aanmelden
Live-verslag en streams Gearhead University
Bij Thomann in Duitsland - 17 t/m 21 mei
Muzieknieuws 19-05-2018 12:05
Van 17 tot en met 21 mei 2018 organiseerde 's werelds grootste webwinkel op hun enige winkellocatie in Treppendorf, Duitsland een uniek treffen van allerlei 'musical gear youtubers'. We waren er bij en deden verslag!

Het videoverslag: 233 #TGU18 video's!
Thomann zette na de Gearhead University een playlist op met maar liefst 233 video's die tijdens deze dagen ter plekke werden opgenomen. Klik hier voor de playlist
 

Vloggers
Of het nu om politiek, mode - dat leuke shirtje van Metallic - of muziek gaat: we kunnen niet meer om vloggers heen: professionals en hobbyisten die, vooral via youtube, hun mening, test of verslag de wereld in brengen. In de muziekwereld zijn er inmiddels ook al diverse youtube-celebs opgestaan. Hadden we Bon Jovi-gitarist Phil X gekend zonder zijn filmpjes over vintage gitaren? In de baswereld groeide inmiddels een generatie bassisten op met de lessen van Scott's Bass Lessons en marloweDK, alle gitaristen kennen That Pedal Show en zo kunnen we nog wel even doorgaan.


Foto: wie zegt dat Duitsers geen humor hebben? De weg tussen winkel en het Thomann-complex.

Youtubers lopen tegen hetzelfde probleem aan als gedrukte magazines als De Bassist, Musicmaker, Gitarist, Slagwerkkrant en Interface: voor onze testproducten zijn we afhankelijk van fabrikanten en importeurs en het is niet altijd makkelijk om muziekgrootheden te spreken te krijgen. En als beginnende vlogger is het nog wat lastiger dan voor magazines die hun bestaansrecht al hebben bewezen. Een oplossing? Beurzen. Daar is het helaas vaak druk, luidruchtig en snel, dus dat is ook niet altijd de perfecte plek voor de heren en dames vloggers.


Foto: een deel van het imposante Thomann-'dorp' met op de achtergrond twee gigantische nieuwe pakhuizen. Links kun je je bestelling ophalen, als je iets in de winkel koopt.

Gigantisch
Henning Pauly, EytschPi42 op het bekende videokanaal, bedacht daar wat op en na GuitCon - bij Warwick - is de Gearhead University zijn laatste geesteskind. Maar wat is het?

Tijdens Gearhead University nodigde Henning zo'n dertig instrumentvloggers uit, die vijf dagen lang bij Thomann in Duitsland te gast waren. Het terrein van de Duitse webwinkel is een dorp op zich met een theater, een enorme winkel, gigantische pakhuizen, een restaurant en veel meer gebouwen voor reparaties, klantenservice, foto's, etc.


Foto: de entree van de winkel, net buiten het complex in het dorp.


Foto: we zijn letterlijk even verdwaald in de enorme winkel met de vele niveaus en ruimtes. Dit is een klein gedeelte van de gitaarafdeling. En dan heb je nog drums, toetsen, koptelefoons, blaasinstrumenten en ga zo maar door.

Momenteel werken er 1.500 mensen bij Thomann en binnen enkele jaren zullen dat er 2.000 zijn! In de enorme pakhuizen liggen bijna 100.000 verschillende producten en daar gaat het om. Thomann en Henning richtten diverse videoruimtes in, maar er werd op alle plekken gefilmd. De deelnemende youtubers hadden de beschikking over al deze 100.000 producten. Een interface van een paar tientjes testen of een edelbas van 8.000 euro? Vul een bonnetje in en 20 minuten later was het bewuste product bij de balie af te halen, als het niet al in de winkel stond, lag of hing. Zo goed als ieder muziekproduct was dus beschikbaar voor de filmpjes.


Foto: een overzicht van de hal waar alle producten van de lopende band in de doos naar de klant gaan. Als je wat bestelt, is de kans groot dat jouw product hier binnen 20 minuten de juiste afslag neemt.


Foto: bij Thomann is het een komen en gaan van vrachtwagens, maar ook de heftrucks vliegen tussen de pakhuizen op en neer.


Foto: doosje nodig? Een hemel voor katten. Op de drukke dagen rondom kerst worden er 26.000 producten per dag verstuurd.


Foto: Thomann heeft diverse eigen fotostudio's om alle producten goed op de website weer te kunnen geven.


Maar dat is nog niet alles. De organisatie nodigde diverse fabrikanten uit, die graag kwamen opdraven. Niet alleen is Thomann een grote afnemer, maar alle spullen lagen er al. De fabrikanten konden dus met lege handen aankomen, om hun producten al opgesteld te zien staan in de Thomann-winkel. Enkele fabrikanten namen muzikanten mee, zodat zowel fabrikant als muzikant geïnterviewd konden worden door de deelnemers. Zo zagen we onder meer de bassisten Guy Pratt, Ida Nielsen en Stuart Zender. De eerste is bekend als bassist van Pink Floyd, Dave Gilmour, Michael Jackson en Madonna, Ida ken je van Prince en Stuart speelde bas op de eerste Jamiroquai-albums. 


Foto: uw verslaggever met Guy Pratt, die momenteel met Pink Floyd's Nick Mason oud werk van de band speelt.


Foto: Stuart Zender - ex-Jamiroquai - met Roland Kaschube van onze Duitse collega's van Bass Professor.


Foto: contrabaselementje of -microfoontje uitproberen? Geen probleem!


Thomann pakte zelf ook groots uit en overal waar je keek stonden koelkasten met drankjes, schalen snoep, schotels koek en het eten in het bedrijfsrestaurant was gratis. Een fijne werkomgeving dus!


Het videoverslag: 233 #TGU18 video's!
Thomann zette na de Gearhead University een playlist op met maar liefst 233 video's die tijdens deze dagen ter plekke werden opgenomen. Klik hier voor de playlist

Het live verslag
In omgekeerde chronologische volgorde deden we live-verslag vanuit Treppendorf.  


Foto: Dr. Chris Dekker, gearprofessor...


Foto: ...die gewoon stond te kwijlen bij deze Pink Paisley P uit Fender's Custom Shop.

 

Dag 3 resumé

We spraken met Henning, de man die dit evenement heeft georganiseerd. 

 

Kris van Thomann met de mannen van That Pedal Show bekijken de nieuwe stereo flanger Pyramids van Earhquaker Devides.

Er werd ook les gegeven op de Gearhead University. Zie hier Nita Strauss en Jen Majura die youngster FilippaQ van alles uitleggen over tapping and whammy! 

Dag 2 resumé

Guy Pratt, de Engelse sessiebassist, die speelde met Bryan Ferry, Madonna, Pink Floyd en vele anderen, is hier ook en spreekt uitgebreid met Rotti van Thomann.  

 

Onze eerste indrukken:

Wrap-up van Dag 1: 

Tyler Larson van de educatieve en entertainende website voor gitaristen Music is Win plaatste de eerste op de Gearhead University opgenomen video. Jawel, Thomann ligt ongeveer in the middle of nowhere tussen de boerderijen 250 kilometer van Frankfurt richting oost. En larson gaat even fel tegen Ritiche Blackmore tekeer! 


Dit zijn de Youtubers die op het programma staan voor de Gearhead University. Ze zullen ter plekke video's maken en streams verzorgen, die we met jullie zullen delen! 

1. Adam Neely
2. Music is Win
3. Sarah Longfield
4. That Pedal Show
5. Pete Cottrell
6. SpectreSoundStudios
7. EytschPi42
8. Robert Baker
9. Mary Spender
10. BassTheWorld.com
11. Steve from Boston
12. CSGuitars
13. Gear Gods
14. Agufish
15. Patrick Hunter
16. HarryAndAGuitar
17. JayLeonardJ
18. FilippaQ
19. Guitar Bonedo (Guitar: Haiko Heinz / Bass: Thomas Meinlschmidt)
20. Nick in the States
21. 60 Cycle Hum
22. Max Solo Music
23. CatPick Studios
24. TheGuitarGeek
25. Studio Chimiel
26. German Music Reviews
27. The Pedal Zone
28. Berklee Gear Club


Foto: youtubers in actie in het Thomann-theater.

En dit zijn de merken die acte de presence zullen geven: 
• Ibanez || Hughes & Kettner
• Morgan
• Synergy
• Orange
• Revv
• Roland/Boss
• PRS
• Harley Benton
• Laney
• Strandberg
• Line 6
• Macmull
• Danelectro
• Ortega
• Rotosound
• Mad Professor
• Bluguitar
• Mark Bass
• DV Mark
• Sandberg
• Ashdown
• Eich
• Le Fay
• iZotope
• Stone Deaf 


Foto: Ortega was een van de aanwezige fabrikanten.


Foto: Thomann won vele prijzen.

Warming up - Alle voorbereidingen in beeld in de drie dagen voorafgaand aan 17 mei! #TGU18