Gitaarpionier Eddy Christiani overleden

Christani introduceerde de elektrische gitaar in Nederland

Muzieknieuws 25-10-2016 20:16

Zanger/gitarist Eddy Christiani is 24 oktober 2016 op 98-jarige leeftijd overleden. In de jaren veertig en vijftig had hij vooral succes als zanger met luchtige liedjes als Zonnig Madeira en Ouwe Taaie, maar in de eerste plaats voelde Christiani zich gitarist. Vlak voor de oorlog was hij de eerste in Nederland die op een elektrische gitaar speelde.

Christiani begon zijn carrière in 1936 en was in 1938 voor het eerst op de radio te horen met het orkest van John de Mol (de grootvader van John en Linda de Mol). Hij was in Nederland - en mogelijk ook Europa - de eerste artiest die een elektrische gitaar bespeelde.

In een interview met Gitarist in 1999 zei hij daarover: “Pas in het orkest van John de Mol speelde ik mijn eerste elektrische gitaarsolo. Het orkest kreeg daardoor een nog nooit gehoorde sound: mijn semi-akoestische Epiphone.”

Daarmee speelde Christiani volgens hem een van de eerste elektrische gitaarsolo’s: “Charlie Christian is ook in die periode gestart. Django Reinhardt begon echter pas na de Tweede Wereldoorlog op een elektrische gitaar te spelen.”   

Christiani pionierde niet alleen met de elektrische gitaar, maar ook met de eerste effecten, met name echo. “In het begin van de jaren zestig kreeg ik een Binson echo-apparaat, waardoor de noten en grepen extra werden geaccentueerd. Daardoor kreeg ik onder mijn medemuzikanten de bijnaam Eddy Christiani… ani… ani… ani.” In de jaren vijftig ging alles nog veel moeizamer: “Ik weet nog dat ik voor een bepaald effect dagen achtereen in de studio tien signalen over elkaar heen heb opgenomen.”


Chet Atkins was een invloed op Christiani en een goede vriend: “Ik speelde graag melodiegitaar zoals hij ook deed.” Op een van zijn vaste gitaren, een Gretsch Country Gentleman, heeft Atkins een persoonlijk noot geschreven.

Een andere Gretsch waarmee Christiani eind jaren vijftig beroemd werd, was een White Falcon: “Met de Gretsch White Falcon kreeg ik niet alleen een nieuw geluid, maar ook een gitaar die iedereen herkende. Helaas heb ik deze ooit verkocht.”

Christiani werd diverse keren onderscheiden, onder meer met een Gouden Harp en de Edison Oeuvreprijs. In 2006 werd zijn eigen naam aan een prijs verbonden. De Eddy Christiani Award (inmiddels omgedoopt tot Sena European Guitar Award) wordt uitgereikt aan gitaristen die hun sporen hebben verdiend in de internationale muziekwereld. Winnaars waren onder anderen Steve Lukather, Brian May, Ad van den Berg, George Kooymans en Steve Vai.

zoeken
zoeken