aanmelden
Topprogrammering North Sea Jazz
8-9-10 juli 2016 Ahoy' Rotterdam
Muzieknieuws 09-06-2016 22:20
North Sea Jazz neemt bij onze redacteuren altijd een speciale plaats in. Andere zomerfestivals leveren natuurlijk ook heel veel goede muziek op, maar North Sea Jazz is voor ons toch dé plek om bijzondere muziek en muzikanten te leren kennen, in de meest uiteenlopende stijlen waarin gitaristen, bassisten, drummers, toetsenisten, blazers en vocalisten meer kunnen en mogen laten zien. Benieuwd waar wij naar uitkijken het komende festival? Lees onderstaande tips!
Download ook het blokkenschema als pdf. Klik op het icoon bovenaan de linkerkolom.

Op North Sea Jazz zijn we altijd net zo benieuwd naar hoe de grote namen het ervan af brengen als dat we ons willen laten verrassen door de minder bekende artiesten en bands. 

Michael League van Snarky Puppy

In 2013 zagen we op North Sea Jazz voor het eerst Snarky Puppy. Achter de drums zou Robert ‘Sput’ Searight moeten zitten, maar die zat vast in Zürich, dus toetsenist Cory Henry nam plaats achter de drums. Welja, dat kan hij ook nog! Diezelfde Henry verzorgt nu met zijn Funk Apostles het slotconcert op North Sea. Als dat net zo stomend wordt als wat hij met duo orgel-drums de laatste weken hier in Nederland vertoonde, belooft dat véél! Luister op Mixcloud maar naar het concert in het Bimhuis - 3uur lang - vanaf 0.32 min! 

Twee dagen eerder speelt hij met Snarky Puppy het openingsconcert, eerst met band alleen, daarna met het Metropole Orkest samen, hun Grammy-winnende composities onder leiding van Jules Buckley en bassist/bandleider Michael League. 

Ook Kamasi Washington speelt met het Metropole. Verwacht een waanzinnig concert! Artist in Residence Ibrahim Maalouf maakt ook al gebruik van het orkest bij een van zijn drie optredens. In zijn eigen band speelt de Belgische drummer Stéphane Galland.  

In de megagrote Nile-zaal (capaciteit: 10.000) willen we graag Joe Bonamassa, met zijn hommage aan zijn eigen gitaarhelden Eric Clapton, Jeff Beck en Jimmy Page zien. North Sea Jazz loopt over van de blues dit jaar, sowieso. Met Buddy Guy komt zelfs een van de belangrijkste grondleggers van de hedendaagse blues naar het festival. Op 79-jarige leeftijd staat hij nog altijd zijn mannetje. Vorig jaar kreeg hij een Grammy Award voor zijn gehele oeuvre en bracht hij het album Born To Play Guitar uit. Als speciale gast neemt hij zijn protegé Quinn Sullivan mee naar het festival, een jonge gitarist van 17 jaar.

Ook Walter Trout geeft acte de présence met een flinke dosis blues. Twee jaar terug was hij nog doodziek, en moest hij het North Sea Jazz concert afgelasten, maar nu is hij terug, met een nieuw album ‘Alive in Amsterdam’ in de zak, en zijn zoon Jon Trout in de band.

Woestijnblues is er ook, en niet de minste: de gitaren van het Malinese Songhoy Blues, Aliou Touré en Garba Touré, werken hypnotiserend.

Naast blues grossiert North Sea Jazz in de funkjazz en jazz ’n soul bands. Vintage Trouble is er zo een met Nalle Colt in de frontlinie. Bij hen misstaat de term rock ook niet, zeker ook door het spel van bassist Rick Barrio Dill.

Voorproefje (volledig concert):

 

Als we het dan toch ook over bassisten gaan hebben? Thundercat natuurlijk! check 'm out! En Mark Kelley van The Roots, Anthony Jackson bij Hiromi en good old Verdine White bij E,W&F. Ook good old is Mark King bij Level 42.

