aanmelden
De top van de metalgitaristen op FortaRock 2018
Metalmayhem op 1 en 2 juni in Goffertpark, Nijmegen!
Muzieknieuws 28-05-2018 06:05
Met onder meer Opeth, Meshuggah, Parkway Drive, Nightwish, DragonForce, Death Alley en Arch Enemy haalt FortaRock op 1 en 2 juni 2018 weer een fraai rijtje metalacts met 'heavy' gitaristen naar het Goffertpark in Nijmegen. Wij lichten er vast een paar voor je uit!

Vorig jaar moest FortaRock een jaartje overslaan wegens flinke concurrentie uit binnen- en buitenland. Maar gelukkig keert het metalfestival dit jaar terug!

Maar liefst 24 acts en duizenden hardrock- en metalfans zullen de aarde van het Goffertpark in Nijmegen twee dagen doen schokken. Daarbij krijgen we een paar van de meest melodieuze, technisch bekwame en snelst spelende gitaristen geserveerd. We lichten een paar toonaangevende en (wellicht) minder bekende melodiemeesters en supershredders voor je uit, zoals Fredrik Thordendal van Meshuggah (foto hiernaast), Ernie C. van Body Count, Mikael Åkerfeldt en Fredrik Åkesson van Opeth, en onze eigen Oeds Beydals van Death Alley (foto boven).

Tickets voor FortaRock 
Vrijdag 1 juni €49 (excl. €3,50 servicekosten)
Zaterdag 2 juni €59 (excl. €3,50 servicekosten)
Combiticket € 89,- (excl. €3,50 servicekosten)
Klik hier om tickets te bestellen

De line-up: 

Luister naar onze Fortarock 2018 Spotify playlist, terwijl je onderstaand artikel leest :-) 

Vrijdag 1 juni

Betraying The Martyrs
Vrijdag is opstartdag van FortaRock 2018 en dus spelen er 'slechts' acht acts. Wie op tijd van zijn werk kan ontsnappen kan het gitaartandem Lucas D'Angelo (leadgitaar) en Baptiste Vigier van de Franse extreme metalband Betraying The Martyrs aan het werk zien. Zouden ze diep in de lente ook hun cover van Let It Go van Disney's sneeuwkoningin Elsa spelen?

Death Angel
De Bay Area in San Fransico, Californië heeft veel bekende thrashmetalbands opgeleverd. Wat te denken van: Metallica, Slayer, Megadeth, Exodus en Testament. Ook Death Angel komt uit dit gebied en maakt met gitaristen Rob Cavestany (lead) en Ted Aguilar al sinds de jaren tachtig furore met minstens zulke relevante riffs, accurate akkoorden en snelle solo's als bovengenoemde acts. Iconische gitaarmodellen van Jackson ontbreken daarbij natuurlijk niet.

Body Count (featuring Ice-T)
Politiesirenes, raps en gitaarriffs als heipalen: 'Body Count is in the house!' Cross-over tussen hiphop en metal was in de jaren negentig heel populair, maar Body Count, met o.a. leadgitarist Ernie C, bewees in 2017 met het album Bloodlust dat het genre nog lang niet is uitgestorven: het kwam zelfs in vele eindejaarslijstjes van metalmedia te staan. Een fel en vlammend betoog over vooroordelen en het gevaarlijke straatleven!

Ook de cover van Slayer's klassieker Reign In Blood - hier Raining In Blood / Postmortem 2017 genoemd - mag er wezen: 

Arch Enemy
Vrouwen die hun mannetje staan: daar is Arch Enemy een goed voorbeeld van. De Duitse schreeuweres Angela Gossow was in de beginjaren het boegbeeld, maar zij werd enkele jaren geleden manager en droeg daarbij de microfoon over aan de blauwharige Alissa White-Gluz. Het was intussen een komen en gaan van gitaristen - onder wie Fredrik Åkesson die nu bij Opeth zit, was voorheen leadgitarist - maar inmiddels zijn Michael Amott (ex-Carcass, Spiritual Beggars) en Jeff Loomis (voormalig Nevermore) van de partij. Een sterke strot en twee geboren gitaargeselaars: dan sta je als metalband heel sterk.

Parkway Drive
Deze Australische band speelde jarenlang metalcore, maar is met zijn onlangs verschenen album Reverence die stijl ontgroeid. Nu slaat melodieuze arenarock voor de hardrock/metalliefhebber de klok. Gitaristen Jeff Ling (lead) en Luke Kilpatrick maken met hun ESP-gitaren de boel onveilig. Opvallend aan Ling's gitaar: hij heeft op de body van zijn MI (lees: M1) alleen een volumeknop zitten en meer niet!

