aanmelden
Achter De Schermen Van De Muziek
Biografie componist, dirigent en arrangeur Dick Bakker
Muzieknieuws 08-01-2018 21:38
Dick Bakker, voormalig chef-dirigent van het Metropole Orkest, vierde in 2017 zijn zeventigste verjaardag. Nu is er zijn biografie Dick Bakker: Achter De Schermen Van De Muziek, met verhalen over zijn muzikale leven en anekdotes die een inkijk geven in de door ons zo gekoesterde Nederlandse muziekwereld.

Verhalen van vijftig jaar achter de schermen van de muziek: daar kunnen we allemaal wat van leren. Zeker van iemand als Dick Bakker, die werkte als sound engineer, studiodirecteur, arrangeur, componist en dirigent. Auteur Bas Tukker, die Dick gedurende een jaar meermaals heeft geïnterviewd, hielp met het optekenen van de mooiste verhalen.

Bas Tukker: 'Ik had Dick al twee keer eerder geïnterviewd en wist dat hij als geen ander een man is van verhalen. Ik was bekend met zijn betrokkenheid bij het songfestival en zijn werk als dirigent, maar er is natuurlijk ook veel te vertellen over zijn aandeel in het creëren van de 'soundtrack' van de jaren ’60 door zijn medewerking aan plaatopnames van Shocking Blue, George Baker en Tee Set.'

Voor Dick Bakker: Achter De Schermen Van De Muziek zijn zo’n dertig mensen geïnterviewd: onder andere familieleden, vrienden en artiesten. Dick: 'Het boek geeft denk ik een mooi beeld van het ontstaan van bekende Nederpophits en reclame- en filmmuziek. Mijn fijne herinneringen aan mensen als Freddy Heineken en de gevleugelde vrienden en ook mijn tijd als chef-dirigent van Metropole Orkest zijn mooi beschreven door Bas.'

Hoewel Dick het sinds zijn zeventigste verjaardag rustiger aan doet, is hij van tijd tot tijd nog steeds betrokken bij het Metropole Orkest als producer. Dick Bakker: Achter De Schermen Van De Muziek (€ 20,-, 360 pagina's, full color) is te bestellen via de webshop van het Metropole Orkest. De eerste twee hoofdstukken zijn hier te lezen en/of te downloaden in pdf-vorm.