ESNS 2024 - Onze tips en de Musicmaker Stage!

De 38ste editie van Eurosonic Noorderslag komt er aan.

Muzieknieuws 30-11-2023 11:09

Regionale concoursen, Popronde, Grote Prijs; ze zijn voor Nederlandse bands het voorportaal naar een showcase op Noorderslag, en vaak later weer op Eurosonic. Voor iedereen in de muziekindustrie werkzaam is Eurosonic Noorderslag (ESNS) hét terrein om te netwerken en op de conferentie nuttige zaken te weten te komen.

Dit is een extra artikel bij Musicmaker 498, januari - februari 2024. Deze editie is nu uit en je kan hem makkelijk en zonder verzendkosten bestellen via muziekmagazines.nl.

ESNS komt er aan en Musicmaker is aanwezig met de redactie en een eigen stage. En nu we het daar toch over hebben: jij kan daar spelen met je band! Hoe? Check deze link voor alle info. In ons magazine blikken we alvast vooruit op drie dagen seminars, bands, netwerken, eierballen en wellicht na afloop een klein, welverdiend biertje. 

Luister hier naar de bands en artiesten die wij tippen, de playlist die we samen met onze collegamagazines in de uitgeverij hebben gemaakt! 

Een van de artiesten die we tippen is Julia Sabaté. We zagen haar met haar band tijdens de Muzikantennacht in de Melkweg: een meeslepende mix van pop, electronica en hiphop, veelal spaanstalig, waardoor de associatie met Rosalía gauw gemaakt is. Het trio, met naast Julia drummer Ruben Sieben en gitarist Koen Hermans, is toekomstgericht; ze zien technologie als gereedschap om hun (live)act te versterken; per slot van rekening is het publiek steeds meer beeldgericht. De band doet mee  aan een project in De Effenaar in Eindhoven, Hybrid Music Vibes, dat ook in een panel tijdens ESNS gepresenteerd zal worden. Ze zijn op zoek gegaan naar een innovatieve en interactieve manier om de emoties vanuit haar nummers te versterken tijdens liveshows door middel van technologie:  een concept waarmee een extra laag kan worden toegevoegd aan haar nummers door middel van visuals. Hiervoor wil ze generatieve artificial intelligence inzette: ‘Het publiek kan beelden insturen, die het algoritme voeden, waarmee het publiek co-creator wordt van de show.’ In de video hieronder kom je daar meer over te weten!


Cocobolo instrumentaal
We werden direct gevangen door Cocobolo toen we eind september de EP Songs for Bad Dancers hoorden. Het trio maakt filmische, instrumentale muziek . We spreken bassist Hilde Luytjes terwijl de band midden in de Popronde-flow zit. ‘We zijn nog een beetje op zoek naar wat de ultieme presentatie is voor ons. Willen we visuals of niet? Praten we tussen de songs door? We hebben verlichte bollen die sfeer geven. Tijdens ESNS moet dat perfect zijn en we hopen ons in de kijker te spelen: “Hoi, Nederlandse muziekindustrie: wij bestaan!” We spelen twee keer en we hopen Europese festivals te bereiken.’
‘We waren zeer blij verrast dat we gevraagd werden. We hebben net onze eerste EP uit en je hoort altijd dat het lastig is om een plek te krijgen. Misschien is het wel vanwege ons genre dat er ruimte is? We zijn een beetje een niche.’

MME Awards nominaties
Music Moves Europe, of wel MME rijkt als ieder jaar haar awards uit op ESNS. Vijftien artiesten uit vijftien landen zijn genomineerd voor een MMF Award, die op 18 januari tijdens ESNS wordt uitgereikt. De prijs werd eerder gewonnen door artiesten als Stromae, Rosalía, Dua Lipa, Mezerg en Christine and the Queens. Nederlandse winnaars van de afgelopen jaren zijn onder andere Blanks, The Common Linnets, Naaz en Kovacs. Belgische winnaars waren Selah Sue, en afgelopen jaar, Meskerem Mees. Er is ook een Public Choice Award.

De genomineerden voor 2024: Bulgarian Cartrader (Bulgarije), Fran Vasilić (Kroatië), Giift (Denemarken), Pearly Drops (Finland), Zaho de Sagazan (Frankrijk), CLOCK CLOCK (Duitsland), Arny Margret (IJsland), yunè pinku (Ierland), Ash Olsen (Noorwegen), Berry Galazka (Polen), Ana Lua Caiano (Portugal), freekind. (Slovenië), Ralphie Choo (Spanje), waterbaby (Zweden). Vanuit België is er geen genomineerde aangedragen, voor Nederland is Tramhaus genomineerd.
In iets meer dan een jaar tijd hebben de Rotterdamse postpunkers Tramhaus een plek veroverd op de Europese podia, geholpen door memorabele liveshows. Het Nederlandse vijftal neemt stelling tegen de sombere realiteit van de maatschappij, zoals blijkt uit hun singles en titelloze debuut-EP, en ontketent vernietiging en chaos op het podium. Tramhaus leeft van op hol geslagen energie en pure waanzin om hun songwriting voort te stuwen.

