aanmelden
Victor Bailey overleden
Weather Report-bassist verliest gevecht tegen spierziekte
Muzieknieuws 11-11-2016 15:10
Victor Bailey is overleden. Vorig jaar moest hij al zijn werk al stopzetten, omdat hij leed aan Charcot-Marie-Tooth, een ziekte waarbij zijn spierweefsel verdween. Bailey werd 56 jaar.

Victor Bailey werd op  27 maart 1960 in Philadelphia geboren. Hij volgde de Berklee College of Music in Boston en hij is onder meer bekend als de opvolger van Jaco Pastorius als bassist in Weather Report, in de laatste incarnatie tussen '82 en '86. Daarnaast was hij onder meer tourbassist van Madonna en zeer gewild als sessiespeler bij vele grote namen.

Bailey startte met drums. Hij begon met bas, nadat de bassist van zijn band er mee stopte. 'De enige andere aanwezige was ook drummer en iemand moest bas spelen,' vertelde hij ooit. Vanaf dat moment 'klopte' het en er was geen weg terug. Na zijn opleiding aan Berklee verhuisde hij naar New York, waar hij al gauw een succesvol bassist was. Hij speelde met artiesten als Omar Hakim, Sonny Rollins, Miriam Makeba, Mike Stern, Dennis Chambers, Michael Brecker, LL Cool J, David Gilmour, Lady Gaga, Mary J. Blige en Kevin Eubanks. Fender eerde de topmuzikant met diverse signature-modellen.

Bailey leed al sinds zo'n vijfentwintig jaar aan de ziekte Charcot-Marie-Tooth, waarbij zijn spierweefsel langzaam verdween. Het begon in zijn benen, hij liep al lang met een stok, maar nadat het ook zijn bovenlichaam aantastte, moest hij in 2015 stoppen met muziek. 

Vandaag, op 11 november 2016, werd bekend dat de ziekte zijn tol heeft geëist. Victor Bailey werd slechts 56 jaar.