aanmelden
Josee Koning zingt Lennaert Nijgh
Bijzonder album Verloren En Gevonden met sterrencast
Muzieknieuws 29-01-2018 15:21
Peter Voskuil, onder meer schrijver van het immense Nederpopmuziekboek Dutch Mountains en biograaf van tekstdichter Lennaert Nijgh, heeft vijftien niet eerder gepubliceerde teksten van Nijgh gevonden. Onder veertien daarvan is nu muziek gezet door een sterrencast. Zangeres en weduwe Josee Koning vertolkt de taalvondsten op de cd Verloren En Gevonden.

De vijftien onbekende teksten van Lennaert Nijgh stammen uit de periode 29 januari 1945 tot en met 28 november 2002. Auteur en biograaf Peter Voskuil vond ze in het Literatuurmuseum in Den Haag. Zangeres Josee Koning, twaalf jaar getrouwd met Nijgh, las ze en vroeg de winnaars van de Buma Cultuur's Lennaert Nijgh Prijs muziek te schrijven bij een tekst van hun keuze.

Zodoende zijn onder meer Han Kooreneef, Frank Boeijen, Herman van Veen en Peter Slager te horen in gloednieuwe composities. Ook Martin Fondse, Coen Molenaar, Maartje Meijer, Peter Schön, Theo de Jong, Hans Vroomans en Bart Fermie schreven bijzondere muziek bij een van de teksten.


Josee Koning

Verloren En Gevonden, dat vanaf vandaag verkrijgbaar is, werd eind 2017 opgenomen met muzikanten van Batida, bestaande uit: toetsenist Karel Boehlee, gitarist Peter Tiehuis, bassist Theo de Jong, drummer Gerhard Jeltes en percussionisten Bart Fermie en Nippy Noya.

Josee Koning, Jim de Groot, Izaline Callister en Sjors van der Panne vertolken een aantal stukken van Verloren En Gevonden en de grote hits van Lennaert Nijgh in nieuwe arrangementen en bewerkingen tijdens het theaterconcert Een Tip Van De Sluier.