aanmelden
Kees Dee Gitaarspeciaalzaak 30 jaar
Steeds meer akoestisch
Muzieknieuws 25-10-2017 17:24
Met Musicmaker vieren we nu ons 40-jarig jubileum, maar Kees Dee Gitaarspeciaalzaak in Amersfoort kan er ook wat van: deze maand bestaat dit walhalla voor gitaristen alweer 30 jaar.

Twee flinke etages volgestouwd met gitaren, wat bassen en een aantal versterkers. Dat is de winkel van Kees Dee; dertig jaar geleden begonnen in een kleine winkel in Amersfoort en nu al sinds 1992 gevestigd aan de Leusderweg 40 in datzelfde Amersfoort. Kees Dee (63) nadert de pensioengerechtigde leeftijd, maar piekert er niet over te stoppen: “Als ik niet ziek wordt, ga ik door. Ik vind het eigenlijk steeds leuker worden. Vreemd is dat, hè?”

Akoestisch
Hij runt de zaak samen met Nick Boersma en zijn zoon Timo Dee. “Ik ben met elektrisch begonnen. Marcel Peters, nu met pensioen, wilde ook akoestisch gaan doen. Vooruit dan maar, zei ik. Nu is zeventig procent van de omzet akoestisch. Vooral de wat betere gitaren. Mayson bijvoorbeeld. Heel moeilijk om te verkopen, maar gemaakt met heel veel precisie, mooie houtsoorten, geen kinderarbeid en zo. En Eastman natuurlijk, nog altijd een stevige jongen. Van Taylor ben ik een grote dealer. Ik heb er ook mijn eigen gitaar laten maken in 2007. Van de twintig heb ik er nog drie. Als je die nu zou laten maken zou dat zo 8000 euro kosten. Helemaal zelf samengesteld, kop erop laten maken, eigen logo erin. Met Bob Taylor een stronk hout uitgekozen: Frans walnoten. Slinger erin. Nog steeds een soort paradepaardje.

Martin
“Ben net bij Martin geweest. Dan vraag ik aan zo’n houtpik, eh, houtmeester: ‘Wat heb je nog liggen aan leuke dingen?’ Ik heb een paar stukken cocobolo uitgezocht en daar maken ze dan een setje van voor me. Twee stuks maar. Het hout raakt gewoon op, hè. Dat is echt een probleem en ze hebben dat niet goed door. Het is niet alleen het verhaal dat het beschermd moet worden, want er valt niets meer te beschermen. Als je die bomen plant duurt het 200, 300 jaar eer je een serieuze boom hebt.

Klassiek
“Klassieke gitaren gaan hier ook wel aardig. En ik heb mooie flamencogitaren, dat is een beetje een hobby van mij. Moet je voelen hoe licht! Dat klinkt!”Elektrisch  
“De ontwikkelingen gaan maar door en dat maakt het zo leuk. Misschien verschijnen er iets te veel limited editions tegenwoordig, daar moeten ze maar eens mee stoppen. Maar verder worden er overal prachtige instrumenten gemaakt. Ben je wel eens in de Cort fabrieken in Indonesië geweest? Dat is echt bizar. Hallen vol. Ze maken 7000 gitaren en 5000 versterkers per dág, voor alle merken. Dus ze maken ook Indonesische Fenders, die je hier nooit ziet. Hagstrom maakt ook van alles. Als de knowhow goed is en je blijft vernieuwen dan zit je goed hoor. De kwaliteit is echt goed. Al vanaf 200 euro heb je iets wat echt goed klinkt.

Ibanez
“Ik heb hier heel wat dure Fenders staan. Deze bijvoorbeeld, een Custom Shop belegd met goud. Gibson natuurlijk ook. Maar ook allerlei andere merken, Gretsch, Hagström, Music Man, PRS. En veel Ibanez natuurlijk, daar ben ik ooit mee begonnen. Alles wat ik hier heb staan, staat op de site met een foto. Die signaturemodellen verkopen niet echt goed, hoor, want dan moet je wel net zo goed kunnen spelen als Steve Vai. Dat is heel gevaarlijk.”

Het 30-jarig bestaan van Kees Dee wordt 9 december gevierd in Fort33, Amersfoort, met optredens van Tangarine, The Woof en Julio Melio. Kaarten verkrijgbaar in de winkel.

www.keesdee.nl

 

Klik hier om door de winkel te lopen met Google 360
(vergeet niet de trap af te gaan naar de akoestische afdeling...)