Release van de Week: Eut - Be My Reactor

Vandaag verschenen: 8 september 2023

Muzieknieuws 08-09-2023 12:09

Be My Reactor is EUT's eerste compleet zelf geproduceerde plaat. Vrij van deadlines en tourschema’s nam de band de tijd voor het bevlogen experiment. Qua geluid heeft het album meer gemeen met schemering dan met de zonovergoten landschappen waar ze eerder het hof maakten. Het album kaart donkere thema’s aan zonder de pure lol van het schrijven op te offeren. 'Op Be My Reactor proberen we ons met sexy en persoonlijke liedjes uit de put te trekken', aldus zangeres Megan de Klerk.

Elke vrijdag verschijnen er duizenden nieuwe albums. De redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen, inclusief een Spotify-playlist en video.

Het derde album van EUT laat een serieuzer geluid horen. Maar maak je geen zorgen: naast dance-knallers en die heerlijke popliedjes waar de band om bekend staat, hoor je genoeg fuzzende gitaren en zelfs meer akoestische gitaar.

Het gitaarduo Tessa Raadman en Emiel de Nennie is weer alom aanwezig, hoewel synths deze keer een nadrukkelijke rol spelen. ‘Je hoort minder gitaren dan ooit’, meldt Tessa lachend. De plaat is klinkt wat volwassener en je hoort de elektronische invloeden van David (Hoogerheide, red.) en Emiel.'

Emiel: ‘Ik vind gitaarspelen nog steeds een van de leukste dingen, maar het leek me vet eens wat anders te doen en ik stortte me in de wereld van de synthesizers. Veel nummers zijn vanuit synth geschreven; dit keer produceerde ik veel thuis en ik had al een goed beeld van hoe een nummer zou worden. Met de vorige albums arrangeerden we meer in de studio.’ (Chris Dekker)

Uit de recensie in Musicmaker 496 door Yasmin Roelofs: ‘De Amsterdamse band EUT slaat met Be My Reactor een verfrissende nieuwe weg in. Het maakt dat dit album nét dat tikkeltje meer sexy en volwassener klinkt. Wat overigens ook kan komen doordat de plaat is afgemixt door Adam Greenspan, die eerder samenwerkte met Arcade Fire en Bloc Party. Geen zorgen: ook met dit nieuwe geluid ligt er altijd een moshpit op de loer.’

EUT is: Megan de Klerk (zang), Emiel de Nennie (gitaar), Tessa Raadman (gitaar), David Hoogerheide (bas), Juen Schütt (drums).

 

Luister naar Be My Reactor. 

 

 

zoeken
zoeken