aanmelden
IM Malcolm Young
Een terugblik op het leven van de motor achter AC/DC
Muzieknieuws 23-11-2017 17:23
Op 18 november 2017 overleed AC/DC's Malcolm Young volgens velen de beste slaggitarist in de rockwereld. Hij werd slechts 64 jaar oud. Young leed al enkele jaren aan dementie en hij overleed slechts enkele weken na zijn broer George, bekend van onder meer The Easybeats.

Als je aan AC/DC denkt, denk je natuurlijk aan Angus Young, die in kostschoolpakjes over het podium rende, al dan niet gebruik makend van Chuck Berry's karakteristieke duckwalk. Het was echter broer Malcolm die de drijvende kracht achter de band was. Hij schreef de meeste songs en riffs, vaak samen met Angus, en zijn slaggeluid en -spel is onmiskenbaar en wordt door iedere rockgitarist geroemd.

De Young's groeiden op in Schotland. Tijdens wat wij De Hel van '63 noemden – en de Britten de Big Freeze, met 2,4m sneeuw – spoorde de regering haar landgenoten aan om een nieuw leven in Australië te beginnen. Vijftien leden van de Young-familie, waaronder Malcolm, Angus en de eerder genoemde George, vertrokken naar het warme land, terwijl enkele familieleden achterbleven. Zo speelde broer Alex in Londen in de band Grapefruit. In een interview zou Malcolm zeggen dat alle mannelijke leden van de familie wel een instrument bespeelden. Broer George werd vrienden met de Nederlandse immigrant Harry Vanda, oftewel Harry Van den Berg. Samen zouden ze grote succes behalen met zowel The Easybeats als Flash and the Pan, maar daarvoor vormden ze de Marcus Hook Roll Band, met de twee kleine broertjes van George.In 1973 richtten Malcolm en Angus AC/DC op, met drummer Colin Burgess, bassist Larry Van Kriedt en zanger Dave Evans. Eind '77 werd Cliff Williams de nieuwe bassist, terwijl Bon Scott de zang al in '74 had overgenomen. Brian Johnson werd na diens overlijden de nieuwe zanger, om na 36 jaar vervangen te worden door Guns N'Roses-zanger Axl Rose. Drummer Phil Rudd was jarenlang een belangrijke kracht binnen de band en helemaal aan het eind zagen we neef Stevie Young nog even meedoen.

Rock 'n roll
Malcolm was altijd heel duidelijk: AC/DC is een rock 'n rollband. In een interview vroeg men hem ooit wat het verschil was tussen rock en rock 'n roll. Malcolm:
'Er zijn maar weinig rock 'n rollbands. Je hebt rockbands, je hebt metalbands, je hebt van alles, maar je hebt geen rock 'n rollbands. Alleen de Stones en wij. Rockbands swingen niet. Het is stijf, ze begrijpen het begrip 'feel' niet.'

Mede door de lange adem werd AC/DC een van de meest succesvolle bands ooit. In 2009 berekende de Amerikaanse RIAA dat de band alleen in de VS al 71 miljoen platen had verkocht. Daarmee staan ze op plaats vijf van meest verkochte muzikanten: alleen Beatles, Led Zeppelin, Pink Floyd en the Eagles verkochten meer. Van het legendarische album Back in Black werden er in de VS 22 miljoen exemplaren verkocht en wereldwijd 50 miljoen. Alleen Michael Jackson verkocht meer. Thriller staat als enig album boven Back in Black, met 66 miljoen verkochte exemplaren.De beste rechterhand
Malcolm werd wel gezien als de bandleider van AC/DC. De drijvende kracht. Daarnaast was hij een van de beste of misschien wel dé beste slaggitarist in de rockwereld. Na zijn dood hoefde je zijn naam maar in je twitter-zoekbalk te typen of de lovende woorden overstroomden je scherm van muzikanten uit alle genres:

'One of the great rhythm guitar players of all time,' schreef Mike Portnoy van Dream Theater om daar aan toe te voegen: 'James Hetfield en Scott Ian zullen de eersten zijn die me daarin gelijk geven.'

'Malcolm was het hart en de ziel van AC/DC en een voorbeeld voor slaggitaristen over de hele wereld,' schreven de Dropkick Murphy's.

Ook Eddie Van Halen noemde hem de band's hart en ziel, Kiss' Paul Stanley sprak over hem als de motor van de band en Ryan Adams is het daarmee eens:

'Hij was de motor achter de meest krachtige band ter wereld. Hij schreef Back In Black, Highway to Hell, You Shook Me All Night Long, zo veel nummers.'

'De beste rechterhand in de muziekwereld!' Riep Kelly Jones van Stereophonics.

En laten we het laatste woord hierover aan broer Angus geven:
'Mal is de fundering van de band. Hij is superstrak en pompt de akkoorden er uit met de kracht van een machine. Ik kijk soms naar hem als jij speelt en dan ben ik gewoon ondersteboven van de kracht. Ik bedoel, wanneer je dat eerste akkoord hoort, dan weet je dat hij het is. Je moet een meester in ritmes zijn en dat is wat Mal is.'In 2014, na ruim veertig jaar in de band, moest Malcolm stoppen met optreden. Het werd eerst 'een pauze' genoemd, maar al snel werd bekend dat de gitarist aan dementie leed. Dit kwam niet helemaal als een verrassing, want Angus had in eerder interviews verklaard dat zijn broer minder concentratie had en veel vergat. Later dat jaar werd bekend gemaakt dat hij niet terug zou komen en neef Stevie verving hem. Ondertussen overleefde Malcolm na een succesvolle operatie wel een beginnen stadium van longkanker en hij leefde al enige tijd met een pacemaker.
Op 18 november overleed hij, op 64-jarige leeftijd, slechts enkele weken na George, die op 22 oktober stierf.Gear
Malcolm had een zeer specifiek geluid. De Gretsch White Falcon was een tijd zijn favoriet, maar meestal was hij te zien met een andere Gretsch: de Jet Firebird uit '63, die hij kreeg van George en Harry Vanda. De Firebird was een rode doublecut met drie elementen: twee Gretsch-Filter'tron-elementen met een Gibson-stijl humbucker ertussen. We schrijven expres 'was', want Young schuurde de rode lak van de top en hij verwijde voorste twee elementen. Gretsch zou later een heruitgave brengen, onder de naam Gretsch G6131MY Malcolm Young Signature: ook deze gitaar was naturel afgewerkt en had slechts gaten voor hals- en middenelement: niet iedereen's smaak.Qua versterker was Malcolm en echte Marshall-man. Zijn meest gebruikte amp was een Super Bass uit '71 en soms gebruikte hij Super Leads of JTM45s van het Britse merk, die niet zo hard stonden als je zou denken. En dan komen we natuurlijk aan de effecten van Young om die prachtige, romige drive te krijgen: geen! De gebroeders houden van SG's en Gretsches rechtstreeks in lekker oversturende buizenversterkers.
Video: De Malcolm Young -sound met de toen nog rode Gretsch met drie elementen.


Video: Een mooie samenwerking tussen de gebroeders Young.

Chris Dekker