aanmelden
NAMM Show verslag dag 4
Boss, ESP, Blackstar, Ibanez, Sennheiser, Hammond en meer!
Muzieknieuws 30-01-2018 13:54
De NAMM 2018 gaat de boeken in als een zeer geslaagde editie. Veel merken kwamen met interessant nieuws en dat geeft ons heel veel zin er dit jaar zoveel mogelijk van te gaan testen in Musicmaker. In dit laatste dagverslag nieuws van onder andere Boss, ESP, Ibanez, Sennheiser en Hammond.

Spring meteen naar je favoriet:
gitaar
bas
drums
recording/live
toetsen

Dagje gemist? Kijk hier:
NAMM Show dag 1
NAMM Show dag 2
NAMM Show dag 3

GITAAR

Boss introduceert de GT-1000 multi-effectprocessor. Met zijn moderne uiterlijk lijkt hij de concurrentie aan te gaan met de Line 6 Helix en de Headrush Pedalboard. De GT-1000 gebruikt de Tubelogic modelingtechniek voor zijn versterkermodellen en de effectalgoritmes die ook in de high-end DD/MD/RV-500 pedalen te vinden is. Verder is hij voorzien van AIRD, ofwel Augmented Impuls Response Dynamics voor een realistische speakersimulatie. De bediening ziet er met het grote kleurenscherm intuïtief uit. Naast de effecten an de GT-1000 zelf kan je ook pedalen aansluiten in een van beide effectloops.

ESP pakt elk jaar uit met een tentoonstelling van een hele wand waanzinnige custom shop gitaren. Sommigen met strak design, anderen uitbundig gedecoreerd. Het kan daarbij niet gek genoeg, maar hoe de gitaar ook is afgewerkt, het is steeds van het hoogste niveau. Gelijk na de NAMM Show beginnen de bouwers weer aan de instrumenten voor het komende jaar, waarbij elk instrument door één bouwer wordt gemaakt. De bouwers komen van ESP’s eigen gitaarbouwopleiding. Eén van deze gitaren is altijd extra bijzonder. Dit jaar een Flying V met het thema Pirates Of The Caribean waaraan twee jaar is gewerkt en die 150.000 dollar moet kosten. Overigens, de meeste van deze custom shop gitaren zijn na de beurs verkocht.

Voor de 'gewone' gitaristen is er gelukkig ook nieuws in de vorm van een nieuwe signature voor Kirk Hammett met rode ‘sparkles’ afwerking. Heeft dat misschien iets te maken met het nieuwe drumstel van Lars Ulrich? De Sparrowhawk signature van Bill Kelliher is er nu ook in pelham blauw. ESP heeft altijd veel endorsers en dit jaar hebben ze Neil Westfall van A Day To Remember aan deze lijst kunnen toevoegen. Zijn signature gitaar is een chique wit Eclipse model met een enkele Bare Knuckle pickup en enkel een volumeregelaar. Voor de zevensnarige gitarist is er de nieuwe M-II in de E-II lijn in dark brown natural burst met een vaste Hipshot brug en twee Bare Knuckle high output elementen.

Jackson toont twee modellen waar Slipknot-gitarist Mick Thomson zijn naam aan verbonden heeft. De in Amerika gebouwde USA Signature Mick Thomson Soloist heeft een doorlopende, met grafiet versterkte, 24-frets esdoorn hals met twee mahonie vleugels die samen de body vormen. Twee Mick Thomson signature Seymour Duncan Blackouts humbuckers brengen een krachtig signaal voort dat geregeld wordt door slechts een volumeregelaar en een driestandenschakelaar. De gitaar is verkrijgbaar in Arctic White met zwarte binding of in Black met witte binding. De Pro Series Signature Mick Thomson Soloist SL2 heeft in principe dezelfde specs, maar een veel lage prijskaartje.

PRS komt met twee nieuwe limited edition elektrische gitaren: de S2 Studio en DW CE 24 'Floyd'. De S2 Studio is een variant op de Standard 22, met en SSH-elementconfiguratie en een geüpdatet schakelsysteem met in totaal zeven combinaties. De gitaar is verkrijgbaar in vijf verschillende afwerkingen.

S2 Studio

De DW CE 24 'Floyd' is het nieuwe signatuurmodel van Dustie Waring, gitarist van de progressieve metalband Between The Buried And Me. De gitaar heeft een geschroefde, zijdeglans afgewerkte esdoorn hals met esdoorn toets en een Floyd Rose tremolo. Pickups zijn Warings signature Mojotone 'DW Tomahawk' humbuckers, die een grote output met veel laag combineren maar wel duidelijk blijven.

DW CE 24 'Floyd'

Er is geen limiet in aantal van deze modellen, maar wel aan de periode dat ze besteld kunnen worden: namelijk nog tot 31 maart 2018.

PRS onthult voor 2018 een nieuwe SE Acoustic serie, bestaande uit zes nieuwe modellen. Er zijn twee bodyvormen, Angelus Cutaway en Tonare Grand, en een keuze uit mahonie, ovangkol en esdoorn voor de zij- en achterkant. Alle modellen hebben een bovenblad van massief sitka sparren, een ebben toets en brug, en een topkam en zadel van been. Positiemarkeringen zijn de welbekende PRS vogelinlays.

Paul Reed Smith bespeelt een A50E uit de nieuwe SE Acoustic serie 

PRS maakt veel van zijn bracingpatroon, dat verkrijgbaar is als traditionele X of als Hybrid X/Fan, waarbij het laatste patroon de top meer stabiliteit geeft zonder dat dit ten koste gaat van het vrij kunnen trillen van het bovenblad. Alle modellen zijn voorzien van Fishmans GT1 piëzosysteem, met een pickup onder het zadel en een preamp in het klankgat.

BAS
Bij Fender zien we de nieuwe Fender American Original Series. Deze serie is de vervanger van de American Vintage Series. De bassen zijn ietsje goedkoper dan de voorgangers en nu niet meer vernoemd naar een bepaald jaartal, maar naar een periode. Fender levert de '50s en '60s Precision en de '60s en '70s Jazz Bass.


Foto: de '50s P uit de American Original Series
 
Foto: en de '70s Jazz

Blackstar werd zo'n tien jaar geleden opgericht door een groep oud-Marshall-mensen. In een relatief korte tijd werd het merk een grote speler op de markt van gitaarversterkers en zeker in thuisland Engeland worden de amps zeer goed verkocht. Er waren al een paar mini-basversterkers voor thuis, maar nu komen de Britten met een hele lijn van combo's en voorlopig één baskast. De combo's gaan van 30w naar 500W, dus van thuis tot grote podia. 

Foto's: Blackstar komt met bascombo's en deze zouden nog wel eens populair kunnen worden.

Vorig jaar zagen we het prototype al en nu is de productieversie van de Ibanez Thundercat er. Een beestachtig instrument, dat niet echt makkelijk bespeelbaar is, als je een short scale Mustang gewend bent.


DRUMS
Stagg introduceert een nieuwe hardwarelijn met een aantal opvallende ontwerpen. Allereerst hebben de buisverbindingen een bijzonder model kraag die zelfs met de minste moeite muurvast grijpt, maar die ook als je hem té strak aandraait geen schade aan de buis of aan de kraag toebrengt. De tilters van de bekkenstandaards zijn niet alleen traploos instelbaar, maar je kunt ze ook draaien, en beide posities zet je met een en dezelfde bout vast. In dezelfde reeks zijn ook een snaredrumstandaard en een hihatpedaal beschikbaar. 
Alle nieuwe Stagg stands zijn dubbelbenig, en die benen zijn uitermate soepel en behoorlijk solide. Qua prijs zitten de standaards ieder een paar tientjes onder vergelijkbare standaards van de grote namen. 
Ook komt Stagg met een bijzonder betaalbaar en solide bassdrumpedaal. Het pedaal heeft een vaste bodemplaat, dubbel gelagerde trekveer, een verstevigd frame en een vierzijdige bassdrumklopper. Voor een enkel model betaal je nog geen vijf tientjes. De twin-versie - ook te gebruiken als twee enkele pedalen - kost € 125,-

Het lijkt vreemd om enthousiast te worden van een set dempmatten, maar dankzij Rtom kan het. Onder de titel 'The Black Hole' brengt de Moongel-producent een gaasvel op de markt dat je óver je bestaande vel en spanrand aanbrengt. Daarmee tover je dus in een handomdraai je gewone akoestische kit om in een set met gaasvellen. De 'Black Holes' hebben een stip met een soort schuim in het midden waardoor de respons van het gaasvel enigszins getemperd wordt, en dat is heel prettig voor je spelgevoel. Wil je gewoon weer herrie maken met je drumstel, dan hoef je alleen de dempmatten los te trekken en je bent klaar.

Bij Istanbul Mehmet zoeken ze de grens op tussen bekken en gaten. In de Turk X-ray random zaagt het merk namelijk zo veel gaten dat er vrijwel geen bekken meer overblijft. Wat rest, is een transparante blaf met veel schelle rammel, maar ook nog flink wat laag, terwijl de middenfrequenties helemaal verdwenen zijn. Een bijzondere klank, maar door alle gaten voelt het bekken wel wat fragiel.


