aanmelden
De 24e editie van Lowlands is los!
Deze acts sprak Musicmaker 5 jaar geleden op het festival
Muzieknieuws 19-08-2016 09:58
In Biddinghuizen struikelt men weer over de tentjes en is het jaarlijkse feestgedruis inmiddels losgebarsten. Duizenden festivalgangers zijn naar Lowlands afgereisd om te genieten van de klanken van onder meer Muse, Sigur Rós, Wolfmother en Biffy Clyro. Musicmaker blikt voor de thuisblijvers terug op de editie van vijf jaar geleden, waar we Cage The Elephant, Agnes Obel, The Inspector Cluzo, Young The Giant en Eefje De Visser spraken.

Cage The Elephant

Omschrijving: hard werkende, veel tourende Amerikaanse rockband die bij elk optreden alles geeft

Opmerkelijkste quote Lowlands-interview 2011: 'Een boterham met pindakaas met jam mag niet in je dagelijkse voedingspatroon ontbreken.'

Opmerkelijke feiten/laatste nieuws: In 2011 is Dave Grohl (Nirvana, Foo Fighters, Queens Of The Stone Age) een tijd ingevallen voor drummer Jared Champion. De videoclip van Shake Me Down is genomineerd geweest voor een MTV Video Music Award. En Dan Auerbach van The Black Keys heeft hun nieuwste album Tell Me I'm Pretty geproduceerd. De band is nog erg actief en speelde onder meer afgelopen week op Pukkelpop.

Meest recente release: studioalbum Tell Me I'm Pretty (2015)

 

Agnes Obel

Omschrijving: integer, lief Deens pianomeisje. Lowlands 2011 was haar eerste Nederlandse festival ooit.

Opmerkelijkste quote Lowlands-interview 2011: 'Toen we net aankwamen viel mijn Duitse cellist Anne Müller als een plank voorover, met een harde cellokoffer op haar rug.'

Opmerkelijke feiten/laatste nieuws: In november 2011 won Agnes Caroline Thaarup Nobel, zoals ze voluit heet, vijf prijzen tijdens de Danish Music Awards voor Best Album, Best Pop Release, Best Debut Artist, Best Female Artist en Best Songwriter voor haar album Philharmonics (2010) - in Nederland goed voor de gouden status. Op 21 oktober 2016 verschijnt haar nieuwe, derde studioalbum, Citizen Of Glass. Voorganger Aventine kwam in Denemarken en België op 1 in de albumhitlijsten en in Nederland op 5.

Meest recente release: studioalbum Avetine (2013)

 

 

The Inspector Cluzo

Omschrijving: Frans duo dat in vier jaar zo’n 550 shows speelde, zorgt dat er bij elk festival een fles armagnac uit hun woonstreek voorhanden is. O ja, ze hebben een nummer dat Turtulututututu heet.

Opmerkelijkste quote Lowlands-interview 2011: 'In Hongarije willen ze geen drumstel meer aan ons verhuren!'

Opmerkelijke feiten/laatste nieuws: Dit DIY-duo verafschuwt bassisten en hebben hun label Fuckthebassplayer genoemd en een liedjes zo genoemd. Van de eerste twee albums, The Inspector Cluzo (2008) en The 2 Mousquetaires (2012), zijn in totaal meer dan 50.000 platen verkocht. Een behoorlijk aantal, zeker voor een band die alles in eigen beheer doet.

Meest recente release: studioalbum Rockfarmers (2016)

 

Young The Giant

Omschrijving: Amerikaanse rockband die vaak in één adem wordt genoemd met Kings Of Leon en Coldplay, maar een eigen catchy sound heeft

Opmerkelijkste quote Lowlands-interview 2011: 'We hebben een keer een jong hert aangereden.'

Opmerkelijke feiten/laatste nieuws: Het enorm poppy debuutalbum dat naar de band is vernoemd, kwam in 2010 eerst als 'digital only' uit via Roadrunner Records (voornamelijk bekend als metal-label). In januari 2011 zorgde de platenmaatschappij alsnog voor een fysieke release. De single My Body schopte het in Nederland tot nummer 24 in de MegaCharts. Het tweede album Mind Of Matter (2013) heeft wereldwijd betrekkelijk minder stof doen opwaaien, maar deed het qua verkoopaantallen nog wel relatief goed in Amerika en Nederland.

Meest recente release: studioalbum Home Of The Strange (2016)

 

Eefje De Visser

Omschrijving: levensbeschouwend meisje met rake observaties en fijn gitaarspel

Opmerkelijkste quote Lowlands-interview 2011: 'Ik verzamel mooie broekpakken.'

Opmerkelijke feiten/laatste nieuws: Eefje De Visser won in 2009 De Grote Prijs Van Nederland en is uitgegroeid tot een vaste waarde in de Nederlandse popgeschiedenis. Begin dit jaar bracht ze haar derde studioalbum Nachtlicht uit, waarmee ze hoge ogen gooit in Nederland en België. 

Meest recente release: studioalbum Nachtlicht (2016)

 

 

Vandaag is de 24e editie van Lowlands van start gegaan.