Hammondtemperatuur: kokend

Zinderende eerste Hammond Happening in de Melkweg

Muzieknieuws 22-02-2018 22:02

Zes formaties maar liefst traden aan op de Hammond Happening in de Melkweg, zondag 7 januari 2018, een eerste editie waarvan Musicmaker trots partner was. De Hammonds ronkten, scheurden, klonken van lieflijk tot beestachtig, van jazzy tot dance. Vanaf de aftrap met The Gwoof tot en met het slotfestijn met Sven Hammond was het één groot Hammond-feest. Een verslag met videofragmenten van onze Musicmaker Facebookpagina en de video-interviews die Rob Mostert deed voor zijn Hammond Sessions.

door Erk Willemsen 
foto's Reinout Bos

Hieronder vind je het verslag zoals we tijdens de Hammond Happening in de Melkweg maakten, geïllustreerd met Facebook Live beelden. 

Tijdens deze avond maakte Hammond organist Rob Mostert voor zijn Hammond Sessions video-interviews met de Hammondspelers. Bekijk hier het interview met Sven Figee van de band Sven Hammond. 

LIVE VERSLAG
We staan er met ons neus bovenop als de eerste noten van de Hammond Happening klinken. Het is aan het toetsen-drumsduo The Gwoof in de Theaterzaal om het spits af te bijten. Ze zouden met Rudeboy aantreden maar een week voor dato werd hij vervangen door zanger Michael Devlin, een wending van 180 graden, van rap naar seventies rock. Maar schuimen deed het, zeker ook door de Hammond van Sander Bos. 

Tijdens het concert maakten we wat Faceb0ook Live beelden. Check ze hier:  

Het blauwe licht tijdens het concert in de Oude Zaal door het duo Wild Organ & Drums maakt de Facebook Live beelden vaag, maar de muziek spreekt des te meer. Misschien wel het hoogtepunt van de Happening. Een veelzijdige toetsenist Hans de Wild en de virtuoos groovende drummer Peter Weissink houden het publiek een uur lang in positieve spanning.

 

Met Kauw wordt de crossover naar dance gemaakt. Lang uitgesponnen stukken, met een genadeloze four on the floor eronder. Hadden we Hammond al eens in dance gehoord? Kauw heeft de primeur!

Bekijk hier het interview dat Rob Mostert deed met Kauw, voorafgaand aan hun optreden. 

 

Doorgewinterd tot op het bot treden Bas van Lier en Def P aan met hun Bl3nder band. Dan toch nog Hammond met rap vanavond. Een Hammond die het dichtst bij de jazz komt, toch de roots van het instrument. Fragment met lange solo van Bas van Lier!

Ook Bas van Lier werd geïnterviewd door Rob Mostert, check hier! 

Bij de Funkanizers (voorheen Funky Organizers) speelt de Hammond  een minimale bijrol, en de muziek komt nergens echt van de grond. Leuk bandje misschien, maar misplaatst geprogrammeerd. Oordeel zelf:

En dan Sven Hammond. Die band weet hoe een ze een Hammond Happening happening krijgen! Sven Figée begint met een schitterend intro, en daarna wordt het zweten. Zijn solo in het volgende fragment komt indrukwekkend op stoom. Climax na climax. Prachtig slot van een prachtige eerste Hammond Happening!

Mooi om er met Musicmaker partner van geweest te zijn! Volgend jaar weer, wat ons betreft!

Een uitgebreide, schitterende fotoreportage door Reinout Bos vind je in het fotoalbum dat de Melkweg online zette van het event. Klik hier

 

 

zoeken
zoeken