Zaterdag 2 juni

Death Alley
Deze hardrockband van Nederlandse bodem heeft simpelweg een van de beste gitaristen in zijn genre in de gelederen: Oeds Beydals. Hij en zijn custom Pichel Guitars (een negensnarig en zessnarig model, genaamd Hammer 9 en Hammer 6) vormen houvast in de melodieuze maelstorm die deze band teweegbrengt: afwisselend in psychedelische protopunkstukken en puntiger punkmetalsongs. Onlangs verscheen Superbia, het tweede hoofdstuk van een nu al wilde rit!

Igorrr
Gewoon omdat het van die maffe, grenzeloze muziek is en Igorrr altijd een vreemde eend in de bijt zal blijven, precies zoals geestelijk leider/lijder Gautier Serre het wil. Horen is geloven.

Baroness
De Amerikaanse heavy metalband Baroness heeft heel wat ellende doorstaan, waaronder een zwaar ongeluk met hun tourbus. Na een lange revalidatie en enkele bezettingswisselingen is de band inmiddels de meeste ellende te boven gekomen. Intussen blijven de platen (allemaal naar een kleur genoemd) steeds maar beter worden. Ook live staat de band, onder meer met de sympathieke zanger/gitarist John Baizley, en al weer sinds enige tijd gitariste Gina Gleason, garant voor een superstrakke show met een enerverende setlist: dat wordt bijvoorbeeld lekker luchtgitaar spelen en meebrullen met Shock Me!

DragonForce
De Britse superspeedmetal van DragonForce heeft met de videogame Guitar Hero heel veel mensen geïnspireerd en uitgedaagd om extreem snelle licks en solo's te spelen: het neoklassikaal getinte Through The Fire And Flames groeide zelfs uit tot een fenomeen ver buiten de gitaarscene. Het is dan ook een stijloefening in vingervlugheid waar zelfs Yngwie Malmsteen een kluifje aan heeft.

Meshuggah
De Zweedse extreme metalmachine Meshuggah is een van de meest innoverende acts van eind 20e/begin 21e eeuw. De muziek wordt wel djentmetal genoemd, vernoemd naar het djenty gitaargeluid dat erbij hoort. De stijl typeert zich door loodzware laag gestemde gitaarriffs (die vaak deels zijn afgedempt), polyritmiek en - in het geval van Meshuggah - een metalige/industriële sound. Gitarist Fredrik Thordendal kan bovendien zeer fraai zangerig/legato soleren over de vreemdste maatsoorten. En dan is er ook nog dat intense gebrul van Jens Kidman. Technisch indrukwekkend en meedogenloos bruut!

Opeth
Waar moet je beginnen bij de eigenwijze zanger/gitarist Mikael Åkerfeldt en co? De progressieve metalband - met de laatste jaren ook Fredrik Åkesson op gitaar - heeft een zeer uiteenlopende discografie die gaat van progressieve death metal (o.a. Blackwater Park en Ghost Reveries) tot aan semi-akoestische pracht (Damnation) en zeer experimentele hardrock (Heritage). Een ding is duidelijk: de liefde voor gitaar en gitaarmuziek druipt van elke seconde. Dat geldt ook voor het jongste werkstuk Sorceress uit 2016. Het is dus al weer even wachten op nieuw werk, maar met een rijk oeuvre als dat van Opeth kunnen we ook nog prima teren op bestaande songs. Wordt het een setlist vol 'greatest hits', een avond van verrassingen of juist een combinatie van beide? Bij Opeth weet je het nooit. Droge humor en spelplezier zijn bij deze PRS-gitaarjunkies wel verzekerd!

Nightwish
De eer aan de Finse symfonische metalband Nightwish om FortaRock 2018 af te sluiten. Dankzij zangeres Floor Jansen krijgt het slotfeest een Nederlandse tint. Zij trad in 2012 toe als tourzangeres en een jaar later mocht ze zich officieel bandlid noemen. Gitarist Emppu Vuorinen is een van de twee overgebleven oprichters (samen met toetsenist/zanger Tuomas Holopainen). Misschien niet de meest technische/flashy speler van dit stel, maar zeer dienstbaar en effectief, en misschien wel degene met het beste oor voor catchy melodieën. Maar dat is een smaakkwestie.FortaRock, 1 en 2 juni, Goffertpark, Nijmegen
Tickets: 
Vrijdag 1 juni €49 (excl. €3,50 servicekosten)
Zaterdag 2 juni €59 (excl. €3,50 servicekosten)
Combiticket € 89,- (excl. €3,50 servicekosten)
Klik hier om tickets te bestellen