The Fatal Flowers zijn terug!

Legendarische Amsterdamse gitaarband weer op volle toeren

Muzieknieuws 16-01-2019 11:37

Na bijna dertig jaar stilte is vandaag de onverwachte terugkeer van The Fatal Flowers aangekondigd. De Amsterdamse rockband gaat ook weer op tournee. Die begint op 30 mei 2019 op het Hellendoornse festival Dauwpop. In juni 2019 volgt een reeks poppodiumshows.

The Fatal Flowers, net zo goed bekend als Fatal Flowers, waren in de jaren tachtig iconen van de Amsterdamse gitaarschool, gekscherend ook wel de 'Amsterdamse gitaarmaffia' genoemd. De groep combineerde melodieuze rocksongs met New Yorkse punk en newwave-elementen, en nam platen op in het buitenland met beroemde producers als Craig Leon (Blondie), Vic Maile (Dr. Feelgood en Motörhead) en Bowie- gitarist Mick Ronson (zelfs twee keer). In 1987 was Fatal Flowers de enige Nederlandse band op Pinkpop. Een Zilveren Harp en twee Edisons volgden, maar in 1990 was de bloem toch al relatief snel verwelkt.

Younger Days, de titeltrack van The Fatal Flowers' debuutalbum uit 1986, is een van de bands bekendste nummers

The Fatal Flowers lieten de wereld het mini-album Fatal Flowers (1985) na en drie volledige studioalbums: Younger Days (1986), Johnny D. Is Back! (1988) en Pleasure Ground (1990). 

De reünie
De reünie van The Fatal Flowers gaat plaatsgrijpen met de line-up van Pleasure Ground, dus: zanger/gitarist Richard Janssen, drummer Henk Jonkers, sologitarist Robin Berlijn en bassist Geert de Groot. Hoofdverantwoordelijke voor de terugkeer van de gitaarrockers is Frank Satink, festivalprogammeur van Dauwpop/Goomah Music. Tijdens Dauwpop, dat op 30 mei 2019 plaatsvindt, zal dan ook de première zijn. Dit eerste reünieoptreden valt mooi samen met het 25-jarig jubileum van Dauwpop.

Richard Janssen, een van de 'founding fathers' van The Fatal Flowers: ‘Toen Frank me belde over een reünie, verwachtte ik er niks van. Maar hij wilde het toch proberen. Hij belde terug en zei dat de rest er toch “niet geheel afwijzend” tegenover stond. Toen we met Mick Ronson in de studio zaten, liepen we als band soms even vast. Dan kwamen we er niet meteen uit. “Just Play!” zei hij dan altijd. Toen dacht ik: ja makkelijk praten als je Mick Ronson heet. Nu dertig jaar ouder en een paar jaar wijzer denk ik: ja misschien had ie gewoon gelijk en is het inderdaad zo simpel: just play!’ En dat is dus precies wat The Fatal Flowers weer gaan doen. Zie hier het (voorlopige) speelschema voor 2019:

zoeken
zoeken