RECORDING/LIVE

Sennheiser Evolution Wireless G4

Een kleine sensatie op de NAMM Show was de introductie van de Evolution Wireless G4. Het is de volgende generatie van de Evolution Wireless-series van Sennheiser. De meest opvallende nieuwe eigenschappen zijn een uitgebreide schakelbandbreedte (tot 88 mHz in de 500-series), een hogere RF-output power (maximaal 50 mW) en een nieuwe gebruikersinterface. De 500-serie is de meest uitgebreide versie  en bevat Vocal Sets met e935, e945 en e965 capsules, een Instrument Set een Lavalier Set (met MKE 2 clip-on) en individuele ontvangers en zenders. meer info
Steven Slate Drums 5

Slate presenteert versie 5 van zijn Steven Slate plug-in drum instrument. De interface is helemaal opnieuw ontworpen, er zijn 1000 nieuwe grooves bijgekomen en meer dan 50 druminstruments. Je kunt de presets gebruiken of helemaal zelf je kit opbouwen met custom ambient en close mic placing en aangepaste velocity en dynamic curves. Drums 5 werkt als vst, au en aax plug-in.
meer info

 
Waves PRS SuperModels en Scheps Omni Channel
Bij Waves waren twee nieuwe plug-ins te bewonderen. PRS SuperModels bevat models van drie Paul Reed Smith guitar buizenamps, PRS Archon, PRS Dallas en PRS Blue Sierra/V9. De software werd in samenwerking met Paul Reed Smith zelf ontwikkeld. Je kunt kiezen uit acht speaker cabinets en dankzij Phase Fix en Time Fix worden fase- en latency automatisch gecorrigeerd.
meer info


Ook nieuw bij Waves is Scheps Omni Channel, de favoriete channel strip van producer Andrew Scheps (Adele, Jay Z, Metallica). De strip bevat een combinatie van eq, compressie, gate, preamp en de-esser. Elk onderdeel kan tussen M/S, tweekanaals en stereo worden omgeschakeld, er is een externe sidechain en de sidechain kan afzonderlijk bewerkt worden. De plug-in bevat presets van Scheps, Tony Visconti, Billy Bush en anderen.
meer info

TOETSEN 
Yudo Neuman 

Je moest  even op zoek gaan naar de Yudo-stand, maar hun Neuman ziet er echt uit als een Startrek-synth. Jammer genoeg is het nog een prototype maar het touchscreen display over de hele breedte ziet er fantastisch uit. Dat scherm moet de bediening stressvrij en ergonomisch maken. Men gebruikt momenteel nog Kontakt voor klankopwekking maar uiteindelijk wordt voor de synthese Noise Added Tone (NAT) gebruikt, dat volgens Yudo 'presents an unprecedented realistic sensation by focusing on the hit sound or noises generated during performances.'
meer info

 

  Het grappige is dat datzelfde Yudo ook een kartonnen knutselkeyboardje maakt dat Kami-Oto heet. Onder het karton zit de elektronica waarmee dit een aanslaggevoelig keyboard wordt met transposeknoppen. Bluetooth is een optie en je kunt het met je smartphone of tablet verbinden. Via Kickstarter kun je er een met bluetooth bestellen voor 36 Dollar.

SMASHmouse 

 

Een handige gadget voor gitaristen, keyboardspelers en iedereen die geen hand vrij heeft is SMASHmouse. Dit is een voetcontroller waarmee je muiscommando's – kliks en scrollen - kunt versturen, transportcontrols activeren of elke ander commando versturen als je je handen vol hebt. De commando's worden via usb en bluetooth naar je computer of tablet verstuurd. Kick it to click it, is de slogan, maar het gaat nog wel om – je raadt het al – een Kickstarter project.
meer info

Hammond Skx

Wie wel eens een B3 heeft versleept weet hoe zwaar zo'n ding is. Maar de nieuwe Skx is de kleinste en lichtste (17 kg!) dubbelklavier van Hammond, zonder op features te bezuinigen. Hij heeft 3 sets drawbars, Vibrato-Chorus, Touch-responsive Percussion, digitale effecten en een digitale leslie. Ook is er een 11-pins connector voor wie een echte Leslie wil aansluiten. Behalve tonewheel orgels zitten er vleugels, elektrische piano's, clavinetten en orchestrale sounds in, plus een collectie pijporgels en twee populaire combo-orgels uit de jaren zestig. 
meer info