Onverwacht is de komst van Steven Wilson. Met co-gitarist David Kilminster zal hij een toefje progrock aan het festival toevoegen. 

Opwindende electric jazz met nieuwe composities van een nieuw trio: Scofield, Mehldau, Guiliana. John Scofield zal zich van weer een andere kant laten zien! 

Die andere kant toont Esperanza Spalding ook met haar Emily’s D + Evolution concert, dat je gerust muziektheater kunt noemen. Fascinerend hoe zij bassen, zingen en acteren combineert, met aan haar zijde de inventieve gitarist Matthew Stevens.

 

Nederlandse en Belgische bands en artiesten die in het oog springen: Jameszoo Quintet, die een keur aan Nederlandse, Zweedse en Engelse muzikanten om zich heen heeft verzameld om werk van zijn debuutalbum Fool uit te voeren. Corrie van Binsbergen’s nieuwste project is Vanbinsbergen Playstation: een octet van Nederlandse topmusici dat geen grenzen kent, geen stijlbeperkingen heeft, maar energiek, brutaal en speels speelt. Luister het album Live maar eens! Re:Freshed Orchestra is aan een zegetocht bezig. Ga ze op vrijdag zien in de Mississippi. Spannend is het project Mark Schilders Fabrik, waar de Belgische gitarist Bert Cools in excelleert. Gitarist Rory Ronde mag twee keer aantreden: bij Ronald Snijders’ bijzondere project met de absurd virtuoze harpist Edmar Castaneda en ngoni-speler Bassekou Kouyaté, en bij het Teus Nobel Quintet Social Music. Marzio Scholten leidt de band Identikit en Ulco Bed is natuurlijk de vaste speelpartner van Candy Dulfer, die de Nile ongetwijfeld weer op z’n kop zal zetten.

Het is alweer vijf jaar geleden dat Jungle by Night - jongste lid 17, oudste 21 - de Mississippi tent verbaasde met hun afrobeat. Nu staan ze er voor de 2de keer, met diverse albums, honderden optredens in binnen- en vooral buitenland en een veel bredere, maar nog steeds instrumentale stijl. Dat wordt feest daar in de Mississippi!

 

In het meer experimentele genre is oprichter van Kneebody bassist Kaveh Rastegar uit Californië zeker iemand om uit te gaan checken, net als de Zweede bassist Frans Petter Eldh bij de Nederlandse dj-producer James Zoo die een spectaculair Quintet om zich heen verzamelde om werk van zijn nieuwe album Fool uit te voeren. Ook Paul Bender valt in die categorie. Bij Hiatus Kaiyote gaan polyritmiek en poëzie moeiteloos hand in hand, met de meest geraffineerde soundscapes tot gevolg. 

Questlove

Als je goede drummers wilt zien is North Sea Jazz altijd the place to be. Effe een rijtje opnoemen? QuestloveSimon PhillipsMark GuilianaAnton Fig, Eric HarlandTrilok GurtuZach DanzigerRichard SpavenMarcus Gilmore,Billy KilsonJustin FaulknerClarence Penn, Tom Rainey, Justin Brown… Niet mals. 

De clinic met Antonio Sanchez over zijn soundtrack voor de film Birdman willen we niet missen. En ook is het wel cool om de dj-set van Questlove bij te wonen, toch? En zou Steps Ahead met Billy Kilson in plaats van Peter Erskine ook heel lekker zijn? Ook zal het goed vertoeven zijn bij Shai Maestro (Ziv Ravitz), Christian Scott (Corey Fonville), Esperanza Spalding (Justin Tyson) en Go Go Penguin (Rob Turner). Karriem Riggins, ook de man achter J.Dilla’s onlangs postuum uitgebrachte album The Diary, speelt bij Diana Krall. Apart dubbelleven wel!

See you at North Sea Jazz! 

www.northseajazz.nl