Release van de Week: Traversus - The Only Way Is Through

Vandaag verschenen: 2 september 2023

Muzieknieuws 02-09-2023 11:09

'The Only Way Is Through' is de eerste EP van Traversus. Er is echter nergens aan te horen dat het om een debuut gaat; de jonge band uit Emmen laat een verrassend volwassen sound horen, die ergens tussen stadionrock en progressieve metal in ligt.

Elke vrijdag verschijnen er duizenden nieuwe albums. De redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen, inclusief een Spotify-playlist en video. Bij uitzondering kwam dit album op zaterdag uit, daags na de releaseshow. 

Op de afgelopen Eurosonic Noorderslag was minstens een van onze redacteuren diep onder de indruk van Traversus. Dat komt vooral door hoe goed de jonge band nu al muzikaal uitdagende passages met pakkende stukken weet te combineren. De complexe gitaarriffs van Joey Wessels zijn duidelijk schatplichtig aan de progressieve metal. Onregelmatige maatsoorten worden niet geschuwd, maar drummer Liam de Groot speelt de ritmes op een verrassend toegankelijke manier, waardoor het zomaar kan voorkomen dat je als luisteraar niet eens doorhebt dat het niet altijd vierkwartsmaten zijn die je hoort. Maar zodra de sonore stem van zangeres/gitariste Madelief de Groot zijn intrede doet, wordt daar alle ruimte voor gemaakt. Het baswerk van Mika Linde wisselt behendig tussen druk en dienend.

Zangeres en gitariste Madelief de Groot op Eurosonic 2023 (foto: Kevin Pasman)

Het resultaat is een sound die fantastisch het midden weet te vinden tussen het uitdagende karakter van de progressieve metal en de pakkende popmelodieën van de stadionrock. De sound van het kwartet lijkt dan ook klaar voor de grotere podia. Maar eerst tijd voor een release. Daarvoor werkte Traversus samen met producer Joost van den Broek, die vooral bekendstaat om zijn bombastische producties voor onder meer Epica, Stream Of Passion en Blackbriar, maar ook met meer gitaargerichte arrangementen prima uit de voeten kan. Het heeft Traversus een verzorgde sound opgeleverd waarin Wessels' creatieve riffs kristalhelder doorkomen en de drums van Liam de Groot lekker explosief klinken.


Gitarist Joey Wessels op Eurosonic 2023 (foto: Kevin Pasman)

Muzikaal lijkt het wel alsof je Traversus niets meer hoeft te leren. Madelief de Groot draagt moeiteloos alle nummers met precies de juiste intensiteit en Wessels laat horen dat hij begrijpt hoe je een verhaal moet vertellen in een gitaarsolo. Al zijn solo's zijn bijzonder sterk opgebouwd en hij laat zich niet zo snel tot inhoudloze virtuositeit verleiden als sommige van zijn invloeden. 'The Only Way Is Through' suggereert een muzikale expertise van een band met veel meer ervaring. Dat kan alleen maar veel beloven voor de toekomst van het kwartet.

'The Only Way Is Through' is vanaf vandaag te beluisteren op de betere streamingplatforms. Jouw eerste luisterbeurt begint al in de playlist hieronder:

zoeken
zoeken