Conferentieonderwerpen
Tal van onderwerpen die de muziekindustrie bezighouden komen voorbij in het driedaagse conferentieprogramma van ESNS, zoals Artists and Management, Diversity and Inclusion, Labels and Publishers, Legal and Law, Media and Music, Music Across Borders in Europe, Policy and Government, Safety and Mental Health, Social Topics, Sustainability, Technology and Innovation, and Venues and Festivals. Polen is Focusland voor 2024. 

De eerste keynotes en sprekers zijn inmidels bekend gemaakt.  

 

Keynote speakers ESNS24

Amy Thomson is voormalig Chief Catalog Officer van Hipgnosis Songs Fund en CEO en founder van ATM Artists, waar ze werkte met artiesten zoals Kanye West, DJ Snake, Swedish House Mafia, Gorillaz en Seal. Vanuit haar passie voor catalogusmanagement ontwikkeld Amy Thomson een online tool voor artiesten om hun metadata beheren. Op ESNS24 bespreekt ze de uitdagingen voor de muziekindustrie wat betreft het vinden, tracken en tracen van metadata op alle verschillende muziekplatformen.

 

Kan niet, bestaat niet voor John Mulder, die op 1 janauri 2024 stopt als directeur bij Mojo Concerts. Als troubleshooter en organisatietalent is John Mulder de bedenker van de MOJO barrier en mede-initiatiefnemer van AFAS Live en de Ziggo Dome. Daarnaast is hij tourmanager van Metallica. Tijdens dit bijzondere keynote interview blikt John Mulder terug op zijn veelzijdige carrière.

 

Mark Mulligan is de Managing Director van MIDiA Research. De media- en technologieanalyst wordt beschouwd als een expert op het gebied van digitale transformatie in de muzieksector. Op ESNS24 onderzoekt hij de opkomst van de nieuwe muziekindustrie. Mark Mulligan zal uitleggen dat we inmiddels in het post-streaming tijdperk zijn aanbeland. Hij presenteert zijn visie over hoe de nieuwe industrie eruit ziet en wie de belangrijkste spelers zijn.

 

Highlights uit het conferentieprogramma

Terwijl de Europese muziekindustrie zich opmaakt voor ESNS, krijgt het conferentieprogramma vorm met nieuw aangekondigde panels en sprekers. Het conferentieprogramma reflecteert op de huidige stand van zaken in de muziekindustrie en kijkt vooruit.

 

In een sessie met Music Industry Therapists Collective zal Justin Lockey van de Engelse rockband Editors zijn inzichten op het gebied van mentale gezondheid delen, vanuit zijn ervaringen uit het touren met Editors. George Musgrave (Goldsmiths, University of London) zal deelnemen aan twee sessies over mental health.

 

Europees Parlementslid Ibán García Del Blanco neemt deel aan een sessie over het EU-rapport over Culturele diversiteit en de voorwaarden voor auteurs in de Europese muziekstreamingmarkt. De panelleden bespreken onder leiding van Helienne Lindvall (ECSA) de bevinding en aanbevelingen uit het rapport. Ze delen hun inzichten over hoe de sector kan toewerken naar een inclusieve, eerlijke en gezonde Europese muziekindustrie. Helienne Lindvall zal op ESNS24 ook spreken over de uitdagingen en kansen van AI en de reactie vanuit de muzieksector op streamingfraude.

 

ESNS Tech is een serie panels gecureerd door innovatiespecialist en community builder Turo Pekari (Music Finland). Experts op het snijvlak van muziek en technologie bespreken onderwerpen zoals het business model van morgen. ESNS Tech onderzoekt ook de potentie van Artificial Intelligence in de muziekindustrie.

 

Ontdek het volledige conferentieprogramma hier. De komende weken worden er meer panels en sprekers aangekondigd.

 

ESNS24 Conferentieregistratie

Bezoek de ESNS24 Conferentie en ontmoet smaakmakers uit de Europese muziekindustrie, met vertegenwoordigers van bedrijven en merken zoals Spotify, Universal Music, Google/YouTube, Live Nation, UTA, See Tickets, MIDiA Research, Pollstar, IQ en meer dan honderd Europese festivals en popzalen. 

 

Conferentieregistraties zijn beschikbaar via ESNS.nl
Registreer je nu voor de conferentie.

esns.nl

 

zoeken
zoeken