan muziek maken weer populairder maken. Dit als reactie op het groeiende aantal muzikanten dat solo op zijn zolderkamer songs zit te smeden. Kort gezegd kun je met de Endlesss.FM-app op afstand met elkaar jammen: in real time en met video. Je kunt vanaf je stoel in Groningen met de ingebouwde drumcomputer eenvoudig een drumbeat maken en die naar je bandgenoot uit Nijmegen sturen, die er vervolgens ter plekke een melodie bij bedenkt, inspelt en dat weer terugstuurt. Ondertussen kan je elke handeling van elkaar volgen via beeld en geluid en met elkaar communiceren.

De app is vooral bedoeld voor recreatieve muziekmakers die samen willen jammen. De app is eerst alleen verkrijgbaar op iOS-systemen. In de toekomst moet het ook mogelijk zijn om geluidsprofielen te downloaden van bekende artiesten. Ook is het bedrijf van plan om bekende muzikanten riffs te laten schrijven en die met de community te delen. Zo kan het dus over enkele jaren zomaar zo zijn dat je met Win Butler van Aracade Fire of Tosin Abasi van Animals As Leaders muziek zit te maken. Een extra motivatie om nog even goed te oefenen! Via de website kun je een ‘invite’ aanvragen om als een van de eerste de app mee te testen.
https://endlesss.fm/about.html

 

3. GigRev
Gigrev, gepresenteerd door Kevin Brown (Chief Executive Officer, en voormalig manager van The Australian Pink Floyd), is ook een fancommunity-platform (mobiel en desktop), maar dan eentje waarmee je altijd honderd procent bereik hebt tot al je fans. Je kan hem naar je eigen hand zetten en er onder meer video’s op plaatsen en een concertagenda mee aankondigen. Gigrev onderscheidt fans van reguliere volgers. Door een hoge mate van interactie en betrokkenheid ontstaan er zogenoemde ‘Superfans’. Deze Superfans kun je bijvoorbeeld extra belonen door hen een eerdere pre-sale aan te bieden van je nieuwe single of album en/of exclusieve uitzendingen van liveshows te bieden.

Zodra je een nieuw bericht op je ‘wall’ plaatst, krijgen je fans direct bericht op hun smartphone. De app kost 4,99 euro per maand voor gebruikers. Zij kunnen vervolgens jouw band een maandelijks bedrag naar keuze betalen waarvan twintig procent naar GigRev gaat en tachtig procent naar jou. Zo kun je zelf inkomsten genereren, in plaats van andere social media-kanalen te betalen om berichten te plaatsen en promoten. Klinkt dit te mooi om waar te zijn? Via de site (https://www.gigrev.com/) kun je een gratis promoversie downloaden om tijdelijk uit te proberen. Kijk hier voor een korte video-instructie:

What is GigRev from GigRev on Vimeo.

 

4. Sendmate
Sendmate, gepresenteerd door de Oostenrijker Stefan Baumschlager (hoofd Business Development), is een tool die artiesten gemakkelijker in contact moet laten komen met fans en vice versa, via Facebook Messenger. Via social media bereik je namelijk veel minder fans dan je denkt, aldus Baumschlager. Met Sendmate kan je volgens hem een effectief bereik krijgen van ruim negentig procent. Met Sendmate kan je bovendien diverse doelgroepen/fans aanspreken door hen op maat gemaakte berichten te versturen met één simpele klik. Dit is bijvoorbeeld erg handig om concerten mee te promoten, want je kunt fans per land een op maat gemaakt bericht sturen waarin je hen op de hoogte brengt wanneer je bij ze in de buurt optreedt.

Bandsintown doet zoiets ook al, maar Sendmate biedt een
persoonlijkere benadering en denkt meer engagement te kunnen bieden met het uitsturen van berichten via Messenger, omdat mensen hier sneller en beter op zullen reageren. Uiteenlopende acts als The Prodigy, alt-j en Uriah Heep maken er al gebruik van. Ook handig voor do it yourself (DIY-)artiesten om uit te proberen.
https://www.sendmate.io/

5.Openstage
Openstage, gepresenteerd door James Barnett (Chief Marketing Officer), is een platform waarmee je een database kunt aanleggen van je fans. Openstage geeft je inzicht in fangedrag, locaties en verlangen van je fans. Bovendien kun je de verzamelde data zelf beheren. Het credo van Openstage is: ‘Connecting fan data back to the artists they love’. Dit om fan-interactie, sentiment, gedrag en trends te monitoren en te verbeteren. Een praktisch voorbeeld waarvoor je Openstage kunt gebruiken: acts die een nieuwsbrief willen aanleggen en daarvoor na de show een inschrijfformulier bij de merchandisetafel neerleggen, kunnen nu soms door onleesbare handschriften of vals opgegeven e-mailadressen niet de juiste gegevens toevoegen aan hun database. Hierdoor lopen ze fans en dus bereik mis. Omdat Openstage digitaal werkt, ben je in elk geval een belangrijk deel van dat probleem afgeholpen (onleesbaarheid).
https://www.openstageit.com/

zoeken
zoeken