aanmelden
Bewust Improviseren
Nieuw boek over het versimpelen van jazz-standards
Muzieknieuws 09-11-2017 09:44
Saxofonist en improvisatiecoach Werner Janssen heeft een nieuw boek geschreven: Bewust Improviseren. Hierin legt hij uit hoe je jazzstandards uit de American Songbook kunt vereenvoudigen. Handig voor beginnende jazzmuzikanten die willen leren improviseren over die standards, en voor eenieder die deze magische speelstijl onder de knie wil krijgen.

Naast muziekgeschiedenis en diversie muziektheorieën, richt Bewust Improviseren zich vooral op improvisatie. Zo lees en leer je over de steeds terugkerende structuren van jazzstandards en hoe je die kunt herkennen. Aan de hand van oefeningen uit het boek en Werners 'dominant-matrix', dat een vereenvoudigd model is van de jazzstandards, leer je stapsgewijs hoe je de improvisatiekunst in de vingers kunt krijgen.

 

 

Werner is freelance saxofonist en speelt onder andere mee met het Metropole Orkest, de WDR Big Band en het Noord Nederlands Orkest. Daarnaast geeft hij verschillende workshops over improvisatie, big bands en - specifiek - de saxofoonsectie. Werner: 'Veel muzikanten vinden het lastig om steeds wisselende akkoorden bij te houden en goede noten te spelen als ze improviseren op hun instrument. Ook ik worstelde hier vroeger mee. Na verloop van tijd doorzag ik de structuren in de jazz en ontwikkelde in een methode die de regels van het improviseren toegankelijker maakt voor muzikanten. En ik denk dat iedereen het kan leren.'

 

 

Dat geeft hoop! Maar de wondere wereld van jazz maak je je natuurlijk niet zomaar eigen, dus plan alvast maar een paar avondjes keihard repeteren in! Bewust Improviseren is vanaf 10 november 2017 verkrijgbaar via de website van Werner Janssen. Hij legt zelf nog even uit waarom en hoe je alleen op die dag het boek voor een speciale prijs kunt krijgen: